Business Construct

Constructorii, faţă în faţă cu eliminarea facilităţilor: „Noi am propus o diminuare treptată, cu câte 25%, începând din 2025, pentru a nu fi un şoc pentru companii. Speranţa noastră era că până în 2028 impozitarea muncii va fi mai mică la nivelul întregii economii“

Companiile din construcţii spun că eliminarea facilităţilor la 1 septembrie 2023 va avea un puternic impact negativ asupra tuturor firmelor care operează în domeniu.

Companiile din construcţii spun că eliminarea facilităţilor la 1 septembrie 2023 va avea un puternic impact negativ asupra tuturor firmelor care operează în domeniu.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.07.2023, 12:00 4760

♦ Dacă facilităţile vor fi scoase, un angajat din construcÅ£ii care câştigă astăzi 3.150 de lei net va ajunge la 2.500 de lei â™¦ Muncitorii necalificaÅ£i care primesc în România în jur de 600-700 de euro sunt plătiÅ£i în Germania, de pildă, cu aproximativ 2.000 de euro, a spus Cristian ErbaÅŸu, preÅŸedintele FPSC â™¦ „Nu vedem o inechitate socială în aceste facilităţi, deoarece noi am forÅ£at creÅŸterea veniturilor din construcÅ£ii, astfel că salariul minim brut a ajuns în 2022 la 4.000 de lei, peste cei 3.000 de lei prevăzuÅ£i în OUG 114/2018 ÅŸi peste minimul din economie“, a spus Irinel Gheorghe, proprietarul Sipex.

Companiile de construcţii spun că se bazau pe o reducere a nivelului de taxare până în 2028, când ar fi trebuit scoase facilităţile fiscale acordate prin OUG 114/2018, iar atunci impactul ar fi fost mai uşor de suportat. În condiţiile unei eliminări a scutirilor înainte de termen, de la 1 septembrie 2023, constructorii spun că efectele vor fi dezastruoase.

„Noi am propus o diminuare treptată, cu câte 25%, a scutiri­lor, începând cu anul 2025, pentru a nu fi un şoc pentru com­panii, iar lucrurile să fie predictabile. Speranţa noastră era că până în 2028 impozita­rea muncii va fi mai mică la ni­ve­lul întregii economii. Dacă însă facilităţile vor fi eliminate brusc la 1 septem­brie, vom vedea o diminuare a nu­mărului de muncitori de pe şantiere. Iar un rău făcut greu se mai îndreaptă ulterior“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Fede­ra­ţiei Patronatelor Societăţilor din Con­struc­ţii (FPSC), în cadrul unei conferinţe de presă la care au parti­ci­pat mai mulţi repre­zen­tanţi ai indus­triei. El este şi proprie­tarul companiei Construcţii Erbaşu, unul dintre cei mai mari jucători autohtoni de pe această piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO