Business Hi-Tech

Arbitrul telecom da 2 mil. euro pe 170 de telecentre

09.05.2008, 20:32 15

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a selectat companiile AccessNet International, Rartel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si Vodafone Romania pentru instalarea de telecentre in 170 de localitati din mediul rural. In urma acestei licitatii, a saptea si ultima din cadrul programului, numarul total de localitati in care vor fi instalate telecentre va ajunge la 633, din care 350 au fost deja deschise, potrivit datelor ANRCTI.
AccessNet International va instala 150 de telecentre in localitati din 31 de judete, Rartel - 19 telecentre in localitati din 14 judete, SNR - 1 telecentru, iar Vodafone Romania - doua telecentre. Cele 172 de sate au fost selectate dintre localitatile cu acces redus sau fara acces la serviciile de comunicatii. Instalarea telecentrelor va incepe de indata ce contractele tripartite intre castigatorii licitatiei, autoritatile administratiei publice locale si ANRCTI vor fi semnate. Dupa semnarea documentelor, primariile localitatilor respective au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate, in termen de 15 zile, spatiul necesar functionarii telecentrului. Furnizorii au obligatia de a instala telecentrele si de a incepe furnizarea serviciilor in termenul precizat prin ofertele declarate castigatoare, termenul maxim fiind de 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului. Costul net al instalarii acestor 172 de telecentre se ridica la 7.568.516,30 lei (2 mil. euro), suma care va fi acoperita din fondul special pentru serviciul universal gestionat de ANRCTI. In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a unui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 44.003 lei (aproximativ 12.000 de euro). Costul instalarii legaturilor de acces pentru fiecare localitate difera in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de cel mai apropiat punct al retelei furnizorului desemnat.
In urma celor sapte licitatii organizate de ANRCTI in intervalul 2004-2008, operatorii care au fost desemnati furnizori de serviciu universal si au instalat sau urmeaza sa instaleze telecentre sunt AccessNet International - 150 de telecentre, Euroweb - un telecentru, Orange Romania - 95 de telecentre, Rartel - 81 de telecentre, Romtelecom - 9 telecentre, SNR - 199 de telecentre si Vodafone Romania - 98 de telecentre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO