Dezvoltare: Cum sa incepi cu 10.000 de dolari un business de 100 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 14.12.2009

Luigi Caverni, administratorul si actionarul majoritar al grupului Menatwork, cu activitati de distributie si productie in industria constructiilor, a venit cu un rucsac si cu 10.000 de dolari in Romania in 1994 si acum detine un business de 98 mil. euro in Italia, Romania, Ungaria si Moldova, din care 85% este generat de piata locala.



Dupa o crestere agresiva in ultimii 15 ani, ajungand la 20 de firme si zece unitati de productie pe piata locala, Menatwork se pregateste pentru extinderea catre alte domenii, precum cel al eficientei energetice. Caverni afirma ca actualele capacitati de productie de elemente din metal pot fi adaptate si la sectorul energetic, unde vor fi accesate numeroase fonduri europene in urmatorii ani.

Omul de afaceri italian a inceput businessul pe piata locala furnizand produse pentru amenajari interioare, dupa care s-a extins in productie si exporta in prezent aproximativ 20% din total catre tari precum Italia, Bulgaria, Serbia, Belgia, Grecia, Macedonia, Albania, Franta, Spania sau Cambodgia.

"Firma Menatwork a luat nastere in urma cu 25 de ani in Italia. Am venit in Romania cu un rucsac si 10.000 de dolari in 1994 si am inceput cu lucrari de amenajari interioare. Primul mare contract a fost amenajarea unui magazin Stefanel, iar ulterior am realizat un show-room la Universitatea de Arhitectura", spune Caverni.

Odata extinsa activitatea de amenajari, in 1999 a deschis prima unitate de productie, iar ulterior numarul acestora a crescut, o parte dintre ele fiind printre putinele de acest gen din tara. Printre acestea se numara pardoselile tehnice suprainaltate (prin firma Quattro Pavimente Tehnice), corpuri de iluminat pentru imobile comerciale si industriale (Alma Lux Lighting), plafoanele casetate metalice (Prometal) sau structuri metalice pentru pardoseli tehnice (prin Carson Est).

"Dupa cinci ani de prezenta pe piata locala, mi-am dat seama ca este foarte mult potential in productie si am pornit prima investitie in acest sens. La inceput am produs profile pentru gips-carton, prin firma Metal Work Industry. In prezent am ajuns la zece unitati de productie". Dintre acestea, opt unitati de productie sunt localizate in sediul logistic din Popesti-Leordeni, iar alte doua se afla in apropierea Capitalei, acestea fiind deschise si functionabile inca de la inceputul acestui an.

Cifra de afaceri a grupului a crescut in 2008 cu circa 5% fata de anul precedent, pana la 98 de milioane de euro, dupa ce au fost infiintate trei noi businessuri - Carson Est (structura metalica portanta), Metalurgica Cavatorta (plase metalice) si Menatwork Consulting (consiliere tehnica si asistenta comerciala). In plus, a inaugurat show-room-ul cu placi ceramice pentru amenajari interioare si exterioare Galileo, cu o suprafata de 500 de metri patrati, care a generat in primul an de activitate afaceri de aproape un milion de euro.

Prima scadere. Grupul Menatwork, denumire care provine de la inscriptiile americane pentru santierele in lucru (Men at work), va inregistra anul acesta o scadere de 30% a cifrei de afaceri, pana la 65 mil. euro, fiind prima diminuare a businessului de cand a intrat pe piata locala.

"Pentru anul acesta ne-am bugetat o diminuare de circa 30% a cifrei de afaceri, din cauza scaderii cererii si reducerii preturilor la materiale de constructii, insa profitul operational n-a fost afectat. Creditele pe care le avem reprezinta circa o treime din cifra de afaceri, dar nu am intampinat probleme in achitarea ratelor", explica Caverni.

Actionarii companiei au decis sa intre pe un nou segment, cel al eficientei energetice, pentru a acoperi scaderea cererii din constructii. "Pentru 2010 inca intrevedem noi oportunitati pe piata locala, dar cu mari diferente in sectoarele de constructii. Insa suntem flexibili si intentionam sa intram in sectoare precum cel al eficientei energetice sau in agricultura, unde pot fi accesate fonduri europene, pentru a acoperi o eventuala continuare a reducerii consumului in constructii", afirma Caverni.

Grupul va deschide un showroom pentru eficienta energetica si surse de energie alternativa, unde va prezenta peste 100 de solutii pentru eficientizarea consumului energetic, precum si panouri fotovoltaice si turbine eoliene. "Aplicatiile tablei sunt infinite, de aceea putem sa ne extindem si in alte domenii. Show-room-ul pe care il inauguram consolideaza toate initiativele pe care le-am demarat in domeniul energetic". Pe langa acest show-room, compania a mai deschis inca trei pentru industria materialelor de constructii, unul dintre ele in parteneriat cu grupul italian Sorin Italia Office (mobilier de birouri), altul cu firma Eclisse Est (sisteme metalice pentru usi glisante) si unul in parteneriat cu producatorul de usi Pinum.

Caverni considera ca revenirea pe crestere a pietei constructiilor nu depinde doar de deciziile de business pe care le vom lua, ci si de factorii externi. "Din pacate, sistemul politic a blocat fondurile pentru investitii in infrastructura, agricultura sau energie. Romania este in continuare o tara foarte interesanta pentru investitorii straini, dar ei nu mai vin pentru ca nu este stabilitate politica". Reprezentantii Menatwork afirma ca reusesc sa mentina totusi vanzarile la un nivel ridicat pentru ca firmele cumpara in conditii de criza produsele direct de la sursa, evitand distribuitorii.

Menatwork a investit pana in prezent circa 35 de milioane de euro pe piata romaneasca, cele mai mari investitii fiind alocate sectorului productiv, grupul avand in prezent circa 120.000 de metri patrati de birouri, depozite si spatii comerciale. Circa 80% din productia companiei este destinata pietei locale, restul de 20% fiind pentru export.

Din totalul cifrei de afaceri circa 85% se realizeaza in Romania, diferenta fiind realizata de Ungaria (unde a intrat in 2006), Moldova (unde a fost deschisa prima firma in 2004) si Italia. Grupul are in prezent 500 de angajati, dintre care circa 70% lucreaza in productie.

Vor parc industrial. Menatwork are in plan dezvoltarea unui parc industrial in aproprierea Capitalei in parteneriat cu alti doi investitori pe o suprafata de 60.000 de metri patrati.

Compania a finalizat deja investitia in doua unitati de productie, urmand ca pana la sfarsitul anului 2012 sa fie finalizata intreaga investitie. Reprezentantii grupului nu au dorit sa ofere mai multe detalii legate de aceasta investitie, desi la inceputul anului anunta ca vor investi circa 10 mil. euro in prima faza a proiectului.

Businessul Menatwork a fost infiintat in 1984 la Roma, unde italienii detin un spatiu comercial, depozite si birouri pe o suprafata de 10.000 de metri patrati. Chiar daca grupul a fost infiintat in Italia, cifra de afaceri a subsidiarei din Italia este de doar 8,1 milioane de euro, pentru ca operatiunile cele mai importante se afla in Romania, unde au fost construite si unitatile de productie.

Cea mai mare pondere in businessul grupului Menatwork este detinuta de compania de distributie Menatwork Est Prefabricate, care realizeaza afaceri de 43,5 de milioane de euro, jumatate din total.