Business Hi-Tech

ANCOM începe consultările în cel mai fierbinte dosar din telecom - tarifele de interconectare

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM

14.11.2012, 19:16 627

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat astăzi în consultare publică proiectul modelelor de calcul care vor fi utilizate pentru a determina valoarea tarifelor de interconectare din telefonia mobilă - un dosar cu o miză de sute de milioane de euro pentru operatorii telecom locali.

“ANCOM a lansat spre consultare publică modelele de calculaţie a costurilor eficiente ale furnizării serviciilor de interconectare în vederea terminării, originării şi tranzitului naţional comutat al apelurilor la puncte fixe şi terminării la puncte mobile, serviciilor auxiliare, serviciilor de backhaul pe suport Ethernet şi serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps (furnizate prin intermediul reţelei de transmisiuni). Modelele de calculaţie a costurilor care fac obiectul prezentei consultări sunt dezvoltate în vederea implementării obligaţiei privind fundamentarea în funcţie de costuri a tarifelor unor servicii de comunicaţii furnizate la nivel de gros în România, în conformitate cu cadrul de reglementare în vigoare.

Modelele de calculaţie a costurilor au fost elaborate de ANCOM cu sprijinul TERA Consultants şi în urma consultării grupului de lucru format cu participarea industriei de comunicaţii electronice, în cadrul căruia s-a stabilit cadrul conceptual utilizat pentru elaborarea propriu-zisă a modelelor. Pe baza acestui cadru conceptual, s-a construit structura modelelor şi au fost colectate de la furnizori, prelucrate şi verificate informaţiile necesare populării acestor modele.

În elaborarea acestor modele de calculaţie, ANCOM a luat în calcul evoluţiile tehnologice şi ale pieţei comunicaţiilor electronice din România, precum şi Recomandarea Comisiei Europene din anul 2009, care stabileşte o platformă comună pentru armonizarea principiilor de calculaţie a costurilor serviciilor de terminare apeluri la puncte fixe şi mobile în statele membre. Modelele supuse consultării publice sunt însoţite de documentaţii detaliate care permit înţelegerea structurilor, funcţionalităţilor şi tipurilor de informaţii utilizate. Din modelele supuse consultării publice, precum şi din documentaţiile care le însoţesc, au fost eliminate informaţiile sensibile din punct de vedere comercial”, a comunicat ANCOM.

Principalul efect al reducerii tarifului de interconectare este diluarea avantajului competitiv dat de numărul mare de clienţi, pentru că odată ce utilizatorii vor putea suna în alte reţele la tarife de câţiva eurocenţi/minut atunci ar putea decide să-şi schimbe şi furnizorul. Din acest motiv, în prezent clienţii îşi aleg furnizorul de servicii de telefonie mobilă calculând în ce reţea se află numerele pe care le apelează cel mai des.

Tarifele de interconectare au scăzut deja cu circa 30% în acest an, până la 3,07 eurocenţi pe minut, dar perspectiva care îi îngrozeşte pe operatorii mari este că ANCOM ar putea stabili o scădere de până la 1 eurocent/minut.

Scăderea tarifelor de interconectare până la un nivel la care să reflecte costurile înregistrate de companii atunci când clienţii lor primesc un apel din alte reţele este cel mai fierbinte dosar pe o piaţă de 3,5 miliarde de euro.

Potrivit unor estimări prezentate de oficialii Cosmote, Orange şi Vodafone - care susţin asiduu un calendar lent de reducere a tarifelor, operatorii ar pierde venituri de 250 mil. euro în cazul unei scăderi drastice a tarifelor de interconectare şi şi-ar pierde astfel abilitatea de a investi în dezvoltarea unor noi reţele, inclusiv cu tehnologie 4G.

Pe de altă parte, compania locală RCS&RDS susţine că Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care au împreună peste 20 de milioane de clienţi şi venituri anuale de circa 2 mld. euro, cer statului să le protejeze nişte "venituri nejustificate" atunci când solicită o reducere cât mai lentă a tarifelor de interconectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO