ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ce a presupus evaluarea celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica. Sorin Huidu, Appraisal & Valuation: 33 de experţi, 5.000 de ore lucrate, 10.000 de kilometri parcurşi şi pagini printate de 110 kilograme

10.07.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Am văzut eventualele diferenţe între ce ne spune abordarea punctuală pentru fiecare activ şi ce ne spune dinamica activelor în contextul în care pot genera fluxuri de numerar“.

În cadrul ultimei ediţii de săptămâna trecută a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Sorin Huidu, head of valuation, Appraisal & Valuation (simbol bursier APP), companie cu 8,3 milioane de lei capi­talizare care oferă servicii de evaluare, consultanţă şi dezvoltare imobiliară, deţi­nătoare a brandului NAI România, care a evaluat în ultima perioadă activele Hidroelectrica, ultima „perlă“ nelistată din portofoliul statului român.

„Poţi să ai foarte multe active valoroase, dar contează foarte mult nivelul de percepţie al pieţei. Este un aspect pe care l-am urmărit în evaluările pentru Hidroelectrica. Cifrele aproximative şi rotunjite sunt: 5.000 de ore lucrate, 10.000 de km parcurşi, 33 de experţi implicaţi în proiect, 22.000 de pagini printate de 110 kg“, spune Sorin Huidu.

Datele sunt aferente rapoartelor efectuate la 31 decembrie 2021 şi cuprind evaluarea Hidroelectrica ţinând cont de situaţiile financiare, impozitare şi Hidroserv, o filială a producătorului de energie electrică verde, explică reprezentantul Appraisal & Valuation.

„Am văzut capacitatea activelor de a genera fluxuri de numerar. Când avem un grup de active, contează în principal modul cum se combină. Pornim de la unităţi generatoare de numerar pe care le analizăm ca un grup în primă fază şi vedem nivelul lor de recunoaştere pe piaţă.“

Altă metodologie constă în abordarea prin cost în care se analizează individual fiecare activ şi se ajunge astfel la o valoare justă a acestora. Ulterior se analizează diferenţele, iar evaluatorul efectuează reconcilieri dacă este cazul între două rezultate, putând fi necesare ajustări suplimentare. Finalmente, piaţa este cea care trebuie să domine ca principiu economic aproape toate evaluările.

„Urmărind acest principiu, am văzut eventualele diferenţe între ce ne spune abordarea punctuală pentru fiecare activ şi ce ne spune dinamica activelor în contextul în care pot genera fluxuri de numerar din momentul T0 din viitor. Cu principiul prin venit se anticipează anumite fluxuri care se aduc înapoi în prezent, deci se actualizează şi se ajunge astfel la o anumită valoare. Aşa am cântărit în evaluarea Hidroelectrica“, adaugă Sorin Huidu.

 

Alte declaraţii:

Activele Hidro sunt cunoscute de toată lumea, sunt în toată ţara, vorbind în special de hidrocentrale şi microhidrocentrale, fiind împrăştiate pe marile bazine hidrografice ale ţării, pornind din nord şi culminând cu Porţile de Fier, cele mai mari şi importante repere. Starea lor este una bună având în vedere că ele au fost proiectate pentru un termen foarte lung. Vorbim de active care au fost puse în funcţiune în anii 1960-1970-1980 cu o durată de viaţă de o sută sau peste o sută de ani.

Aici aş vrea să deschid o paranteză care se referă la calitatea construcţiilor din România şi calitatea construcţiilor în special pe lucrările de infrastructură. Hidroelectrica este un exemplu extraordinar pentru ceea ce s-a pus în operă în mult blamata perioadă socialistă, în care s-au realizat construcţii extraordinare.

Nu ştiu dacă Hidroelectrica are în vedere noi construcţii. Din ce am văzut, vor să închidă investiţiile începute în mai multe locaţii, de aceea sunt reticent în ceea ce priveşte deschiderea de noi locaţii.

În niciun caz nu este o companie închistată. Din ce am văzut şi interacţionat cu reprezentanţii societăţii, pot să spun că nu, deşi nu am interacţionat pe toate paliere. Dacă ne uităm la ultimii unu-doi-trei ani, vedem că societatea s-a deschis foarte mult pieţei, a încercat să îşi atragă în mod direct clienţi. Mişcarea pe care au făcut-o prin stabilirea contractelor comerciale direct cu populaţia, din ce am discutat cu prietenii şi din ce vedem în reacţiile media, este una foarte bună.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent