Burse - Fonduri mutuale

Zi istorică pentru România la 15 ani de la lansarea proiectului Neptun Deep: OMV Petrom şi Romgaz decid să scoată din adâncurile mării gaz de peste 50 mld. dolari. Planul de dezvoltare este secret. Radu Oprea, ministrul Economiei: Dacă vom fi doar exportatori, România pierde

Zi istorică pentru România la 15 ani de la lansarea...

Autor: Roxana Petrescu

22.06.2023, 00:08 6843

Una dintre marile surprize legate de anunţul istoric prin care OMV Petrom alături de Romgaz încep dezvoltarea perimetrului Neptun Deep este legată de costuri: să extragi din ape cu o adâncime de 1.000 de metri este de peste patru ori mai ieftin decât din zăcămintele mature de pe uscat.

Lansat în 2008, alături de colosul american ExxonMobil, între timp retras din ecuaţie, abia ieri, la o distanţă de 15 ani, decizia finală de investiţii pentru perimetrul Neptun Deep a fost anunţată de cei doi parteneri ai proiectului, OMV Petrom, controlat în proporţie de 51% de statul austriac, şi Romgaz, deţinut de statul român.

Decizia reprezintă un moment istoric pentru industria de petrol şi gaze a României, ramură cu o tradiţie de peste 100 de ani. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep a fost înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi este în acest moment confidenţial.

Astfel, anul 2027 ar putea marca intrarea primelor molecule de gaz din zona de mare adâncime a Mării Negre în sistemul naţional de transport după ce ieri OMV Petrom şi Romgaz au anunţat decizia istorică de a începe dezvoltarea perimetrului Neptun Deep. Ca o ironie, 2023, anul marelui anunţ, putea fi de fapt anul începerii producţiei dacă România nu s-ar fi jucat în 2018 cu legea offshore. Investiţiile sunt de 4 miliarde de euro, rezervele recuperabile sunt de 100 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului intern pe 10 ani, costurile de producţie sunt de peste patru ori mai mici faţă de cele de pe uscat, iar valoarea gazului azi este de peste 50 de miliarde de dolari. Producţia se împarte în mod egal între OMV Petrom (Austria) şi Romgaz (statul român). Dacă investiţiile merg bine, România va fi în 2027 cel mai mare producător de gaze al UE.

Dar adevărata miză pentru România este să folosească acest gaz nou în economia sa, iar cât mai mult din această infrastructură nouă care se va construi în Marea Neagră să fie realizată cu firme de aici.

„Dacă vom fi doar exportatori de gaz nu va fi în avantajul României şi din această perspectivă va fi una dintre priorităţile noastre să fim în dialog cu cei care pot aduce valoare adăugată gazului care va fi extras din Marea Neagră şi din celelalte zăcăminte“, a spus Radu Oprea, Ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prezent ieri în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie: Cum distribuim dezvoltarea economică la nivel regional?

Radu Oprea, ministru al economiei, antreprenoriatului şi turismului: Dacă vom fi doar exportatori de gaz, nu va fi în avantajul României şi din această perspectivă va fi una dintre priorităţile noastre să fim în dialog cu cei care pot aduce valoare adăugată gazului care va fi extras din Marea Neagră şi din celelalte zăcăminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO