Business Construct

Unelte: Hilti: Uneltele portabile sunt cele mai cautate de constructori

Unelte: Hilti: Uneltele portabile sunt cele mai cautate de constructori

In ultimul an s-a inregistrat o crestere semnificativa a cererii de scule diamantate si de masini de carotat

27.09.2007, 21:40 763

Unul dintre principalii jucatori de pe aceasta piata, compania Hilti Romania, subsidiara locala a grupului Hilti cu sediul central in principatul Liechtenstein, a realizat in prima jumatate a anului o crestere a vanzarilor de aproximativ 90% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand o cifra de afaceri de aproximativ 3 milioane de euro. Pentru anul acesta, compania si-a propus atingerea unei cifre de afaceri de 6,8 milioane de euro, dublu fata de nivelul inregistrat in 2006.
"Piata din Romania are un potential de crestere deosebit. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, piata constructiilor trebuie sa se alinieze la exigentele pietelor europene care influenteaza tot mai mult piata locala, impunand noi standarde de calitate si scurtarea termenelor de executie", a declarat Bogdan Mamina, marketing manager la Hilti Romania.
Piata uneltelor profesionale destinate constructiilor, a sistemelor de ancorare sau a suportilor pentru instalatii, pe care activeaza in prezent compania Hilti, va cunoaste o dezvoltare puternica in urmatorii ani.
"Estimam ca piata pe care activam va creste puternic in urmatorii ani, cu minimum 20%, avand in vedere ca suntem prezenti cu noua unitati de business: sisteme de masurare, gaurire si demolare, tehnica diamantata, taiere si finisare, fixari prin insurubare, fixari directe, sisteme de ancorare, suporti pentru instalatii si sisteme antifoc", afirma Mamina.
Pentru a putea face fata cererii in crestere, compania a inceput anul acesta deschiderea de noi centre de prezentare si marirea fortei de vanzare. In prezent compania opereaza trei centre de prezentare in Bucuresti, unul in Timisoara si unul in Cluj si va inaugura pana la sfarsitul anului inca unul in Brasov.
Uneltele portabile, cele mai cautate Pentru moment, piata autohtona de unelte profesionale este dominata de cererea mare pentru unelte portabile. "Ritmul de dezvoltare al pietei precum si amploarea proiectelor anuntate in viitorul apropiat va face sa creasca cererea de unelte pentru toate categoriile de produse. Pentru inceput am observat o crestere importanta pentru scule diamantate si masinile de carotat (n.r.- care dau gauri de diametre mari)", a declarat Matei Constantinescu, product manager la Hilti Romania.
Exigentele tot mai mari ale clientilor si termenele de executie tot mai stranse determina firmele de constructii sa apeleze la solutii specializate pentru a creste productivitatea. Fie ca este vorba de externalizarea diferitelor parti ale lucrarilor sau dotarea cu echipamente corespunzatoate, trendul devine tot mai evident, iar distribuitorii de unelte pentru constructii se asteapta la cresterea considerabila a cifrei de afaceri in urmatorii ani. "Cererea pentru produsele cu tehnica diamantata (n.r.- discuri diamantate pentru taiat pereti de dimensiuni mari care se utilizeaza si in demolari) se va dezvolta intr-un ritm accelerat in urmatorii ani, deoarece Romania este in stadiul actual o piata dominata de beton, ceea ce duce automat la necesitatea unor solutii de taiere rapida si fara vibratii, cum sunt produsele din aceasta categorie. Au aparut chiar si firme specializate in executarea diferitelor operatiuni specializate, precum executarea de treceri prin pereti folosind instalatii profesionale de taiat cu discuri diamantate sau executarea traseelor pentru instalatii cu ajutorul masinilor de carotat", spune Constantinescu. Folosirea unor linii profesionale de echipamente face ca operatiuni ce pana acum erau costisitoare sa devina accesibile pentru constructori, prin externalizarea catre firme specializate.
"Acesta este un fenomen ce ia amploare pe piata locala. De exemplu, o firma specializata in montarea peretilor de gips-carton isi poate mari productivitatea cu peste 50% daca foloseste unelte profesionale. Pentru angajator avantajele sunt evidente, mai ales pentru domeniile unde constructorii solicita nu numai unelte performante, dar si instruirea necesara pentru a le opera", afirma reprezentantii Hilti.

Constructorii nu cunosc noile tehnologii
Compania a demarat anul acesta un program de prezentari pentru familiarizarea constructorilor cu tehnologiile pe care compania le distribuie pe piata locala. "In Romania sunt prea putine firme care folosesc la maximum tehnica pusa la dispozitie de catre producatorii de unelte pentru constuctii", spune Mamina. Potrivit reprezentantilor Hilti, circa 70% din participantii la demonstatii au achizitionat produse profesionale destinate domeniului lor de activitate.
Anul acesta, cea mai mare crestere a vanzarilor pentru compania Hilti a fost inregistrata pentru suportii de instalatii. Complexitatea sistemelor de instalatii a noilor centre comerciale si de afaceri face ca antreprenorii sa externalizeze aceste servicii. Aceasta practica des intalnita in vest capata amploare si in Romania. In plus, in ultimii ani, datorita exigentelor companiilor de asigurari a crescut cererea pentru sisteme destinate protectiei la incendii. Folosirea de materiale rezistente la incendii scade simtitor primele de asigurare platite de beneficiari. "Pe baza experientei acumulate pe pietele din vest, anticipam o crestere a cererii pentru produsele antifoc", considera Constantinescu.

Pentru santiere, unelte cu acumulatori
Pentru anii urmatori, se prevede cresterea considerabila a cererii pentru uneltele cu acumulatori, normele europene interzicand folosirea echipamentelor cu cablu pe schele metalice din cauza riscului crescut de electrocutare. "Anticipam ca in urmatorii ani tot mai multi constructori vor achizitiona echipamente cu acumulatori, care sa reduca riscurile provocarii unor accidente pe santier", a declarat Constantinescu. Compania Hilti a fost infiintata in anul 1941 si s-a dezvoltat de-a lungul timpului intr-un concern international. Grupul Hilti are in prezent peste 14.500 de angajati si isi desfasoara activitatea in peste 120 de tari. Cu toate ca produsele companiei sunt prezente pe piata din Romania inca din 1992, compania Hilti Romania a fost infiintata abia in anul 2005.
La nivel de grup, compania a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere a cifrei de afaceri de 16%, la un total de 892 de milioane de euro. In topul vanzarilor, prima pozitie este ocupata de Europa, unde compania a inregistrat o cifra de afaceri de 573 de milioane de euro, in crestere cu 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Anul acesta, compania austriaca aniverseaza 40 de ani de la lansarea primului ciocan rotopercutor electropneumatic.
Principalii jucatori de pe piata uneltelor profesionale destinate constructiilor sunt Bosch (Germania), Hilti (Liechtenstein), Matika sau Metabo (SUA). Bosch a deschis anul acesta la Blaj o fabrica de componente pentru industria de masini-unelte, investitia in acest proiect depasind 11 milioane de euro.
Unitatea va produce componente de tehnica liniara si piese pentru industria de masini-unelte. Bosch a deschis in ultimii trei ani linii de productie in Slovenia, Ungaria si China, vizand sa-si consolideze pozitia pe piata de profil. Fabrica de la Blaj este a 42-a unitate detinuta de concern la nivel mondial.

Dinamica pietei constructiilor creste vanzarile de unelte

Piata uneltelor profesionale si a serviciilor de consultanta va creste cu peste 20% in urmatorii ani, potrivit jucatorilor de pe piata. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, piata constructiilor din Romania trebuie sa se alinieze la exigentele pietelor europene care influenteaza tot mai mult piata locala, impunand noi standarde de calitate si scurtarea termenelor de executie.
Piata autohtona de unelte profesionale este dominata de cererea pentru unelte portabile, insa ritmul de dezvoltare al pietei precum si amploarea proiectelor anuntate in viitorul apropiat vor face sa creasca cererea de unelte pentru toate categoriile de produse.
Externalizarea serviciilor de specialitate reduce costurile constructorilor. In plus, in ultimii ani, datorita exigentelor companiilor de asigurari a crescut cererea pentru sisteme destinate protectiei la incendii. Folosirea de materiale rezistente la incendii scade simtitor primele de asigurare platite de beneficiari.
Constructorii romani nu valorifica sistemele tehnologice ce le sunt puse la dispozitie de catre distribuitori, insa in urmatorii ani vor fi nevoiti sa achizitioneze unelte cat mai moderne din cauza normele europene stricte din domeniul constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO