Burse - Fonduri mutuale

ZF Capital Markets Summit 2023. Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manger Agista: Avem aproape 20 mil. euro sub administrare, capital pe care îl investim în companiile în care putem să avem impact. Vizăm businessuri cu bilanţ contabil puternic şi cu un management cu care să ne putem alinia interesele

ZF Capital Markets Summit 2023. Dragoş Dărăbuţ,...

Autor: Cristina Bellu

13.03.2023, 13:10 180

Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manager Agista, fond românesc de investiţii parte a Impetum Group, spune că instituţia pe care o reprezintă administrează aproape 20 de milioane de euro, capital care este investit în principal în companiile mici şi mijlocii din piaţa locală.

“Ca fond, colectăm capital de la investitorii noştri, care au aşteptări ridicate, şi atunci avem o responsabilitate destul de mare când facem alocarea capitalului. Vrem să ne creştem cât mai mult probabilitatea de a avea succes cu investiţia respectivă şi, atunci, ne uităm în primul rând la industrii. Managementul este foarte important, dar un management senzaţional într-o industrie pe moarte nu o să ajute prea mult. Contează foarte mult ca produsul şi serviciile să fie scalabile şi să fi demonstrat deja că pot aduce creştere, că pot fi profitabile. Ne place să aibă un balance sheet puternic şi un management cu care să ne putem alinia interesele”, a spus Dragoş Dărăbuţ la ZF Capital Markets Summit 2023.    

Alte declaraţii:

♦ Investim în companii private. Achiziţionăm participaţii minoritare, între 1-5 milioane de euro. Scopul este fie să le deţinem privat o perioadă, fie să le listăm la un moment dat pe bursă, pentru a atrage capital prin obligaţiuni sau acţiuni sau să facem un exit prin bursă.

♦ Încrederea investitorilor se câştigă foarte greu şi se pierde extrem de uşor. Mesajul pe care îl transmitem investitorilor trebuie să fie foarte clar.  Bursa nu este un cazino, nu este un loc în care să ne jucăm cu banii. Nu este un loc în care să ne îmbogăţim peste noapte. Este un loc în care putem în timp să acumulăm randamente de 8-11%, pe perioade lungi de timp. Cred că mesajul acesta trebuie să fie clar, iar investitorii care vor mai mult decât media pieţei nu cred că pot să obţină acest lucru decât dacă alocă multă energie în a experimenta şi a învâţa contabilitate, despre poziţionarea companiilor, industrii, marje, o muncă pe care inevitabil trebuie să o faci dacă vrei mai mult.

♦ Investitorii care vor să intre în piaţă ar trebui să înceapă cu domeniul în care lucrează. Să profite de avantajul competitiv pe care îl au pentru a începe să investească.

♦ Agista este un fond de tip evergreen, adică poate atrage capital de fiecare dată când investitorii ne dau acest capital (putem efectua majorări de capital succesive). Acest lucru se întâmplă în perioadele în care există oportunităţi pentru alocarea capitalului.

♦ Ne gândim să venim pe bursă cu o atragere de capital.

♦ Dacă ne uităm pe termen lung, bursa arată mult mai bine astăzi faţă de acum zece ani, şi cu siguranţă va arăta mult mai bine peste zece ani faţă de cum arată astăzi. Am avut 2-3 ani în care top 5 brokeri din piaţă au adus fiecare în medie 5-10, poate chiar 15 companii. Au experienţă în piaţă. Foarte importantă este şi infrastructura pe care am reuşit să o creăm. Orice companie, din orice oraş din ţară, dacă vrea să obţină informaţii despre bursă, despre listare, o poate face relativ uşor. Multe lucruri s-au schimbat în bine.

♦ Pentru ca lucrurile să meargă şi mai bine, trebuie să avem şi puţină răbdare. Schimbările nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să continuăm să vorbim cu companiile. Din perspectiva investitorilor noi asta facem. Vorbim anual cu peste 100 de companii şi încercăm să le selectăm pe acelea care s-ar încadra rigorilor bursei.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO