Business Construct

Estimare: Carpatcement si-a bugetat o scadere de 5-10%

Estimare: Carpatcement si-a bugetat o scadere de 5-10%
28.04.2009, 13:35 24

Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement, a inregistrat o scadere a volumului vanzarilor de ciment cu 25-30% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, din cauza scaderii activitatii in constructii, din lipsa de finantare pentru proiecte noi.
In aceste conditii, compania estimeaza o scadere de 5-10% a cifrei de afaceri, pana la circa 268 - 283 mil. euro, dupa ce in 2008 compania a inregistrat afaceri de 298 mil. euro (1,1 mld. lei), in crestere cu 10-12% fata de anul precedent. De altfel, anul 2009 este primul in care consumul de ciment va scadea, dupa 10 ani de crestere puternica.
„Pe fondul reducerii generale a acti-vitatii in constructii, in special din cauza lipsei de finantare pentru proiecte noi, si in conditiile unei ierni prelungite si capricioase, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2008, s-a inregistrat o scadere a volumului vanzarilor in primul trimestru din 2009 cu aproximativ 25-30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. Reprezentantii companiei spun ca au resimtit o revenire a pietei in luna martie, odata cu venirea vremii favorabile, insa este foarte greu si inca prematur de spus care va fi impactul crizei financiare in vanzarile din acest an. „Asteptam in continuare sa vedem mai multe proiecte noi de constructii anuntate pentru a doua jumatate a anului, constructii de spatii comerciale, birouri si bineinteles lucrarile de infrastructura", spune Rohan.
Vanzarile companiei au fost limitate in ultimii ani de capacitatea de productie, de circa 3,5 mil. tone, cea mai mica dintre producatorii de ciment de pe piata locala, insuficienta pentru a acoperi cererea de pe piata. „In 2009 estimam ca nu vor mai exista aceste limitari din cauza scaderii cererii. Deci la un regim normal de productie am putea satisface cererea in acest an", spune Rohan.
HeidelbergCement, care a intrat pe piata locala in 1998, detine trei fabrici de ciment pe piata locala- la Bicaz, Fieni si Deva, la care se adauga 15 statii de betoane, sapte cariere si sapte balastiere pentru productia de agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO