Business Construct

Analiza: Beton sustinut de cofraje de 40 mil. euro

Analiza: Beton sustinut de  cofraje de 40 mil. euro

Doka a investit pana in prezent circa patru milioane de euro in dezvoltarea operatiunilor de pe piata locala

20.12.2007, 15:27 1705

Doka Romania, filiala locala a producatorului austriac de cofraje Doka, unul dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca, estimeaza ca in urmatorii ani piata de cofraje va inregistra o crestere anuala peste nivelul de dezvoltare al pietei constructiilor, respectiv 20%, avand in vedere investitiile de pe piata imobiliara si intensificarea proiectelor de infrastructura.
"Piata cofrajelor se incadreaza in tendintele generale ale pietei constructiilor, astfel preconizam o crestere semnificativa a acestei piete in urmatorii ani, dar si o crestere a competitivitatii. Conform informatiilor pe care le detinem, tinand cont si de factorul de crestere al pietei constructiilor, de circa 25-27%, si de proportionalitatea evolutiei fata de piata cofrajelor, ne asteptam ca pentru 2007 valoarea vanzarilor de cofraje sa ajunga la circa 40 de milioane de euro", a declarat Bogdana Dumitru, responsabil pentru departamentul de marketing in cadrul Doka Romania.
Insa, procentul de crestere cantitativa este apreciat de jucatorii din piata ca fiind mai dinamic decat majorarea valorica, una dintre principalele tendinte fiind cresterea vanzarilor in defavoarea inchirierilor.
"Cantitatea de cofraje si esafodaje de pe piata a crescut in ultima perioada. In plus, am constatat o majorare a ponderii vanzarilor comparativ cu inchirierea. Astfel in 2006 ponderea vanzarilor in cifra de afaceri Doka era de 41%, a evoluat la 51% in 2007 si ne asteptam la o pondere de 50% pentru 2008", explica Dumitru. Cand piata cofrajelor a inceput sa se dezvolte in Romania, principalele contracte aveau ca obiect inchirierea.
Doka Romania estimeaza pentru acest an dublarea cifrei de afaceri, pana la circa 16 milioane de euro. "In ultimii doi ani am inregistrat o dublare consecutiva a cifrei de afaceri, pe fondul cresterii numarului de clienti pana la 450", precizeaza reprezentantul Doka. Printre companiile de constructii care colaboreaza cu Doka se numara ACMS, Arcom, B&A Constructii, Bouygues, Comnord, Herve, Strabag sau Summa.


Investitii de 3 mil. euro pentru extindere
Doka a investit pana in prezent circa patru milioane de euro in dezvoltarea operatiunilor de pe piata locala, suma care cuprinde si construirea unui nou sediu central de 1.000 de metri patrati in localitatea Tunari, langa Bucuresti.
"Am achizitionat un teren de 40.000 de metri patrati langa Timisoara in valoare de 500.000 de euro, iar pana in 2006 investitiile cumulate atingeau 3 milioane de euro. In acest moment detinem un stoc de cofraje pentru inchiriere de 20 de milioane de euro", afirma Dumitru. In 2008, Doka va investi 3 milioane de euro, in principal pentru dezvoltarea si deschiderea de noi filiale in tara.
"Dezvoltarea rapida a pietei constructiilor a fost pana nu demult centrata pe zona Bucuresti, dar se manifesta din ce in ce mai pregnant in toate zonele tarii. Cererea mare de pe piata imobiliara ne determina sa ne extindem in provincie pentru a furniza materiale cat mai rapid pentru antreprenori", explica Dumitru.
Doka va deschide in 2008 un birou la Iasi si va investi in dezvoltarea birourilor comerciale care se afla deja in Cluj, Constanta si Brasov, iar la Timisoara va incepe construirea unui nou depozit pentru a facilita deservirea de cofraje catre clientii din zona de vest a tarii.
Compania are in prezent 65 de angajati, urmand ca anul viitor numarul de angajati sa creasca cu 30-40%, proportional cu extinderea previzionata de companie. Proiectele la care a livrat compania cofraje includ ansambluri de birouri si rezidentiale, hoteluri, centre comerciale, obiective de infrastructura si industriale, statii de epurare (Timisoara, Iasi, Cernavoda), poduri: Baneasa Business & Technology Park, sediul BRD GSG Piata Victoriei, Cubic Center, North Gate, Victoria Business Plaza, Asmita Gardens, Global City, Incity Residence, Sema Parc, Hotel Continental, Baneasa Shopping Center, Liberty Mall, Plaza Romania, Polus Center, Autostrada Transilvania, fabrica de bere Ursus si extindere Aeroport Sibiu.
In plus, Doka a furnizat cofraje pentru construirea celei mai inalte cladiri din lume, Burj Dubai, care va avea o inaltime de peste 800 de metri in momentul finalizarii. Burj Dubai, cladire care are deja circa 600 de metri si urmeaza sa fie finalizata in anul 2008, este o constructie de tip fagure, avand multe elemente de sustinere aerodinamice, si a necesitat o suprafata de cofrare de 430.000 de metri patrati (beton monolit), numarul de pereti fiind dublu comparativ cu planseele.
Grupul austriac Doka, care va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de 835 mil. euro, a intrat pe piata locala in 1998 si are cinci birouri comerciale in Bucuresti (Tunari), Constanta, Brasov , Timisoara, Cluj si incepand cu 2008
se va deschide o noua filiala si la Iasi. Printre competitorii Doka pe piata romaneasca se numara companiile Peri, Meva, Faresin sau H?nnebeck.


Cofrajele termoizolante, o piata in continua dezvoltare
Odata cu dezvoltarea pietei rezidentiale, mai ales in ultimii trei ani, s-a dezvoltat si piata de sisteme de cofraje termoizolante, care a ajuns in prezent la circa 6 milioane de euro.
In general, materialul folosit pentru un astfel de sistem este polistirenul expandat, un polimer al stirocolului, material folosit si la ambalaje alimentare.
"Avantajele cele mai importante pe care le aduce folosirea sistemului de cofraje din material termoizolant sunt punerea in opera rapida si gradul ridicat de izolatie termica si fonica. Casele construite folosind cofraje de polistiren consuma cu 50%-70% mai putina energie decat casele construite pana acum in Romania", a declarat Marin Crutescu, directorul general al companiei Amvic, producator de cofraje din polistiren.
Cofrajele termoizolante sunt dintr-un material toxic si nu prind mucegai. In plus, constructiile din cofraje termoizolante beneficiaza de un transfer termic ce variaza intre 0,18 si 0,27 W/mpK, in functie de proprietatile sistemului folosit, potrivit jucatorilor din domeniu. Sistemul este alcatuit in general din doua panouri de polistiren unite cu bride de plastic.
Folosirea unui sistem termoizolant permite, pe langa reducerea timpului de executie a lucrarilor, o izolare termica si fonica imbunatatita.
Datorita sistemului de montare al cofrajelor termoizolante, timpul necesar ridicarii constructiilor este redus, iar costurile de manopera pot fi reduse cu pana la 50%, afirma companiile de profil.
"Un alt avantaj al folosirii sistemelor de cofraje din polistiren este faptul ca asigura planicitatea peretilor, costurile de finisare fiind astfel reduse semnificativ. Sistemele de cofraje termoizolante se adreseaza atat persoanelor care doresc sa isi construiasca o casa, cat si dezvoltatorilor imobiliari, acestea fiind suficient de rezistente pentru constructii inalte de pana la 12 niveluri", au declarat reprezentantii Amvic, producatorul sistemului de cofraje termoizolante cu acelasi nume.
Compania a inceput in anul 2005 productia locala a acestui sistem, dupa un patent canadian.
Pentru anul acesta reprezentantii companiei estimeaza o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro, in crestere cu 140% fata de anul trecut.
In prezent compania exporta cofraje in Grecia, Elvetia si Bulgaria, dar are in plan dezvoltarea unei retele de distributie in tarile vecine. Pentru anul urmator, Amvic isi propune realizarea unei cifre de afaceri de 11 milioane de euro.
"Estimam ca anul acesta vom vinde aproximativ 450.000 de cofraje, dintre care 20% la export. Am semnat precontracte pentru realizarea de proiecte in Galati, Targu-Neamt, Otopeni si Popesti-Leordeni", a adaugat Crutescu.
Un alt jucator pe piata locala de cofraje din polistiren este compania Eberle, distribuitorul sistemului Argisol. "Costurile de intretinere ale constructiilor realizate folosind sistemele de cofraje din polistiren scad de la aproximativ 45-70 litri/metru patrat pe an la numai 3-5 litri (n.r. - consumul de combustibil lichid necesar incalzirii unui metru patrat de constructie intr-un an)", a declarat Simona Eberle, directorul general al Eberle.
Cel mai mare proiect realizat folosind sistemele de cofraje termoizolante oferite de companie aflat in constructie este complexul rezidential Deal Verde din judetul Prahova si cuprinde 152 de vile.
In anul 2006 compania Eberle a inregistrat o cifra de afaceri de 450.000 de euro si estimeaza pentru anul 2007 dublarea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO