Business Construct

Retail: Sudul Bucurestiului, cel mai expus pe retail

Retail: Sudul Bucurestiului, cel mai expus pe retail

Mihai Agaficioaia, general manager al City Mall

24.09.2008, 11:41 61

Zona de sud a Bucurestiului, dominata de cartierele Rahova si Berceni, va ajunge in prima jumatate a anului viitor la un stoc de spatii comerciale de 170.000 de metri patrati, dupa finalizarea proiectelor Liberty Center, Grand Arena si Sun Plaza, care au o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 150.000 de metri patrati.
Chiriasi precum Carreefour, Cora, Billa, BauMax, Mobexpert, Flanco World, Burger King sau Nordsee se vor regasi in cadrul centrelor comerciale realizate de catre dezvoltatorii care au mers oarecum "impotriva curentului" care impingea investitorii catre nordul orasului.
Astfel, Mivan va finaliza la 1 noiembrie primul centru comercial din cartierul Rahova, in zona Trafic Greu, francezii de la Euroinvest au programata pana la sfarsitul anului deschiderea mallului Grand Arena din Berceni, care va fi ancorat de un hipermarket Carrefour, in timp ce EMCT si Sparkassen Immobilien vor livra in prima jumatate a anului viitor mallul Sun Plaza de la Piata Sudului, ancorat de Cora, Mobexpert si BauMax.
Alaturi de City Mall, care este primul centru comercial deschis in sud, cele patru malluri vor avea o suprafata inchiriabila putin sub stocul total actual de centre comerciale moderne la nivelul Bucurestiului.
 
City Mall a fost deschis in urma cu trei ani, fiind primul mall din zona de sud a CapitaleiIn aceste conditii, este putin probabil ca alti dezvoltatori sa se "aventureze" cu noi proiecte de centre comerciale in aceasta zona a orasului, tinand cont de faptul ca rezultatele City Mall au fost sub asteptarile proprietarilor, chiar si in perioada in care acesta a fost singurul mall din aceasta zona a orasului.
"Avand in vedere oferta de pe piata, prevad o usoara scadere a nivelului chiriilor in urmatorii doi ani, de pana la 10%. Aceasta ar putea sa ne afecteze si pe noi, la acelasi nivel la care afecteaza pe toata lumea de pe piata", apreciaza Mihai Agaficioaia, general manager al City Mall.
Investitiile in cele trei centre comerciale aflate inca in constructie se ridica la aproape 400 de milioane de euro si vor cuprinde aproximativ 350 de magazine, restaurante si locuri de distractie, precum patinoar sau cinematografe.
City Mall are in prezent un trafic mediu de 15.000-17.000 de vizitatori zilnic, iar noul director apreciaza ca la actualele dimensiuni mallul poate primi zilnic peste 22.000 de oameni, fara a deveni prea aglomerat.
 
 
Viitorul stoc de 20 de unitati, pus la indoiala
 In prezent in Bucuresti sunt cinci malluri - Unirea Shopping Center, Bucuresti Mall, Plaza Romania, City Mall si Baneasa Shopping City - insa dezvoltatorii au anuntat proiecte care ar putea duce stocul de pe piata Capitalei catre 20 de unitati, in functie de obtinerea finantarilor necesare realizarii proiectelor, gradul de inchiriere obtinut inainte de inceperea proiectelor si evolutia puterii de cumparare a bucurestenilor.
"N-as putea spune ca cei care vor veni pe piata vor avea un esec sau nu. Sunt sigur ca aceste companii au realizat deja studii care le-au aratat ca mai este loc de centre comerciale in aceasta zona. Cu toate acestea, nu cred ca vor fi 20 de malluri in Bucuresti, asa cum s-a vehiculat. Unul dintre avantajele noastre este ca suntem deja pe piata de trei ani si avem o clientela fidela", spune Agaficioaia.
City Mall a fost deschis in urma cu trei ani, fiind primul mall din zona de sud a Capitalei, iar in perioada iulie 2007 - iunie 2008 a inregistrat un profit net de 4,1 milioane de euro, actualii proprietari, australienii de la APN/UKA, evaluandu-l la 88,2 milioane de euro, cu 15 milioane de euro mai putin decat pretul de achizitie, potrivit celui mai recent raport financiar al investitorului.
Printre chiriasii mallului se numara companii precum un supermarket Primavara, Benvenuti, Sprider Stores, Timberland & Nautica sau Ultra Pro.
City Mall va incepe transformarea unor spatii goale si de divertisment de la ultimul etaj al centrului comercial in spatii de birouri, masura fiind una neobisnuita pentru piata locala, in conditiile in care chiriile din malluri sunt, in prezent, cu aproximativ 50% mai mari decat cele ale spatiilor de birouri.
Pe masura ce piata centrelor comerciale incepe sa se aglomereze, o serie de proiecte se confrunta cu diferite dificultati, legate de atragerea si pastrarea unor chiriasi puternici si atractivi sau generarea unui trafic satisfacator pentru acestia.
City Mall a fost unul dintre primele centre comerciale deschise in Romania, unde stocul de malluri ar putea depasi la sfarsitul acestui an 40 de unitati. Centrul comercial a avut mai multi proprietari, incepand cu managerii dezvoltatorului de centre comerciale Euromall, Jaguar Development si Victoria Holding, controlat de investitori eleni si englezi.
Stocul de centre comerciale ar putea depasi 100 de unitati in urmatorii trei ani, printre cei mai activi dezvoltatori numarandu-se companii precum BelRom, Iulius Group, Plaza Centers, RED Management Capital, TriGranit, Africa Israel, Atrium Centers.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO