Business Hi-Tech

Astral, primul concurent al RomTelecom "legat" la Orange

20.11.2003, 00:00 24

Astral Telecom, unul dintre cei mai importanti operatori de comunicatii din Romania, a mai facut un pas important pentru a intra serios pe piata telefoniei fixe: dupa reusita interconectarii cu RomTelecom, ieri a anuntat finalizarea unui contract similar cu Orange.
Interconectarea retelelor de telefonie a Astral Telecom si Orange este in acest moment  functionala, au declarat oficiali ai Astral. Este vorba de o premiera, fiind primul acord de interconectare  semnat intre un operator alternativ de telefonie fixa si unul de telefonie mobila, de la liberalizarea pietei comunicatiilor.
Practic, abonatii serviciilor de telefonie ai Astral pot apela acum, de pe telefoanele fixe numere din reteaua Orange.
Compania se pregateste sa lanseze luna viitoare un pachet integrat de servicii - telefonie, Internet si cablu. In acest pachet vor fi introduse si servcii de telefonie mobila printr-un parteneriat. Astral Telecom va functiona in acest sens ca un dealer al serviilor
Principala categorie de clienti vizata de companie sunt firmele mici si mijlocii si in general clientii din sectorul business, conform directorului executiv Internet&Data, Dinu Malacopol.
De altfel, Astral Telecom are printre clienti trei ministere, Ambasada SUA si Banca Transilvania.
In privinta tarifelor la telefonia fixa, directorul Malacopol s-a limitat sa le descrie ca fiind "altfel".
"In mod evident vor fi mai convenabile decat ceea ce exista acum pe piata, dar poate mai putin atractive pentru publicul larg, fiind vorba de un pachet de servicii destinat in primul rand companiilor", spunea el in urma cu cateva saptamani.
Operatorul a alocat pentru pachetul de servicii de telefonie, Internet si cablu circa 30 de milioane de dolari, fiind deja investiti 22 de milioane de dolari.
Astral Telecom este detinut in proportie de 74% de investitori finaciari, dintre care se remarca AIG New Europe Fund (25%). Acest fond a adus la Astral, in 2000, 20 de milioane de dolari ca investitie directa, ceea ce i-a permis operatorului sa faca achizitii importante pe piata cablu TV si a Internetului cum ar fi Kappa.
Restul de 26% din actiuni este detinut de antreprenori romani.
In 2002, veniturile Astral Telecom au atins 38 milioane de dolari, si se vor ridica in acest an la 44 milioane de dolari.
EBITDA (profitul inainte de deducerea amortizarilor, taxelor si dobanzilor) este estimat sa creasca de la 13,5 millioane de dolari (2002) la 15,7 milioane de dolari (2003). victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO