Romstrade şi-a dublat profitul

Ziarul Financiar 30.06.2010

Compania de construcţii Romstrade din Giurgiu, controlată de Nelu Iordache, a înregistrat anul trecut un profit net de 133,9 mil. lei (31,6 mil. euro), dublu faţă de anul precedent, chiar dacă sectorul construcţiilor a scăzut cu 17% anul trecut, pentru că a avut în derulare mai multe contracte căştigate în 2008.

Businessul Romstrade a crescut în condiţiile în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a avut un buget record pentru ultimii cinci ani, investind aproape 1,2 mld. euro pentru construirea de autostrăzi şi reabilitarea de drumuri naţionale.

Romstrade a caştigat în perioada 20072009 în parteneriat sau în mod direct contracte cu statul în valoare de 600 mil. euro, cel mai mare fiind reabilitarea drumului Transalpina pe o lungime de 148 km dintre Transilvania şi Oltenia, contract de 385 mil. euro.

Reabilitarea Transalpina a generat de altfel şi cel mai mare volum de lucrări pentru companie, în condiţiile în care Romstrade a primit o finanţare de 140 mil. euro de la banca elveţiană Credit Suisse pentru finanţarea lucrărilor, sumă care a fost consumată integral anul trecut.

Compania din Giurgiu a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 1,13 mld. lei (267,9 mil. euro), în creştere cu 14% faţă de anul precedent, devenind cel mai mare constructor de pe piaţa locală.

Romstrade a depăşit astfel Hidroconstrucţia, cu afaceri de 265 de milioane de euro, care a ocupat în ultimii zece ani prima poziţie în topul companiilor de construcţii.

Odată cu reducerea bugetului de investiţii al Guvernului pentru infrastructură, Nelu Iordache şia bugetat pentru anul acesta o scădere a cifrei de afaceri cu 13%, pană la 990,8 milioane de lei, în timp ce profitul va scădea pănă la 92 de milioane de lei.

Iordache a reuşit în ultimii trei ani de zile săi depăşească pe alţi antreprenori romăni, cunoscuţi ca regi ai asfaltului precum Dorinel Umbrărescu (proprietarul Spedition UMB din Bacău), Costel Căşuneanu (care controlează PA & CO International), Theodor Berna (proprietarul Tehnologica Radion) sau Dan Besciu (proprietarul Euro Construct Trading '98), dar şi companiile străine precum Strabag (Austria), Bechtel (SUA), Colas (Franţa) sau Astaldi (Italia).