Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Listarea Hidroelectrica este a treia cea mai mare din lume în 2023 după Kenvue din SUA (3,4 mld. euro) şi Adnoc Gas din Emirate (2,3 mld. euro). Raluca Stoica, PwC: Oferta Hidro ne-a pus pe radarul investitorilor instituţionali străini

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

11.07.2023, 00:07 7201

Oferta aduce pieţei un impuls semnificativ de lichiditate şi atractivitate

♦ Contextul european: IPO-ul Hidroelectrica (1,9 mld. euro) este cel mai atractiv de pe vechiul continent, fiind urmat de IPO-ul Lottomatica Group şi Admiral Acq Limited

♦ Listarea H20 s-a realizat la de trei ori valoarea obţinută de compania Lottomatica, care deţinea poziţia de lider pe zona de listări noi de acţiuni din Europa până în luna iulie 2023.

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O), care pe 12 iulie 2023 va debuta pe piaţa de capital în urma unei oferte de 1,9 mld. euro derulate de Fondul Proprietatea, este a treia cea mai mare listare la nivel mondial în 2023, ceea ce plasează şi mai mult Bursa de Valori Bucureşti pe radarul investitorilor instituţionali.

Spre comparaţie, cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni (initial public offering – n. red.) din 2023 este a KenVue, spin-off-ul Johnson & Johnson - linia de produse pentru sănătatea consumatorilor, pentru 3,4 mld. euro şi care a început tranzacţionarea la New York sub simbolul bursier KVUE în luna mai 2023.

Pe locul doi se poziţionează Adnoc Gas din Emirate, care a strâns 2,3 miliarde de euro (această listare se numără printre cele mai recente dintr-o serie de oferte din Orientul Mijlociu), potrivit datelor PwC.

„Având în vedere că Hidro se află pe locul trei, putem spune că această listare a fost de mare succes şi ne-a pus deja pe radarul investitorilor instituţionali străini. Avem o poziţie foarte importantă la nivel mondial“, spune Raluca Capaţina-Stoica, senior manager PwC, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 10 iulie 2023.

Există potenţial pe piaţa IPO-urilor, spune Raluca Stoica. „Sunt companii private, puternice, care la momentul acesta nu au luat în calcul sau nu au vrut să beneficieze de această listare la BVB. Poate vom fi însă surprinşi în perioada următoare, mă gândesc la următorii doi-trei ani. Astfel, poate vom vedea companii care vor dori să urmeze exemplul Hidroelectrica, mai ales dacă Hidro va realiza tot ce şi-a propus în prospect“.

Hidroelectrica va intra încă din prima şedinţă de tranzacţionare în componenţa indicelui de referinţă BET, unde va avea o pondere de 14,41%, conform rapoartelor BVB. Spre comparaţie, Banca Transilvania are 20% din benchmark, Fondul Proprietatea 16,11%, iar OMV Petrom 15,4%. Proporţiile se vor păstra şi la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele acordate acţionarilor.

„Inclusiv alte listări care au fost amânate s-ar putea încheia până la sfârşitul anului, dar este foarte greu de estimat. Dar faptul că s-a întâmplat şi Hidroelectrica dă semne de optimism. Poate fi văzut ca o deschizătoare de drumuri, ca un test de încredere că lucrurile încep să se redreseze“.

Raluca Stoica a fost prezentă în cadrul primei ediţii de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

În context european, IPO-ul Hidroelectrica (1,9 mld. euro) este cel mai atractiv de pe vechiul continent, fiind urmat de IPO-ul Lottomatica Group şi Admiral Acq Limited.  Listarea H2O s-a realizat la de trei ori valoarea obţinută de compania Lottomatica, care deţinea poziţia de lider pe zona de listări noi de acţiuni din Europa până în luna iulie 2023, potrivit PwC. La Bursa de Valori Bucureşti H2O a doborât recordul stabilit de Electrica în 2014.

„Listarea Hidroelectrica este cea mai mare de după listarea Electrica din 2014, companie care a derulat un IPO şi a atras printr-o majorare de capital 444 de milioane de euro. Ceea ce a atras Electrica în 2014 reprezintă o treime din totalul banilor atraşi din cele 16 IPO-uri desfăşurate în perioada 2006-2021. Oferta Hidro este de 4,2 ori mai mare decât IPO-ul Electrica şi aduce pieţei un impuls semnificativ de lichiditate şi atractivitate“.

 

Alte afirmaţii:

Aş mai vrea să punctez că managerii de fonduri de capital privat au desfăşurat anul trecut foarte multe tranzacţii în EAU, a fost chiar singurul loc din lume care a înregistrat o creştere anuală a valorii investiţiilor în 2022, potrivit Asociaţiei Globale a Capitalului Privat.

Cred că există potenţial, mai ales că vorbim de nişte listări care au avut loc în mai şi iulie, vorbind de Kenvue şi Hidro, nişte listări foarte mari care ar putea fi considerate un precedent sau măcar un exemplu. Astfel, inclusiv celelalte listări care au fost amânate s-ar putea întâmpla până la sfârşitul anului, dar este foarte greu de estimat. Dar faptul că s-a întâmplat şi Hidroelectrica dă semne de optimism.

Cred că investitorii îşi pot pune speranţele că lucrurile se vor redresa în perioada următoare, dar cum şi cât de repede rămâne de văzut pentru că incertitudinea economică încă există. Până nu vom şti concret ce se întâmplă la nivel geopolitic şi care vor fi rezultatele până la finalul anului, este greu să estimez, întrucât bursa este prima care reacţionează la contextul geopolitic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO