Business Hi-Tech

Antreprenorii IT&C aduc garantii la credite case, facturi si asigurari

Antreprenorii IT&C aduc garantii la credite case, facturi si asigurari

Irina Socol, CEO Siveco

25.06.2009, 18:08 84

Mai multe companii IT de top de pe piata locala au adus in ultimele luni noi garantii in fata bancilor pentru a garanta returnarea creditelor de zeci de milioane de euro contractate in ultimii ani, conform datelor publicate pe Arhiva Electronica de garantii reale mobiliare.

SIVECO, cel mai mare producator local de software, a adus, spre exemplu, ca garantii venituri neincasate de peste sapte milioane de euro pentru a garanta returnarea obligatiilor asumate printr-o linie de finantare pe termen scurt acordata de BRD, cu o valoare de 5 milioane de euro.
Datele publicate pe Arhiva de garantii aduc informatii detaliate despre veniturile pe care se bazeaza SIVECO in perioada urmatoare. Spre exemplu, compania a castigat doar in decembrie doua contracte cu o valoare de peste 8 mil. euro cu Nuclearelectrica - unitatea care administreaza cele doua reactoare ale centralei nuclearoelectrice din Cernavoda. Din cele doua contracte, venituri de 4,8 mil. euro au fost cesionate BRD. SIVECO a mai cesionat in favoarea BRD venituri de 1,27 mil. euro dintr-un contract cu HP Romania, care dateaza din 2001, si care are o valoare totala de 17 mil. euro. Suma mentionata reprezinta, probabil, veniturile SIVECO in calitate de subcontractor al HP la proiectul de informatizare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din anul 2001. Oficialii SIVECO nu au oferit detalii suplimentare despre contracte si linia de finantare de la BRD pana la inchiderea editiei.
SIVECO a inregistrat anul trecut afaceri de 90 de milioane de dolari (62 mil. euro).
Tornado Sistems, unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piata locala, controlat de familia Lepadatu, a adus ca garantie pentru returnarea unei linii de credit de 5,1 milioane de dolari de la Alpha Bank o polita de asigurare emisa de compania Victoria Versicherung. Si compania MB Distribution, unul dintre jucatorii mari de pe piata, a adus noi garantii pentru linia de finantare de 5,1 mil. euro de la Alpha Bank. Pe lista bunurilor aduse ca garantie se numara si un imobil din Bucuresti, evaluat in mai 2008 la 753.000 de euro si care ii apartine lui Ion Coltan, actionarul majoritar al MB Distribution. Compania a cesionat si mai multe polite de asigurare emise de compania Allianz Tiriac Asigurari.
Un alt distribuitor care a extins lista de garantii pentru linia de finantare este Omnilogic, care are o linie de credit de peste 8 mil. euro de la Alpha Bank, conform datelor de pe Arhiva Electronica de garantii reale mobiliare. Omnilogic a adus ca garantie venituri pe care trebuie sa le incaseze de la companii precum UPC Romania, grupul de firme IT din vestul tarii ETA2U, Digital Cable Systems, BCR sau Raiffeisen. Afacerile distribuitorilor IT&C sunt afectate puternic de declinul vanzarilor de electronice si produse IT, pe fondul recesiunii.
 
Ce bani mai are de luat SIVECO
  • Furnizorul de soft a incheiat in decembrie 2008 doua contracte cu SNN CNE Cernavoda, care ii vor aduce venituri de 8,4 mil. euro
  • SIVECO mai are de incasat peste un milion de euro de la HP Romania si o jumatate de milion de euro de la Bull SAS Romania, conform datelor de pe Arhiva de Garantii Mobiliare
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO