Business Construct

Mihai Păduroiu, CEO Office Division, divizia de birouri One United Properties: Clienţii preferă să închirieze suprafeţe mai mici şi să investească mai mult în amenajare. Preferă să aibă angajaţi are lucrează în ture

Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2020

Mihai Păduroiu, CEO Office Division, divizia de birouri...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.09.2020, 12:08 125

În contextul creat de pandemia de COVID-19, companiile au început să închirieze spaţii de birouri ce se întind pe suprafeţe mai reduse, deoarece preferă ca angajaţii să lucreze în ture, a spus Mihai Păduroiu, CEO Office Division, divizia de birouri One United Properties, în cadrul conferinţei ZF Birouri & Rezidenţial 2020.

„Clienţii preferă să închirieze suprafeţe mai mici şi să investească mai mult în amenajare. Preferă ca angajaţii să lucreze în ture. În cazul clădirii din zona Floreasca, care e aproape gata, avem companii care se mută din clădiri mai vechi şi reduc suprafaţa destul de mult, dar fac îmbunătăţiri pe partea de amenajare şi standarde de calitate. Asta va echilibra balanţa şi şocul emoţional resimţit de angajaţi”, a spus Mihai Păduroiu.

 
 

Alte declaraţii

 

La nivel de închiriere, piaţa de birouri este într-o perioadă de transformare datorită impactului pe care pandemia îl are, care a încetinit procesul de decizie - care s-a reflectat într-o perioadă mai mare de tranzacţionare în primele luni.

Anul începuse foarte bine, aşteptam un nou an record din punct de vedere al metrilor pătraţi trazacţionaţi, după un 2019 foarte bun. Premizele erau foarte bune, apoi a venit pandemia. Primele luni au fost cu activitate destul de redusă, deşi în acea perioadă au avut loc în continuare discuţii care au dus la închiderea unor contracte deja începute. În a doua parte a pandemiei, companiile au început să se adapteze, să ia măsuri în aşa fel încât această nouă realitate să fie combătută şi să poată oferi angajaţilor un mediu sigur. Asta a determinat o transformare la nivelul abordării. Dacă înainte discutam în jurul termenilor comerciali, acum dicuţia se învârte în jurul anumitor facilităţi – tehnologii care să asigure confort din punct de vedere medical.

A urcat pe primul loc partea de certificare – certificare verde, well health and safety (dezvoltat în perioada pandemiei, care acoperă nevoi din zona sanitară) – companiile pregătesc revenirea angajaţilor la birou, noi le oferim flexibilitate. Flexibilitatea a devenit mai importantă decât termenii comerciali.

Ne aşteptam la o presiune pe zona de chirii şi preţuri, în schimb, a apărut nevoia de flexibilitate şi asta se traduce printr-o elasticitate a spaţiului în timpul contractului. Pentru dezvoltatori este un subiect dificil, dar l-am îmbrăţişat pentru a ne sprijini partenerii şi a închide tranzacţiile de închiriere. A mai fost o variaţie a modului în care birourile sunt compartimentate şi amenajate. Cele foarte deschise, cu densitate mare au dispărut, poate pe termen lung nu vom mai vedea organizaţii pe acest format.

Cred că unul dintre atributele principale ale pieţei de birouri, în genral, a fost capacitatea de a se adapta la cerere. Piaţa de bioruri clasa A este dinamică. A avut în timp anumite fluctuaţii, mai ales în jurul crizei din 2008, şi atunci dezvoltatorii s-au adaptat rapid la noua cerere din piaţă. Există un salt mai mic, poate de 1 an, între noua cerere şi răspunsul dezvoltatorilor. Sunt convins că rata de neocupare nu va creşte dramatic, ea nu a scăzut mult faţă de 2019, când a atins un nivel record.

Cred că în 2021 există chiar riscul unei crize de spaţii de birouri pentru că acest efect emoţional generat de pandemie a fost puternic şi sunt multe proiecte care s-au oprit sau au încetinit, iar livrările pentru anul viitor sunt reduse.

În 2021, motoarele vor fi turate la maxim, de băncile centrale, de marii jucători din economie, corporaţii, IMM-uri, iar cerera pe piaţa de birouri va creşte. Există scenarii în care spaţiile de birouri nu vor fi suficiente în 2021, iar atunci vom putea vedea o reducere a pachetelor de beneficii.

Alt scenariu poate fi o cerere redusă care va merge „mână în mână” cu livrările reduse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO