Business Construct

Romstrade şi-a dublat profitul

30.06.2010, 14:40 58

Compania de construcţii Romstrade din Giurgiu, controlată deNelu Iordache, a înregistrat anul trecut un profit net de 133,9mil. lei (31,6 mil. euro), dublu faţă de anul precedent, chiar dacăsectorul construcţiilor a scăzut cu 17% anul trecut, pentru că aavut în derulare mai multe contracte căştigate în 2008.

Businessul Romstrade a crescut în condiţiile în care CompaniaNaţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a avut unbuget record pentru ultimii cinci ani, investind aproape 1,2 mld.euro pentru construirea de autostrăzi şi reabilitarea de drumurinaţionale.

Romstrade a caştigat în perioada 20072009 în parteneriat sau înmod direct contracte cu statul în valoare de 600 mil. euro, cel maimare fiind reabilitarea drumului Transalpina pe o lungime de 148 kmdintre Transilvania şi Oltenia, contract de 385 mil. euro.

Reabilitarea Transalpina a generat de altfel şi cel mai marevolum de lucrări pentru companie, în condiţiile în care Romstrade aprimit o finanţare de 140 mil. euro de la banca elveţiană CreditSuisse pentru finanţarea lucrărilor, sumă care a fost consumatăintegral anul trecut.

Compania din Giurgiu a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de1,13 mld. lei (267,9 mil. euro), în creştere cu 14% faţă de anulprecedent, devenind cel mai mare constructor de pe piaţalocală.

Romstrade a depăşit astfel Hidroconstrucţia, cu afaceri de 265de milioane de euro, care a ocupat în ultimii zece ani primapoziţie în topul companiilor de construcţii.

Odată cu reducerea bugetului de investiţii al Guvernului pentruinfrastructură, Nelu Iordache şia bugetat pentru anul acesta oscădere a cifrei de afaceri cu 13%, pană la 990,8 milioane de lei,în timp ce profitul va scădea pănă la 92 de milioane de lei.

Iordache a reuşit în ultimii trei ani de zile săi depăşească pealţi antreprenori romăni, cunoscuţi ca regi ai asfaltului precumDorinel Umbrărescu (proprietarul Spedition UMB din Bacău), CostelCăşuneanu (care controlează PA & CO International), TheodorBerna (proprietarul Tehnologica Radion) sau Dan Besciu(proprietarul Euro Construct Trading '98), dar şi companiilestrăine precum Strabag (Austria), Bechtel (SUA), Colas (Franţa) sauAstaldi (Italia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO