Business Construct

Cele mai puternice ţări din lume vor să pună capăt schemelor fiscale prin care giganţii IT evită plata taxelor

„Reglementările fiscale interne şi inter­naţionale ar trebui modificate pentru a alinia alocarea venitului cu activitatea econo­mică ce generează acel venit“, se arată în pro­iectul OCDE

„Reglementările fiscale interne şi inter­naţionale ar trebui modificate pentru a alinia alocarea venitului cu activitatea econo­mică ce generează acel venit“, se arată în pro­iectul OCDE

Autor: Ioana Nita

08.07.2013, 20:46 352

Guvernele din ţările vestice intenţio­nea­ză să rezolve problema lacunelor din legislaţia fiscală de care profită giganţii din industria tehnologică precum Apple, Google sau Amazon, măsura făcând parte dintr-un proiect la nivel internaţional, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dez­vol­tare Economică (OCDE), care oferă con­sul­tanţă pe probleme economice şi fiscale celor mai bogaţi membri ai săi, a fost desemnată de grupul G20 să ia măsuri pentru a opri marile companii să-şi transfere profiturile în para­disuri fiscale. 

Evaziunea fiscală de la nivelul compa­niilor a devenit o problemă politică după ce opi­nia publică s-a indignat când a aflat anul tre­cut că firme precum Apple şi Google s-au fo­losit de lacune fiscale pentru a plăti im­pozite şi taxe mai mici.

 

Discuţiile vor avea loc luna aceasta la întâlnirea G20 din Rusia

Astfel, OCDE este responsabilă pentru ela­borarea şi prezentarea unui „plan de acţiu­ne“, în care va men­ţiona secţiunile legis­la­ţiei care trebuie mo­di­fi­cate, schimbările ur­mând să fie discu­tate la întâl­nirea G20 din Rusia care va avea loc luna aceasta.

Varianta preli­mi­nară a proiectului din data de 27 mai, vă­zută de jurnaliştii Reuters, arată că OCDE a identificat deja un număr de sche­me specifice utilizate pen­tru evitarea plăţii impozitu­lui pe profit.

„Reglementările fiscale interne şi inter­naţionale ar trebui modificate pentru a alinia alocarea venitului cu activitatea econo­mică ce generează acel venit“, se arată în pro­iectul OCDE.

Proiectul presupune ca membrii OCDE şi G20 să îşi dea acordul cu privire la  modificările reglementărilor fiscale internaţio­nale în termen de doi ani, un timp extrem de scurt după stan­dardelor diplomaţiei fiscale la nivel interna­ţional. Prin intermediul acestui proiect, OCDE va încerca să găsească soluţii pentru a rezolva situaţiile în care companiile evită să fie rezidenţi supuşi impozitării în ţările unde îşi concentrează o bună parte din activitate. 

Măsura luată de OCDE vine ca urmare a acuzaţiilor adresate companiilor din industria IT, precum Google şi Apple, de autorităţi din mai multe ţări europene, de la Marea Britanie până la Polonia.

Parlamentarii britanici au acuzat gigantul IT Google că face diferite aranjamente pentru a nu avea rezidenţă fiscală în Marea Bri­tanie. Compania americană plă­teşte un impozit redus în Marea Britanie pentru că trans­feră veniturile în Irlanda, iar apoi acestea sunt trimise în insulele Bermuda, în acest lanţ nefiind plătit niciun impozit.

Google plăteşte în Polonia impozit pe venit de doar câteva sute de mii de euro pe an

Conform unei relatări a coti­dianului polonez Gazeta Wyborcza, com­pa­niile Google şi Apple sunt acuzate că evită de­cla­rarea veni­tu­rilor reale şi în Polo­nia. Astfel, în ceea ce priveşte Google, veni­turile din publicitate ale com­paniei de la socie­tăţile şi persoanele fizice din Polonia sunt evaluate la aproximativ 700 milioane zloţi (165 mil. euro). Însă compa­nia trans­feră ve­ni­turile în para­disuri fiscale, plătind în acest mod ta­xe şi im­pozite de doar câteva sute de mii de euro pe an în Polo­nia, cu mult mai puţin decât ar trebui.

În România, ţară în care Google, de ase­menea, de­clară venituri mai mici decât cele obţi­nute în mod real de la clienţii locali, auto­rităţile fiscale nu şi-au exprimat pâ­nă acum un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

Google Bucharest SRL, companie deţi­nută integral de gigantul american, a rapor­tat anul trecut la Registrul Comerţului o cifră de afaceri netă de 11,2 mil. lei (2,5 mil. euro) chiar dacă veniturile firmei de la clienţi din România s-ar fi apropiat, conform unui raport al agenţiei Initiative Media - parte a grupului Lowe - de suma de 16 milioane de euro.

Proiectul OCDE vizează de asemenea şi revizuirea „excepţiilor pentru activităţi spe­cia­le“. Acestea au fost folosite de Amazon pentru a putea opera ca retailer în ţări pre­cum Marea Britanie şi Germania fără să aibă rezidenţe fiscale în aceste state. 

În plus, instituţia va examina şi aranja­men­tele în care tratatele menite să evite dubla im­po­zitare a profiturilor companiilor sunt utili­za­te în mod abuziv de „entităţi cu rezi­denţă du­blă“ pentru a se asigura că nu plătesc nicio taxă.

Membrii unei comisii a senatului din SUA au declarat în urmă cu două luni că Apple a înfiinţat mai multe companii pe care le-a înre­gis­trat în Irlanda, dar pe care le ad­minis­trea­ză din Statele Unite. Astfel, Apple evită plata unor impozite de miliarde de dolari.

Aranjamentele care implică transferul profitu­ri­lor în paradisuri fiscale, motivate de faptul că aces­te ţări finanţează cer­ce­tarea sau de ris­curile reduse ale afacerii în acele state, sunt de ase­menea în atenţia OCDE.

Microsoft este una din­tre companiile care fo­lo­sesc astfel de aranja­men­te pentru a trans­fera profi­turile aferente acti­vi­tăţii de cer­cetare din SUA către o sub­sidiară din Irlanda, potrivit unei investigaţii a autori­tă­ţilor americane.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că una din aceste com­panii a încălcat vreo lege, iar analiştii susţin că datoria executivilor din cor­po­raţii către acţio­nari este de a minimiza impozi­tele şi taxele plătite.

 
 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO