Business Construct

Strategie: Cum vad piata locala cei mai mari CEO din zidarie

Strategie: Cum vad piata locala cei mai mari CEO din zidarie
27.04.2010, 14:58 167

Scheuch si Buck-Emden sustin ca vor continua investitiile inunitati de productie sau achizitii in urmatorii doi-trei ani,pentru ca vor sa ramana pe termen lung pe aceasta piata. In prezentinsa exista o supracapacitate de productie in industria de zidarie,din cauza scaderii pietei cu circa 30% anul trecut si a consumuluiredus din primul trimestru al anului curent. Piata de zidarie, BCAsi caramida a ajuns anul trecut la circa 280 mil. euro, fiind unuldintre cele mai afectate sectoare din constructii.

"In prezent in Europa de Est si implicit in Romania existao supracapacitate de productie de BCA, din cauza scaderii cererii,insa credem in piata din Romania si ca revenirea sectoruluiconstructiilor va incepe in 2011 din cauza deficitului major delocuinte de pe aceasta piata", afirma Buck-Emden.

Pe de alta parte, Scheuch se bazeaza pe statistici si pe numarulmare de locuitori ai tarii pentru cererea care va urma cand se vaincheia criza financiara. El considera ca Romania inca nu a atinsnivelul optim de constructie de locuinte, raportat la numarul delocuitori, avand in vedere ca o medie normala pentru cei 22 demilioane de locuitori ar fi de 5-6 locuinte/an/la 1.000 delocuitori, dublu fata de nivelul din timpul crizei. "Eu ma uit lacifre si daca le analizam, in Romania nu a fost un boom. Inperioada de varf pe piata romaneasca s-au construit 2,5 locuinte la1.000 de locuitori/an. Spre comparatie, Spania, unde a fost unadevarat boom, construia 17 locuinte la mia de locuitori/an", spuneScheuch.

Wienerberger are terenuri. Wienerberger vacontinua sa se extinda in Romania, avand in vedere ca cele treifabrici sunt prea putine pentru a acoperi o viitoare cerere increstere. Decizia de extindere nu va fi afectata de faptul caveniturile subsidiarei din Romania au scazut in 2009 cu peste 50%,pana la circa 36 mil. euro, dupa ce ponderea operatiunilor dinRomania in totalul veniturilor grupului a coborat cu un punctprocentual, de la 3% in 2008 la 2%.

"Suntem deja de 12 ani in Romania, avem trei fabrici si vrem sane mentinem prezenta pe aceasta piata pe termen lung. Vrem sacrestem in Romania, pentru ca nu este doar inima Europei, ci este opiata cu 22 de milioane de locuitori in care deficitul de locuinteeste in continuare ridicat".

Wienerberger a luat in 2009 o decizia surprinzatoare pentrupiata dupa ce a oprit in luna iunie timp de patru luni productia ladoua dintre cele trei fabrici din Romania, pentru adaptareaproductiei la evolutia pietei si cererii. "A trebuit sa ne ajustam nivelul productiei lacerere. Nu stiu daca vom mai opri temporar fabricile si anulacesta", sustine Scheuch.

Austriecii au investit pana in prezent pe piata romaneasca circa75-80 de milioane de euro pe piata locala in achizitia CEMA Sibiusi in construirea a trei fabrici la Sibiu (pe locul fostei CEMA),Gura Ocnitei (Dambovita) si Tritenii de Jos (Cluj). In 2008,austriecii anuntau ca vor continua investitiile pe piata romaneascasi luau in calcul investitii de inca 100 mil. euro in inca 2-3fabrici pana in 2013.

"Doar trei fabrici sunt putine pe o piata atat de mare si amachizitionat deja terenuri pe care vom construi fabrici, candcererea va reveni pe crestere. Planul de extindere pe piata localaeste in continuare valid", spune CEO-ul Wienerberger.

Xella cauta oportunitati. Grupul Xella nu arenuntat la ideea de extindere pe piata locala fie printr-unproiect greenfield, asa cum a fost fabrica de la Paulesti (judetulPrahova), deschisa recent in urma unei investitii de 32 de milioanede euro.

"Prioritatea a fost deschiderea primei fabrici, este posibil saconstruim o a doua unitate, dar si ca un producator local sa nepuna la dispozitie o fabrica pe care sa o cumparam. Vrem sa nedezvoltam prezenta in aceasta tara", sustine Buck-Emden. El afirmaca in cazul in care fabrica este conforma din punct de vederetehnic si are o locatie avantajoasa, achizitia ar putea firealizata in urmatorii doi ani, fara a preciza insa un buget alocatpentru extindere in Romania.

Piata de BCA a fost in ultimii ani atractiva pentru fondurile deinvestitii precum Enterprise Investors din Polonia sau OresaVentures din Suedia, care au preluat Macon Deva si Simcor Oradea,respectiv trei fabrici de la producatorul de materiale deconstructii Somaco.

"In ultimii doi-trei ani am purtat doar discutii, nu afost nicio negociere avansata cu un jucator local. O eventualaachizitie de portofoliu de la un fond de investitii ar putea fi maiscumpa, in timp ce o fabrica de la un producator local ar putea fiintegrata mai repede. Trebuie analizata fiecare varianta", spuneBuck-Emden.

Xella Ro, subsidiara locala a grupului, estimeaza ca pana lasfarsitul anului va comercializa circa 285.000 metri cubi de BCA,insemnand o cota de piata estimativa de 13% pe segmentul de BCA si7% pe cel de zidarie, fara a preciza si evolutia businessului invaloare.

Cererea depaseste productia. "Incepand cu lunamartie am livrat deja primele blocuri de zidarie YTONG, produse laPaulesti... Ne dorim ca in 2010 sa putem creste constant, de laluna la luna, urmand ca in 2011, daca piata ne permite, safunctionam la capacitate maxima", a declarat Marius Dragne,marketing manager Xella Baustoffe South-East Europe.

El este sustinut de directorul comercial Marian Raducanu, careafirma ca de la deschiderea fabricii stocul acumulat in perioadaianuarie-decembrie a fost vandut foarte rapid, iar productiazilnica este depasita de ritmul vanzarilor. "In perioada urmatoareva trebui sa introducem si al treilea schimb", sustine Raducanu.Xella Ro are in prezent 65 de angajati, dintre care 35 lucreaza lafabrica de langa Ploiesti.

In paralel cu productia locala, pentru eficientizarea logisticasi a costurilor finale, compania va continua sa importe produse dinUngaria (Gyongyos) si Bulgaria (Sofia si Dobrici). Capacitatea deproductie a fabricii de la Paulesti este de 400.000 mc/an, care arputea sa-i permita sa ajunga pe locul trei in topul producatorilorde BCA, dupa Macon Deva si Celco Constanta.

"Am luat decizia de a construi fabrica inca dinainte de criza siaceasta decizie ne va crea un avantaj pentru momentul in carecererea va reveni. Chiar daca in 2008 compania a fost preluata defonduri de investitii nu am renuntat la niciun proiect care era inderulare", explica Buck-Emden.

Grupul Xella a fost preluat in 2008 de catre fondurile deinvestitii Goldman Sachs Capital Partners si PAI Partners de lagrupul german Haniel. Germanii au construit in perioada 2009-2010in Bosnia-Hertegovina, Romania, Rusia si China. Grupul Xella ainregistrat anul trecut vanzari de 1,2 miliarde de euro, din carevanzarile in volum din Europa de Est reprezinta aproape jumatatedin totalul businessului.

Dupa modelul austriac, unde piata rezidentiala este foarte binereglementata, iar nivelul speculativ este foarte scazut, pentru caau fost construite foarte multe case sociale, Scheuch afirma castatul ar trebui sa intensifice investitiile in locuinte pentru tineri.

"Guvernul ar trebui sa investeasca mai mult in locuinte sociale,sa existe stabilitate si sa creeze locuri de munca, pentru ca dejarata somajului a ajuns la un nivel foarte ridicat. In oriceeconomie sunt urcusuri si coborasuri si cred ca in Romania vacontinua sa se dezvolte, mai ales daca incepe sa absoarba fondurilede la UE". In Viena se afla un numar foarte ridicat de casesociale, detinute de administratiile locale, iar majoritateaaustriecilor locuiesc cu chirie, in comparatie cu tarile din est,cum este Romania, unde ponderea proprietarilor este de peste90%.

Dezvoltarea a fost speculativa. Scheuchconsidera ca in Romania din pacate a fost o dezvoltare speculativasi multi investitori, care acum sunt pesimisti la adresa Romaniei,au venit cu o viziune pe termen scurt si asa au aparut frustrarilesi s-au retras.

"Noi suntem in Romania pe termen lung si de aceea sunt optimist.Acum 15-20 de ani nu puteati sa fiti aici cu mine la acestinterviu. Romania s-a dezvoltat mult in ultimii 20 de ani si putetiface lucruri care inainte de '89 nu erau posibile si asta este multmai important decat cresterea economica".

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si ulterior in2003 a achizitionat de la producatorul de materiale de constructiiCEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu ovaloare totala de 9 milioane de euro.

Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni, sifonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizariifabricii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO