Burse - Fonduri mutuale

Vivre Deco a cerut intrarea în insolvenţă. Avocat în dreptul pieţei de capital: Dacă nu se unesc şi nu au o abordare comună, obligatarilor le va fi greu

Vivre Deco a cerut intrarea în insolvenţă. Avocat în...

Autor: Tibi Oprea

22.02.2023, 00:07 1554

Pentru prima oară avem un default oficial la Bursa de Valori Bucureşti după ce retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco a ieşit din procedura de concordat preventiv şi a cerut Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii de insolvenţă, potrivit dosarului nr. 5218/3/2023, înregistrat pe 21 februarie 2023 şi aflat pe Portalul Instanţelor de Judecată.

Informaţiile ZF arată că Vivre Deco a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă, iar ulterior câţiva obligatari s-au alipit la dosar şi au cerut şi ei insolvenţa. Alături de Vivre Deco, în calitate de debitor, apăreau marţi creditorii Aurel Saramet, Rodica Saramet, Constantin Gîrbou, Cristea Căprioara, Ludmila Iancu, Mariana Loredana Cenuşe, Adriana Pîrsoaga, Gheorghe Radu, Horia Alin Sumurducan, Adrian Daniel Virdol şi Dumitru Virgil Ivan.

„Urmează să se discute şi să se aprobe cererea de intrare în insolvenţă. Prima adunare a creditorilor urmează să stabilească administratorul judiciar care va administra procedura. Acesta trebuie să facă un tabel al creditorilor şi al creanţelor şi un raport privind cauzele intrării în insolvenţă. Tabelul provizoriu poate să fie contestat de către orice parte interesată. Dacă nu este contestat, va fi o listă a creditorilor şi în funcţie de aceasta se va realiza un plan de reorganizare care va propune eventual un haircut de creanţe, astfel încât compania să supravieţuiască“, spune Cristian Duţescu, avocat în dreptul pieţei de capital, pentru Ziarul Financiar.

Există şi varianta în care nu este aprobat niciun plan sau nu se redactează niciun plan, caz în care se trece direct la faliment. În faliment se lichidează toate activele şi se împarte averea debitorului către creditori, existând criterii legale care stabilesc care sunt categoriile prioritare de creanţe care urmează să fie plătite.

„Din câte ştiu eu, la Vivre există un creditor bancar care are o creanţă garantată, creanţă care va fi satisfăcută din obiectul garanţiei. Obligatarii sunt creditori chirografari şi sunt cam ultimii pe listă. Urmează să primească după creditorii garantaţi şi alţi creditori privilegiaţi”, adaugă Cristian Duţescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO