Business Construct

Dezvoltare: Cum sa incepi cu 10.000 de dolari un business de 100 mil. euro

Dezvoltare: Cum sa incepi cu 10.000 de dolari un business de 100 mil. euro
14.12.2009, 15:37 651

Dupa o crestere agresiva in ultimii 15 ani, ajungand la 20 defirme si zece unitati de productie pe piata locala, Menatwork sepregateste pentru extinderea catre alte domenii, precum cel aleficientei energetice. Caverni afirma ca actualele capacitati deproductie de elemente din metal pot fi adaptate si la sectorulenergetic, unde vor fi accesate numeroase fonduri europene inurmatorii ani.

Omul de afaceri italian a inceput businessul pe piata localafurnizand produse pentru amenajari interioare, dupa care s-a extinsin productie si exporta in prezent aproximativ 20% din total catretari precum Italia, Bulgaria, Serbia, Belgia, Grecia, Macedonia,Albania, Franta, Spania sau Cambodgia.

"Firma Menatwork a luat nastere in urma cu 25 de ani in Italia.Am venit in Romania cu un rucsac si 10.000 de dolari in 1994 si aminceput cu lucrari de amenajari interioare. Primul mare contract afost amenajarea unui magazin Stefanel, iar ulterior am realizat unshow-room la Universitatea de Arhitectura", spune Caverni.

Odata extinsa activitatea de amenajari, in 1999 a deschis primaunitate de productie, iar ulterior numarul acestora a crescut, oparte dintre ele fiind printre putinele de acest gen din tara.Printre acestea se numara pardoselile tehnice suprainaltate (prinfirma Quattro Pavimente Tehnice), corpuri de iluminat pentruimobile comerciale si industriale (Alma Lux Lighting), plafoanelecasetate metalice (Prometal) sau structuri metalice pentru pardoseli tehnice (prin Carson Est).

"Dupa cinci ani de prezenta pe piata locala, mi-am dat seama caeste foarte mult potential in productie si am pornit primainvestitie in acest sens. La inceput am produs profile pentrugips-carton, prin firma Metal Work Industry. In prezent am ajuns lazece unitati de productie". Dintre acestea, opt unitati deproductie sunt localizate in sediul logistic din Popesti-Leordeni,iar alte doua se afla in apropierea Capitalei, acestea fiinddeschise si functionabile inca de la inceputul acestui an.

Cifra de afaceri a grupului a crescut in 2008 cu circa 5% fatade anul precedent, pana la 98 de milioane de euro, dupa ce au fostinfiintate trei noi businessuri - Carson Est (structura metalicaportanta), Metalurgica Cavatorta (plase metalice) si MenatworkConsulting (consiliere tehnica si asistenta comerciala). In plus, ainaugurat show-room-ul cu placi ceramice pentru amenajariinterioare si exterioare Galileo, cu o suprafata de 500 de metripatrati, care a generat in primul an de activitate afaceri deaproape un milion de euro.

Prima scadere. Grupul Menatwork, denumire careprovine de la inscriptiile americane pentru santierele in lucru(Men at work), va inregistra anul acesta o scadere de 30% a cifreide afaceri, pana la 65 mil. euro, fiind prima diminuare abusinessului de cand a intrat pe piata locala.

"Pentru anul acesta ne-am bugetat o diminuare de circa 30% acifrei de afaceri, din cauza scaderii cererii si reduceriipreturilor la materiale de constructii, insa profitul operationaln-a fost afectat. Creditele pe care le avem reprezinta circa otreime din cifra de afaceri, dar nu am intampinat probleme inachitarea ratelor", explica Caverni.

Actionarii companiei au decis sa intre pe un nou segment, cel aleficientei energetice, pentru a acoperi scaderea cererii dinconstructii. "Pentru 2010 inca intrevedem noi oportunitati pe piatalocala, dar cu mari diferente in sectoarele de constructii. Insasuntem flexibili si intentionam sa intram in sectoare precum cel aleficientei energetice sau in agricultura, unde pot fi accesatefonduri europene, pentru a acoperi o eventuala continuare areducerii consumului in constructii", afirma Caverni.

Grupul va deschide un showroom pentru eficienta energetica sisurse de energie alternativa, unde va prezenta peste 100 de solutiipentru eficientizarea consumului energetic, precum si panourifotovoltaice si turbine eoliene. "Aplicatiile tablei sunt infinite,de aceea putem sa ne extindem si in alte domenii. Show-room-ul pecare il inauguram consolideaza toate initiativele pe care le-amdemarat in domeniul energetic". Pe langa acest show-room, companiaa mai deschis inca trei pentru industria materialelor deconstructii, unul dintre ele in parteneriat cu grupul italian SorinItalia Office (mobilier de birouri), altul cu firma Eclisse Est(sisteme metalicepentru usi glisante) si unul in parteneriat cu producatorul de usiPinum.

Caverni considera ca revenirea pe crestere a pieteiconstructiilor nu depinde doar de deciziile de business pe care levom lua, ci si de factorii externi. "Din pacate, sistemul politic ablocat fondurile pentru investitii in infrastructura, agriculturasau energie. Romania este in continuare o tara foarte interesantapentru investitorii straini, dar ei nu mai vin pentru ca nu estestabilitate politica". Reprezentantii Menatwork afirma ca reusescsa mentina totusi vanzarile la un nivel ridicat pentru ca firmelecumpara in conditii de criza produsele direct de la sursa, evitanddistribuitorii.

Menatwork a investit pana in prezent circa 35 de milioane deeuro pe piata romaneasca, cele mai mari investitii fiind alocatesectorului productiv, grupul avand in prezent circa 120.000 demetri patrati de birouri, depozite si spatii comerciale. Circa 80%din productia companiei este destinata pietei locale, restul de 20%fiind pentru export.

Din totalul cifrei de afaceri circa 85% se realizeaza inRomania, diferenta fiind realizata de Ungaria (unde a intrat in2006), Moldova (unde a fost deschisa prima firma in 2004) si Italia. Grupul are in prezent 500 de angajati,dintre care circa 70% lucreaza in productie.

Vor parc industrial. Menatwork are in plandezvoltarea unui parc industrial in aproprierea Capitalei inparteneriat cu alti doi investitori pe o suprafata de 60.000 demetri patrati.

Compania a finalizat deja investitia in doua unitati deproductie, urmand ca pana la sfarsitul anului 2012 sa fiefinalizata intreaga investitie. Reprezentantii grupului nu au doritsa ofere mai multe detalii legate de aceasta investitie, desi lainceputul anului anunta ca vor investi circa 10 mil. euro in primafaza a proiectului.

Businessul Menatwork a fost infiintat in 1984 la Roma, undeitalienii detin un spatiu comercial, depozite si birouri pe osuprafata de 10.000 de metri patrati. Chiar daca grupul a fostinfiintat in Italia, cifra de afaceri a subsidiarei din Italia estede doar 8,1 milioane de euro, pentru ca operatiunile cele maiimportante se afla in Romania, unde au fost construite si unitatilede productie.

Cea mai mare pondere in businessul grupului Menatwork estedetinuta de compania de distributie Menatwork Est Prefabricate,care realizeaza afaceri de 43,5 de milioane de euro, jumatate dintotal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO