Business Construct

Previziuni 2024. Care sunt principalele tendinţe aşteptate în 2024 în sectorul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară. Primele două luni vor aduce un recul al cererii după forfota de final de an în care dezvoltatorii au mizat pe TVA-ul de 5%.

Previziuni 2024. Care sunt principalele tendinţe...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.01.2024, 00:02 5864

Piaţa rezidenţială încă se află în stagnare în Bucureşti, în vreme ce, la nivel naţional, sunt aşteptate scăderi de preţuri şi dobânzi. Ele nu vor veni decât ca nişte excepţii, spun consultanţii imobiliari, care preconizează nevoia ca oamenii să se obişnuiască cu noile condiţiile de pe piaţa imobiliară.

„Suntem în mijlocul ciclului imobiliar în perioada de stagnare sau corecţie temporară, în funcţie de perspectivele economice al fiecărei zone. Am putea asista la startul unei creşteri importante a pieţei imobiliare – creştere procentuală an la an cu două cifre atât a numărului de tranzacţii, cât şi a preţurilor, pe fondul creşterii bruşte a cererii pe termen scurt. Oferta în general fiind limitată sau procesul de producţie de stoc nou în general lent, se va crea un efect de penurie pe termen scurt şi mediu, care va avantaja creşterea accelerată a preţurilor”, spune Daniel Tudor, CEO şi fondator al companiei de consultanţă imobiliară The Concept.

În 2023, adaugă el, piaţa s-a confruntat în principal cu trei obstacole majore: percepţia populaţiei că dobânzile la credite sunt ridicate, încrederea scăzută a populaţiei în viitorul economic al oamenilor şi al României şi războaiele din Ucraina şi din Israel.

„În ceea ce priveşte dobânzile, în realitate, pentru persoanele fizice, acestea au scăzut semnificativ, dar percepţia generală este că încă suntem într-o perioadă de finanţări scumpe pentru populaţie.”

Mai mult, Daniel Tudor spune că se înregistrează un moment istoric, cel în care România se reinventează prin infrastructură şi facilităţi de producţie. Influenţate de conflictele geopolitice, investiţiile private au început totuşi să se tempereze, toată lumea fiind preocupată mai degrabă de economisire pentru zile negre.

În Bucureşti, după ce livrările de locuinţe au scăzut cu un ritm anual de aproape 6% în primele nouă luni din 2023, aşteptările sunt pentru continuarea acestui trend şi în 2024, potrivit estimărilor făcute de consultanţii de la SVN Romania.

„La nivelul climatului general, raportul preţuri – salarii va continua să se îmbunătăţească, nivelul actual fiind cel mai bun din ultimele decenii. Dobânzile de pe segmentul ipotecar vor continua trendul actual de uşoară reducere, iar pentru cursul de schimb leu-euro estimăm o uşoară depreciere în 2024”, spune Andrei Sârbu, CEO la SVN Romania.

 

PREVIZIUNI:

Dobânzile nu vor scădea semnificativ în 2024, iar perspectivele de încetare a războaielor sunt mai degrabă pesimiste, aşa că probabil va exista o stagnare a pieţei imobiliare şi în 2024 sau cel mult o creştere moderată de până la 5% a preţurilor şi a numărului de tranzacţii.

În primele două luni din 2024 va exista un recul al cererii, după o creştere semnificativă a numărului de tranzacţii noi pe final de 2023, ca urmare a anunţului privind creşterea TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele cu preţuri până în 120.000 de euro.

Livrările de locuinţe în Bucureşti vor continua cel mai probabil să scadă în 2024, dar mai ales în anii următori, în principal ca urmare a reducerii la jumătate a numărului de autorizaţii şi a suprafeţei utile autorizate spre construire.

În lipsa unor noi evenimente globale cu impact negativ asupra economiei locale, preţurile vor rămâne, în medie, stabile în 2024. Eventualele fluctuaţii inerente nu vor fi semnificative şi nu vor influenţa decisiv piaţa. Scăderea ofertei pe segmentul nou va duce la majorări de preţ pe termen mediu.

Anul 2024 va aduce, cel mai probabil, un număr de autorizaţii de construire similar cu cel din 2023. Trebuie avut în vedere că suprafaţa rezidenţială autorizată spre construire în Bucureşti a scăzut cu 47% în primele nouă luni din 2023 faţă de perioada similară din 2022.

Surse: consultanţii The Concept, SVN România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO