Burse - Fonduri mutuale

Vimetco a renuntat la dublarea capacitatii Alro pentru China

Vimetco a renuntat la dublarea capacitatii Alro pentru China

Click pentru imaginea intreaga

08.05.2008, 19:20 46

Actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), grupul Vimetco, inregistrat in Olanda, a renuntat la investitiile in dublarea capacitatii de productie a combinatului anuntate in urma cu doi ani pentru a investi in extinderea pe piata din China, dar si in constructia unei termocentrale in Romania.
In 2006, Alro a anuntat ca va investi intr-o noua fabrica de producere a aluminiului primar, cu o capacitate de productie de 200.000 de tone, la Cernavoda.
La acea data, fabrica din Saltina avea o capacitate de productie de 260.000 de tone si urma sa fie extinsa, astfel incat cele doua unitati de productie sa ajunga la o capacitate cumulata de 520.000 de tone pe an.
"Planurile pentru dublarea capacitatii nu mai sunt de actualitate, pentru ca Vimetco a directionat acel flux investitional spre China, unde conditiile sunt mai atractive", a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.
El a explicat ca decizia Vimetco a fost influentata si de costurile ridicate cu energia, care fac dificila dezvoltarea de capacitati de productie in Europa, producatorii de aluminiu fiind mari consumatori de energie electrica.
"Oportunitatile din Europa nu se compara cu cele din China. Criza energetica este in toata Europa, deci este un mediu dificil pentru producatorii de aluminiu", a mai spus Nastase.
In prezent, prioritatea Alro este constructia unei termocentrale la Turnu Magurele, cu capacitatea de 1.000 de megawati, care ar urma sa aigure aprovizionarea cu energie electrica a combinatului la costuri mai avantajoase. Vimetco va dezvolta aceasta centrala impreuna cu Interagro, cele doua companii avand cote egale in cadrul proiectului, care va necesita investitii de peste 1 mld. dolari. Pentru acest an, compania si-a programat investitii tehnologice si de mediu in valoare de peste 63 mil. dolari, la care se vor adauga inca 6,5 mil. dolari care vor fi alocate pentru protectia muncii si in proiecte sociale. Anul trecut, compania a alocat peste 60 mil. dolari pentru proiecte de mediu si tehnologice, astfel ca valoarea totala a investitiilor realizate de companie dupa privatizare insumeaza 273 mil. dolari.
Compania vizeaza cresterea livrarilor de produse cu valoare adaugata mare ca pondere in cifra de afaceri, de la circa 20% in prezent pana la 50%, in conditiile in care capacitatea de productie pentru aluminiu primar, de 260.000 de tone pe an, este folosita in intregime. Alro a beneficiat in ultimii ani de cresterea pretului aluminiului pe pietele internationale, raportand cresteri substantiale de profit in 2006 si 2007.
Compania a bugetat pentru acest an un profit net de 150,5 mil. dolari, in scadere cu 16% fata de castigul de 178,92 mil. dolari din 2007, in timp ce veniturile au fost estimate la 916,6 mil. dolari, mai mici cu 1,6% fata de anul trecut.
In primul trimestru insa, pretul aluminiului a urcat pana la un maxim de 3.200 de dolari pe tona, fata de nivelul de 2.500 de dolari prevazut la realizarea bugetului.
"Suntem peste buget in primul trimestru, insa n-avem nicio certitudine ca evolutia favorabila va continua si in perioada urmatoare", a declarat Nastase. Alro are o capitalizare bursiera de 1,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO