Business Construct

S-a spart gheaţa: Floreasca Business Park, vândut cu 100 mil. euro

S-a spart gheaţa: Floreasca Business Park, vândut cu 100 mil. euro
03.01.2011, 23:49 445

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments(NEPI), care deţine pe piaţa locală centrele comerciale ERP Brăilaşi Iris Piteşti, a cumpărat proiectul de birouri Floreasca BusinessPark din nordul Capitalei, într-o tranzacţie cu o valoare de peste100 de milioane de euro, cea mai mare de la izbucnirea crizei pepiaţa imobiliară locală.

"Preţul de achiziţie va fi de circa 27,6 milioane de euro. (...)NEPI şi-a asumat achitarea unui credit bancar de 73,6 milioane deeuro existent la 30 iunie 2010", au anunţat sud-africanii într-unraport publicat pe bursa din Londra.

Proprietarii clădirii de birouri erau compania Portland Trust,controlată de omul de afaceri britanic Robert Neale, care s-aasociat cu fondul american de investiţii Apollo pentru dezvoltareade proiecte imobiliare.

Avocaţii NEPI în această tranzacţie au fost reprezentanţiifirmei Reff & Asociaţii, în timp ce vânzătorii au fost asistaţide NNDKP (Nestor).

Floreasca Business Park este un proiect de birouri cu osuprafaţă închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi, închiriat cătrecompanii precum Oracle, Holcim, DHL sau Agip.

Portland Trust se află la al treilea exit de pe piaţa birourilordin Capitală, după ce a dezvoltat şi vândut proiectele Opera Centerdin zona Eroilor şi parcul de afaceri Bucharest Business Park dinspatele Casei Presei Libere.

Investiţia în proiectul din Floreasca a fost finanţată printr-uncredit de peste 70 de milioane de euro obţinut de la RaiffeisenZentralbank.

"NEPI consideră că piaţa de birouri din Bucureşti oferă înprezent valoare investitorilor. Ca urmare, echipa de management arealizat o analiză a oportunităţilor din Bucureşti care a condus la12 potenţiale ţinte de achiziţii, evaluate de directorii firmei şiconsultanţii externi, Collies International, în funcţie devizibilitate, aspecte tehnice, design, locuri de parcare şi accesla transport în comun. Floreasca Business Park a obţinut cel maimare punctaj dintre ţintele de achiziţie", au motivatreprezentanţii NEPI alegerea.

Clădirea este închiriată la o valoare medie de 17,2 euro pemetrul pătrat, astfel că veniturile anuale generate ajung la 7,4milioane de euro, exceptând sumele încasate din închiriereaspaţiilor de parcare.

Cele mai mari tranzacţii realizate până în prezent pe piaţabirourilor din Bucureşti au fost cu cele două clădiri din proiectulUpGround (circa 150 de milioane de euro), America House (120 demilioane de euro), pachetul format din clădirile PGV Tower,Millennium BC şi Construdava (110 milioane de euro) şi S-Park (101milioane de euro). Toate aceste tranzacţii au avut loc însă înaintede căderea pieţei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO