Burse - Fonduri mutuale

Reluarea discuţiilor de majorare a pragului a readus optimismul pe SIF-uri

Reluarea discuţiilor de majorare a pragului a readus optimismul pe SIF-uri

Reluarea discuţiilor de majorare a pragului a readus optimismul pe SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu

08.11.2011, 00:06 543

Bursa a crescut luni cu 0,8% într-o piaţă în care speculatorii au ridicat pre­ţurile acţiunilor SIF-uri­lor cu până la 5,8%, impulsionaţi de reluarea discuţiilor în Parlament pe tema unui proiect de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul social.

După ora 16:00 speculatorii au introdus ordine de cumpărare şi au ridicat preţurile acţiunilor SIF-urilor cu peste 4%, reacţionând la introducerea pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a unui proiect legislativ prin care este vizată majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri la societăţile de investiţii financiare.

Proiectul figurează pe ordinea de zi a lucrărilor comisiei din zilele de luni şi marţi, alături de alte 34 de propuneri. Proiectul a fost avizat încă din 2009 în Senat, însă de atunci nu a mai fost discutat în Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

"Înscrierea proiectului pe ordinea de zi a Comisiei a fost imboldul de care aveau nevoie speculatorii pentru a intra la tranzacţionare, mai ales că a venit după o zi apatică. În continuare cred că evoluţia bursei locale va fi în strânsă corelare cu ce se întâmplă pe pieţele externe, datele fundamentale având o importanţă mică. Mă aştept ca speculatorii să fie activi în următoarea perioadă, care cred că va fi caracterizată de volume mici de tranzacţionare", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

În a doua parte a zilei pieţele vest-europene au revenit uşor pe verde, mişcarea fiind urmată şi de bursa de la Bucureşti.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 3,59% şi 5,84%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au stagnat la 0,444 lei. Evoluţia acţiunilor SIF-urilor a venit pe rulaje cuprinse între 486.000 de lei şi

1,8 milioane lei. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,9%.

"Având în vedere multitudinea de ştiri din ultima perioadă, investitorii preferă să aştepte conturarea unui trend pe termen scurt. Lipsa investitorilor din piaţă face ca volatilitatea pe acţiunile de la BVB să fie mai redusă. Din păcate, în ultima perioadă putem constata că datele raportate de companiile de la BVB au o mică importanţă, investitorii fiind concentraţi mai ales pe situaţia economică externă. Ştirile care vin din mediul politico-economic extern mo­nopolizează presa economică, punând în umbră rezultatele com­paniilor de la noi", a afirmat Morariu.

Lichiditatea de luni a fost asigurată în proporţie de 28% de două deal-uri cu 3,81% din acţiunile Băncii Carpatica, în valoare de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Deal-urile cu titlurile Băncii Carpatica au fost efectuate între 11:06 şi 11:07, la un preţ de 0,06 lei, cu 6,38% peste închiderea de vineri. Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 10,2 milioane lei, sumă din care 4,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,07% din titlurile FP.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 0,4%, însă majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,2%. Bursele din Rusia şi Polonia erau în creştere cu 1,4% şi respectiv 1,5%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile celor cinci SIF-uri după ce recent a fost introdus pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor proiectul legislativ prin care este vizată majorarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri la societăţile de investiţii financiare.

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP), care au crescut ieri peste 4%. Compania va publica mâine rezultatele financiare pe primele nouă luni ale anului, iar analiştii estimează un profit record de 2,5 miliarde de lei, cu 77% mai ridicat decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

  • Titlurile Băncii Carpatica (BCC) după ce ieri s-au realizat în piaţă două tranzacţii speciale prin care s-au transferat 3,8% din capitalul băncii. Acţiunile Băncii Carpatica au urcat ieri cu 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO