Burse - Fonduri mutuale

„Vom semna azi contractul de privatizare a Cupru Min şi săptămâna viitoare îl facem public“

„Vom semna azi contractul de privatizare a Cupru Min şi săptămâna viitoare îl facem public“

Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI): Vom semna mâine (astăzi - n. red.) contractul de priva­tizare a Cupru Min. La câteva zile de la sem­nare, săptămâna viitoare, îl vom face public. Vrem să arătăm că nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns.

Autor: Carol Dan - Mediafax

06.04.2012, 00:06 504

Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat azi de oficiali ai Oficiului Par­ticipa­ţiilor Statului şi Priva­tizării în In­dustrie (OPSPI), instituţia din subordinea Ministerului Eco­nomiei care a derulat privatizarea Cupru Min şi reprezentanţi ai companiei canadiene Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a declarat şeful OPSPI Florin Vlădan.

"Vom semna mâine (azi - n. red.) con­tractul de priva­tizare a Cupru Min. La câteva zile de la sem­nare, săptămâna viitoare, îl vom face public. Vrem să arătăm că nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns", a afirmat Vlădan.

În ciuda transparenţei pe care vor să o afişeze reprezentanţii Ministerului Economiei privind vânzarea Cupru Min, la două săptămâni de la finalizarea licitaţiei încă nu se ştie cine este adevăratul cumpărător al com­paniei, care a plătit 200,8 mil. euro, în condiţiile în care firma câştigătoare a licitaţiei, Roman Copper Corp, este deţinută de canadienii de la Bayfront Capital Partners, care au recunoscut faptul că acţionează ca inter­mediar în cadrul acestei tranzacţii. Bayfront este o bancă de investiţii de talie mică anonimă din Toronto înfiinţată în 2009, care deţine câteva birouri închiriate şi cinci angajaţi. Bayfront va strânge banii de la investitori interesaţi din Europa, SUA şi Canada, ajutaţi fiind de un sindicat de bănci de investiţii, au anunţat recent aceştia, fără să precizeze însă cine sunt aceşti investitori.

Roman Copper Corp. a licitat pentru Cupru Min Abrud un preţ de 200,77 mi­lioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire al licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Vlădan a adăugat că pentru încheierea tranzacţiei este necesar avizul Consiliului Concurenţei într-un termen de până la 90 de zile de la încheierea contractului. După avizul Consiliului Concu­ren­ţei, Roman Copper trebuie să transfere OPSPI suma de 200,77 milioane de euro în cel mult 30 de zile.

"Vom impune prin contract ca Roman Cooper să furnizeze Consiliului Concurenţei în cel mult 15 zile toate documentele necesare", a precizat Vlădan.

Patrimoniul Cupru Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii. Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de cumpărător. Informaţia a fost confirmată de repre­zen­tanţii Ministerului Economiei. "Eva­luar, din câte îmi amintesc", a afirmat joi Sorin Găman, director în Ministerul Economiei.

Vlădan a precizat că raportul de evaluare întocmit de firma Evaluar a fost avizat în 2011 de o altă firmă, Olimp Group Appraisal Office din Bucureşti. Olipm Group Appraisal Office este deţinută în proporţie de 65% de o persoană fizică, Iulian Ştefănescu.

În acţionariat se găsesc alte două persoane fizice, Constanţa Irina Mihai şi Corina Mirela Cernea, care au 30%, respectiv 5% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO