Business Hi-Tech

ANRCTI pregateste o baza de date cu toate numerele de telefon din Romania

ANRCTI pregateste o baza de date cu toate numerele de telefon din Romania

Click pentru imaginea marita

17.07.2007, 19:53 347

Toate numerele de telefon ale utilizatorilor de servicii telecom fixe si mobile din Romania ar putea fi disponibile gratuit, pe Internet, de anul viitor odata cu desemnarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a unei companii care sa realizeze un registru si un serviciu de informatii privind clientii acestui tip de servicii.
Compania urmeaza sa fie selectata prin licitatie publica sau din oficiu - conform ANRCTI.
Pentru a crea baza de date, compania respectiva va colecta numerele de telefon ale tuturor utilizatorilor din Romania de la fiecare operator in parte, precum si alte date de identificare standard, care vor fi stabilite de ANRCTI, respectiv nume, prenume, domiciliu, cod unic de identificare etc. Informatiile vor putea fi accesate de catre persoanele care doresc sa afle un numar de telefon fie prin internet - pe o pagina ce va fi creata de furnizorul desemnat de ANRCTI, fie prin apel la o linie telefonica. O alta posibilitate este aceea ca furnizorul desemnat de ANRCTI sa tipareasca o carte cu numere de telefon.
Clientii au dreptul de a decide, in mod gratuit, asupra includerii datelor lor de identificare in registrele abonatilor, precum si asupra categoriilor de date ce urmeaza a fi incluse in registrele abonatilor.
ANRCTI urmeaza sa decida daca in registru vor fi inclusi initial toti clientii de servicii telecom, dupa care acestia vor putea cere sa fie eliminati de pe lista (sistemul opt-out), sau daca acestia vor fi inclusi in baza de date doar la cerere (sistemul opt-in).
"De regula, in majoritatea statelor membre ale UE, in cazul abonatilor serviciilor de telefonie fixa, s-a aplicat sistemul 'opt-out', iar in cazul abonatilor serviciilor de telefonie mobila, in special pentru serviciile preplatite, a fost utilizat sistemul 'opt-in'", a explicat pentru ZF Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Pentru a primi informatiile de la operatori, furnizorul desemnat de ANRCTI va plati un tarif catre operatorii telecom.
Operatorii au obligatia de a furniza datele in maxim 4 luni de la solicitarea furnizorului si sa actualizeze lunar informatiile despre utilizatori.
Conform expunerii de motive redactate de ANRCTI, acest proiect a fost demarat pentru ca "in prezent, dreptul utilizatorilor finali din Romania de a avea acces la acest tip de registre si servicii de informatii nu este satisfacut prin mecanismele comerciale specifice unei piete concurentiale".
In prezent marile companii de pe piata telecom ofera servicii prin care pot fi aflate numerele de telefon ale clientilor, insa acestea sunt, cu exceptia Romtelecom, disponibile doar pentru a afla numarul de telefon al unui client din aceeasi retea.
Informatiile sunt accesibile contra cost din majoritatea retelelor, singurele companii care ofera deja gratuit pe Internet informatii privind abonatii fiind Romtelecom si RCS&RDS.
In cazul Romtelecom, numerele de telefon sunt disponibile si in cartile cu numere de telefon tiparite de companie. RCS&RDS are de asemenea intentia sa publice o carte cu numarul de telefon al abonatilor.
Pe de alta parte, aflarea unui numar de telefon este posibila doar daca utilizatorii nu au cerut ca acesta sa nu fie secret.
Vodafone ofera mai multe nivele de secretizare a numarului de telefon, unul dintre acestea (numar secret cu mesaj) permitand unui alt client sa trimita prin intermediul unui operator uman de la Vodafone un mesaj sms catre detinatorul numarului neinformabil.
Posesorul numarului poate alege daca sa il contacteze sau nu pe cel care ii solicita numarul de telefon.
ANRCTI nu a avansat un termen exact pentru punerea in functiune a bazei de date, dar estimeaza ca aceasta ar putea fi operationala anul viitor.
La finele anului 2006, numarul abonatilor de telefonie fixa s-a ridicat la 3,86 milioane de clienti, iar segmentul telecomunicatiilor mobile a atras 17,4 milioane de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO