Business Hi-Tech

Austriecii de la Kontron au cumpărat o bucată din fostul imperiu UTI - compania Altimate, într-o tranzacţie de 12 mil. euro. Altimate, cu prezenţă şi în Polonia şi Bulgaria, este un jucător cheie în furnizarea de soluţii IT şi de securitate pentru sectorul public

Austriecii de la Kontron au cumpărat o bucată din...

Autor: Adrian Seceleanu

20.09.2023, 15:54 2722

Grupul austriac Kontron a achiziţionat o bucată din fostul imperiu UTI – unul dintre grupurile care în urmă cu un deceniu era un jucător cheie în contractele statului din zona de IT şi soluţii de securitate – mai exact compania Altimate, care are în portofoliu proiecte precum moderanizarea parcării de la aeroportul Henri Coandă, sisteme de management al traficului în Craiova şi Piteşti sau crearea de centre de tip infotrafic.

„Kontron anunţă achiziţionarea Altimate, o companie românească specializată în soluţii de mobilitate urbană şi interurbană. Altimate a generat venituri de 19,6 milioane de euro şi un EBITDA de 1,8 milioane de euro în 2022. Preţul de cumpărare este de 11,64 milioane de euro. Această achiziţie este o altă adăugire la segmentul nostru cu creştere rapidă şi marjă mare “Software + Solutions” şi consolidează în continuare businessul nostru dedicat industriei de transport”, conform comunicatului transmis de grupul austriac.

„Altimate este un lider de piaţă în soluţii de mobilitate urbană şi interurbană, cu peste 20 de ani de expertiză, oferind produse şi soluţii software pentru controlul traficului urban, colectarea automatizată a tarifelor, soluţii de taxare şi soluţii pentru încălcările de trafic. Portofoliul său diversificat deserveşte o bază largă de clienţi în diverse domenii precum aeroporturi, porturi maritime, transport public şi taxare. Compania are 191 de angajaţi, în principal ingineri software cu cunoştinţe excelente în soluţii de trafic inteligent.

În prezent, Altimate operează în România, având o prezenţă şi în Polonia şi Bulgaria. În 2022, veniturile totale au fost de aproximativ 19,6 milioane de euro, cu o marjă brută de peste 50%. EBITDA a fost de 1,8 milioane de euro. Pentru viitor, proiectele de tip “Software as a Service” şi “Mobility Infrastructure as a Service” sunt un focus major. Sinergii mari apar din integrarea în segmentul nostru de soluţii pentru industria de transporturi pentru a comercializa aceste produse software complementare în întreaga Europă. Pentru 2024 ne aşteptăm la venituri de peste 25 de milioane de euro, cu o marjă EBITDA care depăşeşte 3 milioane de euro.

Pentru Kontron, această achiziţie este un alt pas pentru a-şi extinde segmentul de business cu creştere rapidă şi marjă mare “Software + Solutions”. În prezent, acesta reprezintă sub 20% din veniturile Kontron. Împreună cu achiziţiile recente, businessul existent de transport şi susietec®, acesta va deveni cel mai mare segment până în 2025 şi va avea o cotă din venituri de peste 50% până în 2027”, conform anunţului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO