Business Hi-Tech

Alcatel va plati 320 mil. dolari pentru o divizie Nortel

04.09.2006, 19:33 15

Alcatel, cel mai mare producator din lume de echipamente pentru telecomunicatii, va achizitiona Nortel Networks in schimbul a 320 de milioane de dolari (250 mil. euro) pentru o mai stransa competitie cu rivalii Ericsson si Nokia, scrie Bloomberg.
In urma acordului semnat intre cele doua companii, Nortel va vinde licentele si produsele serviciului universal de telecomunicatii mobile (UMTS) companiei Alcatel. Achizitia va garanta companiei acces la 14 piete, printre care se numara Coreea de Sud, Italia, Spania, Franta si Marea Britanie, conform oficialilor Alcatel.
Analistii au salutat acordul intre Alcatel si Nortel, insa au avertizat asupra dificultatilor care ar putea fi intampinate odata cu integrarea mai multor tehnologii diferite. "Cred ca au obtinut un pret rezonabil. Dar urmeaza sa fie unificate trei platforme diferite, iar acest proces va constitui o provocare", a declarat Richard Windsor, analist la firma Nomura din Londra.
Grupul francez a aratat ca se asteapta ca o mare parte a angajatilor diviziei Nortel de telefoane mobile 3G sa fie transferati la Alcatel.
Alcatel isi consolideaza divizia de echipamente wireless la o saptamana dupa ce consiliul actionarilor a decis achizitia Lucent Technologies. In ceea ce priveste Nortel, care a inregistrat anul trecut pierderi de 2,58 mld. dolari (2 mld. euro), recenta vanzare catre Alcatel face parte din planul de iesire a companiei din segmentele in care nu poate mentine o cota de piata de 20%, a declarat Mike Zafirovski, directorul executiv al Nortel. "Afacerea UMTS nu detine o amploare suficient de mare pentru a fi profitabila de una singura", a afirmat Zafirovski. El a estimat ca in momentul de fata Nortel detine 10% din piata UMTS.
Nortel apreciaza ca, renuntand la aceasta divizie, se va concentra mai intens asupra dezvoltarii unei noi generatii de retele de telefonie mobila, dar si asupra constructiei unor retele convergente de telecomunicatii.
In urma incheierii acestui acord, producatorul francez de echipamente de comunicatii Alcatel va deveni al treilea mare furnizor de retele 3G din lume, cu o cota de piata de circa 12%-14%, fiind devansat numai de grupurile concurente Ericsson si Nokia-Siemens, apreciaza analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO