Business Construct

Editorial: Panica genereaza investitii

27.03.2008, 21:51 13

In conditiile in care panica este cuvantul de ordine la nivel international, pe piata locala se vorbeste despre investitii. Daca bursele internationale au luat-o razna din lipsa de lichiditati, culminand cu prabusirea bancii Bear Stearns, in Romania nu trece o saptamana fara sa nu fie anuntata intentia unei noi investitii, fie ca vorbim de austriecii de la Voestalpine, de germanii de la Daimler sau de japonezii de la Mitsubishi.

Toate aceste investitii, daca vor fi realizate, vor atrage la randul lor proiecte de locuinte, centre comerciale, spatii industriale si imobile de birouri. Un caz concret este investitia Nokia de la Cluj, care a impulsionat afacerile imobiliare si a atras constructia unei portiuni de autostrada.

De altfel, Romania, Rusia sau Ucraina au fost principalele atractii si la targul imobiliar MIPIM de la Cannes, unde standul Bucurestiului a fost plin de reprezentanti ai fondurilor de investitii interesate sa investeasca pe piata locala. Potrivit participantilor de la targ, piata imobiliara romaneasca are de castigat din criza internationala pentru ca a devenit mai atractiva pentru investitorii care vor sa-si plaseze banii pe o piata in care profiturile se mentin in continuare la un nivel ridicat.

Insa daca investitiile imobiliare nu vor fi corelate cu intensificarea proiectelor de infrastructura, vom asista la o scadere brusca a interesului in piata locala. Spre exemplu, anul acesta se vor pierde 172.000 de euro pe zi pentru ca autostrada Bucuresti-Brasov nu este finalizata. In acest ritm, in 2015 se va ajunge la pierderi de peste un milion de euro pe zi.

In plus, aglomerarea puternica a Capitalei va indeparta investitorii in cazul in care nu se va gasi o solutie pentru descongestionarea traficului. Densitatea Bucurestiului este in prezent de circa 8.700 de locuitori pe kilometru patrat, nivel care depaseste de trei ori standardul de confort demografic, de circa 3.000 de locuitori pe km patrat.

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO