Business Construct

CNAIR: Spedition UMB a depus la Transgaz documentaţia necesară relocării conductei de gaz care intersectează autostrada. Antreprenorul efectua lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare a corpului autostrăzii

CNAIR: Spedition UMB a depus la Transgaz documentaţia...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.09.2023, 15:15 2671

Spedition UMB, constructorul care lucra la lotul din autostrada Moldovei unde a avut loc azi-noapte o explozie soldată cu patru morţi şi cinci răniţi, nu intenţiona să relocheze reţeaua de gaz care a fost spartă, ci derula lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare, potrivit unui comunicat transmis de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentaţia Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. Din informaţiile pe care le avem până la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a reţelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătăţire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.”

CNAIR adaugă şi că Studiul de Fezabilitate pe baza căruia aveau loc lucrările a fost elaborat de SC Consitrans SRL Bucureşti, documentaţia tehnică având toate avizele necesare obţinute inclusiv de la Transgaz.

Pe de altă parte, Transgaz a spus, într-un comunicat emis în urmă cu câteva ore, că firma de construcţii nu a respectat prevederile avizului de amplasament şi nu avea avizul necesar pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

„MTI a emis Autorizaţia de Construire nr.11 din 27.03.2023. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL şi aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanţă a proiectului, constituită din angajaţi ai DRDP Iaşi. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.”

Astăzi CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul. În acest moment se desfăşoară cercetări ale instituţiilor abilitate ale statului.

Patru oameni care lucrau la autostrada Moldovei, cel mai mare proiect de infrastructură aflat în derulare la această oră în România, şi-au pierdut viaţa miercuri noapte într-o explozie cauzată de spargerea unei conducte de gaze. Alţi cinci oameni sunt răniţi în urma exploziei. Tragedia a avut loc în localitatea Călimăneşti, din judeţul Vrancea, pe tronsonul Focşani-Bacău al autostrăzii, unde lucrează asocierea de firme Spedition UMB – Tehnostrade – Sa&Pe Construct, deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO