Business Construct

Cum au evoluat în ultimii 15 ani afacerile celor mai mari companii antreprenoriale din România

Autor: Dana Ciriperu

30.12.2019, 12:00 2974

Dedeman Bacău (bricolaj), Fildas Trading (distribuţie farma) şi Altex România (retail electroIT) sunt, după cifra de afaceri din 2018, cel mai recent rezultat public disponibil, cele mai mari companii antreprenoriale din România, iar o privire spre 2004 arată că în ultimii 15 ani cifra de afaceri a celor trei companii s-a majorat de şase până la 41 de ori.

Ziarul Financiar realizează din 2008 un top al celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori locali. Clasamentul este realizat pe baza datelor publice şi ia în calcul doar rezultatele raportate pe fiecare companie şi nu include rezultatele grupurilor de firme.

Dedeman Bacău a devenit în 2013 lider al companiilor antreprenoriale după cifra de afaceri, devansând atunci Interagro SA şi Oscar Downstream. Dedeman a avut în 2013, an în care a devenit cea mai mare companie antreprenorială după cifra de afaceri, vânzări de 2,6 mld. lei (606 mil. euro), arată analiza ZF, astfel că după 25 de ani de capitalism economia nu avea niciun business antreprenorial cu vânzări de un miliard de euro.

„Îndrăznim să visăm la afaceri de un miliard de euro, dar atingerea acestui rezultat depinde de cât de bine va merge economia”, spunea atunci Dragoş Pavăl pentru ZF. Miliardul de euro a fost bifat în 2016, însă un alt obiectiv setat atunci de acţionarii Dedeman nu a fost realizat. „Pentru următorii trei ani ne propunem să terminăm extinderea în Româ­nia, în special în Bucureşti, unde vrem să ajungem la cea mai mare cotă de piaţă cu cel puţin şase magazine. Dar în următorii trei ani vom face şi un pas major în afara ţării”, spunea în 2014 fondatorul Dedeman.

De multe ori în ultimii ani s-a văzut însă că lipsa extinderii pe pieţele externe nu permite o şi mai mare explozie în vânzări pentru companiile antreprenoriale. Datele BNR arată că încă nu a fost atins un capital de un miliard de euro investit de români peste graniţe, în condiţiile în care polonezii sau cehii au zeci de miliarde plasate în afaceri din afara graniţelor lor.

Expansiunea externă devine astfel o carte importantă pe care pot să o joace antreprenorii locali în următorii 15 ani.

În 2018, retailerul de bricolaj din Bacău, controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, a raportat o cifră de afaceri de 7,2 miliarde de lei (1,4 mld. euro), în creştere cu 14% faţă de 2017, ritm de creştere care s-a menţinut şi în prima jumătate din acest an.

În 2004, Dedeman Bacău avea o cifră de afaceri de 175 mil. lei, astfel că în ultimii 15 ani vânzările reţelei de magazine de bricolaj au crescut de 41 de ori.

Un avans susţinut a avut şi distribuitorul de medicamente Fildas Trading, parte a grupului Fildas-Catena construit de la zero de Anca Vlad. În 2018, Fildas Trading a fost a doua cea mai mare companie antreprenorială după cifra de afaceri, cu 3,6 mld. lei, rezultat înregistrat pe o singură entitate fiscală. Datele analizate de ZF iau în calcul doar entităţile fiscale şi nu grupurile de firme, acolo unde Fildas-Catena a trecut în 2018 de 7 miliarde de lei. În 2004, distribuitorul de medicamente avea o cifră de afaceri de 325 de milioane de lei, astfel că avansul în 15 ani trece de 1000%.

Cea mai constantă prezenţă în rândul companiilor antreprenoriale de top din ultimii 15 ani a fost Altex România, cel mai mare jucător din retailul electroIT din România. Altex, o companie construită de Dan Ostahie imediat după 1990, s-a aflat între cele mai puternice firme cu capital privat românesc şi în 2008, şi în anii de criză, pentru ca în 2018 se ocupe locul trei după Dedeman şi Fildas Trading.

“Cea mai dificilă perioadă a fost una din care am învăţat enorm şi am deprins abilitatea de a ne adapta realităţilor într-o continuă schimbare, de a inova continuu, de a anticipa evoluţia pieţei şi de a fi mereu orientat către client. A fost o perioadă marcată de câteva evenimente care s-au succedat după începerea crizei economice din 2008-2009 şi a continuat până la finalul anului 2013 cu o serie de acţiuni ale unor bănci care au pus presiune pe afacere. Începând cu 2014 ne-am reechilibrat, am implementat o nouă strategie – omnichannel, care ne-a ajutat să creştem sănătos şi să ne consolidăm poziţia de lider în piaţă“, spunea recent Dan Ostahie. El a mai arătat că cea mai bună perioadă pentru afacerea Altex este momentul prezent, “moment în care valorile şi viziunea companiei sunt cele care ghidează echipa şi ne ajută să decidem, să acţionăm, să creştem sănătos”.

În 15 ani, cifra de afaceri a Altex România s-a majorat de şase ori, iar antreprenorul Dan Ostahie şi-a consolidat astfel prezenţa în retailul electroIT.

În România sunt 15 companii antreprenoriale cu afaceri de peste un miliard de lei în 2018, faţă de 12 în urmă cu un an, un record absolut pentru businessul antreprenorial românesc. Nicio companie antreprenorială nu este însă prezentă între cele mai mari zece firme din România, clasament condus de Automobile Dacia şi două firme din grupul OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO