Burse - Fonduri mutuale

Zi de foc pe bursă, după ce deputaţii din comisia de buget şi finanţe au aprobat majorarea pragului de deţinere la SIF-uri la 5%

Zi de foc pe bursă, după ce deputaţii din comisia de buget şi finanţe au aprobat majorarea pragului de deţinere la SIF-uri la 5%.  Acţiunile sar cu 15% în pre-deschidere

Autor: Andrei Chirileasa

08.11.2011, 09:45 3740

Ora 10:30 Avansul a încetinit la 5-6%

După circa jumătate de oră de la deschiderea şedinţei, avansul cotaţiilor SIF a încetinit, la 5-6%. În acelaşi interval, rulajele cu SIF-uri erau comparabile cu cele dintr-o şedinţă obişnuită, respectiv de 11,9 mil. lei (2,8 mil. euro).

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) erau cele mai tranzacţionate, cu aprecieri de 6,7% pe un rulaj de 4,3 mil. lei. La aceeaşi oră s-au realizat tranzacţii cu acţiuni FP de doar un milion de lei şi acestea creşteau cu 0,2%.

Ora 10:00 Acţiunile au creşteri cuprinse între 5 şi 10%

Acţiunile SIF-urilor au deschis şedinţa cu creşteri de până la 10%, pe fondul unor tranzacţii de sute de mii de lei. Evoluţia preţului este extrem de volatilă, majoritatea trecând în câteva secunde de la creşteri la 5% la 10% şi invers. Deocamdată, nicio SIF nu s-a apropiat de pragul de 15%.

Acţiunile SIF-urilor vor fi în prim plan pe bursă în şedinţa de marţi, după ce luni comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor a aprobat ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%.

Decizia va determina probabil mişcări ample pentru acţiunile SIF-urilor, mai ales că vine după trei luni de corecţii puternice pe bursă, care au afectat şi titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare. La finele şedinţei de luni, SIF-urile au înregistrat creşteri de peste 5%, în condiţiile în care se ştia doar că proiectul de lege a ajuns în comisie. Cu zece minute înainte de deschiderea şedinţei, investitorii plasaseră deja ordine de cumpărare pentru pachete de sute de mii de acţiuni la preţuri cu 15% mai mari, decât cele de închidere din şedinţa precedentă.

Acţiunile SIF-urilor se numără printre titlurile care beneficiază de limită de variaţie extinsă, adică pot creşte sau scădea cu până la 40% pe parcursul unei şedinţe. Dacă preţul atinge variaţia maximă de plus/minus 15%, titlurile sunt suspendate pentru câteva minute, iar limita de variaţie este majorată la 25%, după care tranzacţionarea se reia. Pragurile următoare sunt la 35% şi 40%.

Investitorii îşi pierduseră speranţa că proiectul de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri, iniţiat în iunie 2009 şi aprobat de Senat în noiembrie 2009 va reveni în atenţie, după ce a stat blocat aproape doi ani în comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor.

După acest raport favorabil, însă, mai rămâne doar ca proiectul să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor. Dacă este votat, urmează promulgarea de către Preşedinte şi apoi intră în vigoare.

În prezent, investitorii pot cumpăra cel mult 1% din acţiunile unui SIF. Ridicarea pragului la 5% va avea efecte puternice asupra celor cinci companii. În primul rând va permite concentrarea acţionariatului, deoarece investitorii mari vor putea cumpăra pachete mai mari de acţiuni. Un pachet de 5% dintr-un SIF valorează în prezent pe bursă între 4,8 şi 6,5 mil. euro. Multe fonduri au ajuns să deţină deja câte 1% şi nu mai puteau cumpăra.

Consolidarea acţionariatului ar putea duce pe viitor la schimbări şi în conducerile SIF-urilor, alegerile pentru Consiliile de Administraţie fiind programate în 2013.

Consolidarea acţionariatului va avea un efect pozitiv şi asupra preţului acţiunilor. În prezent, SIF-urile sunt evaluate pe bursă la mai puţin de 50% din valoarea activelor, iar de la începutul anului preţurile au scăzut în medie cu 20%.

Coincidenţă sau nu, reluarea proiectului de ridicare a pragului vine la scurt timp după ce SIF-urile au ajuns la un acord cu Erste pentru vânzarea participaţiilor la BCR, care sunt cele mai valoroase active pe care le au în portofolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO