Business Hi-Tech

Baidu, prins cu mata in sac

20.09.2005, 19:16 22

Patru dintre cele mai mari case de inregistrari din lume au intentat proces motorului de cautare chinez Baidu, pe motiv ca in urma cautarilor efectuate pe acest site au fost returnate link-uri catre site-uri ilegale care ofera spre descarcare gratuita melodii digitale, conform oficialilor International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), organizatie care reprezinta industria muzicii.

Universal Music Group, EMI Group si Warner Music Group au deschis actiuni in justitie impotriva Baidu in luna iulie in Beijing, iar Sony BMG a intentat proces la inceputul acestei luni. Casele de inregistrari pretind ca motorul de cautare sa fie impiedicat sa mai returneze link-uri catre astfel de site-uri ilegale, relateaza presa internationala.

Baidu, considerat o replica chineza a celui mai mare motor de cautare din lume, Google, a pierdut aproape o treime din valoarea sa de piata la inceputul acestei saptamani, din cauza acestor procese, dar si pentru ca doua banci de investitii care se ocupau de oferta publica a companiei au precizat ca pretul pe actiune al Baidu este exagerat.

Industria muzicii s-a confruntat in ultimul timp cu pirateria si a incercat sa o reduca semnificativ prin diferite metode. Recent, IFPI a castigat un proces juridic impotriva Grokster si Kazaa, retele de transfer de fisiere care permiteau utilizatorilor sa faca schimb de melodii in mod gratuit, dar fara sa aiba permisiunea artistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO