Burse - Fonduri mutuale

Vestile bune nu s-au putut opune corectiei

11.10.2006, 17:57 13

Bursa a inregistrat ieri o corectie usoara pe SIF-uri, care a tras cea mai mare parte a titlurilor lichide in jos. Brokerii spun ca stirile aparute in ultima perioada vin in contrast cu evolutia de azi de la Bursa.
"Piata a crescut la deschidere pe seama stirilor pozitive legate de privatizarea BCR, fapt ce i-ar fi putut indemna pe unii investitori sa-si marcheze profiturile. Sunt multe scenarii pe care le-ar fi putut pune in aplicare investitorii, inclusiv mentinerea unui pret scazut pe SIF-uri pentru a le achizitiona mai jos mai tarziu", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
"Corectia era asteptata inca de saptamana trecuta. A aparut luni, a continuat si in sedinta de marti. Se pare ca cei mai multi investitori se asteptau ca procesul de privatizare la BCR sa se incheie cu succes si, obtinand un randament bun in prezent, au decis sa intre la vanzare, fapt ce a tras SIF-urile in jos", spune Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities.
Lichiditatea in piata s-a mentinut la nivelul ultimelor sedinte, depasind 13 milioane de euro. Indicele BET-FI a inregistrat o scadere de circa 1,2%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, care au pierdut peste 1% fiecare, pe un rulaj de 2,1 mil. euro (7,5 mil. lei), respectiv 1,8 mil. euro (6,2 mil. lei).
Titlurile Rompetrol Rafinare si Transelectrica s-au opus trendului general al pietei, castigand 3% fiecare, pe rulaje nu foarte ridicate insa. Actiunile Socep Constanta au inchis sedinta de ieri in crestere cu aproape 5%, pe un rulaj de 0,5 mil. euro (1,8 mil. lei).
"Cred ca pana la sfarsitul saptamanii vom vedea piata din nou pe crestere, pe seama apropierii de data la care Erste va plati participatia detinuta la BCR. Preturile actuale la SIF-uri sunt apropiate de nivelul activelor sale nete, fara sa includem valoarea efectiva a detinerilor acestora la BCR", spune Rusu.

Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri peste 1%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 2,1 milioane de euro (7,5 milioane de lei). "Practic, SIF-urile sunt evaluate in piata la valorea detinerilor acestora la banci, de aceea consider ca au posibilitati de crestere in continuare si ma astept ca acestea sa urmeze un trend ascendent", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.

Titlurile Operatorului Portuar Socep Constanta au inregistrat un avans de aproape 5%, dupa ce pe parcursul sedintei crescusera cu peste 12%. Aceste actiuni au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de 0,5 mil. euro (1,8 mil. lei). "Socep nu are un actionar majoritar, pretul era situat destul de jos in piata fapt ce a atras atentia unor investitori", considera Nicolae Rusu. La inchidere, actiunile Socep Constanta erau tranzactionate la un curs de 0,191 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica au castigat ieri 3%, pe fondul unor transferuri de aproximativ 0,3 milioane de euro (1 milion de lei). De la inceputul tranzactionarii pe Bursa, de acum cinci saptamani, aceste titluri s-au apreciat cu peste 50%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au fost tranzactionate la un pret minim de 34 de lei/actiune, peste nivelul de inchidere de ieri si au atins un nou maxim istoric de 35 de lei/actiune, inchiderea avand loc la 34,5 lei/actiune.

Titlurile Compa Sibiu au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, rulajul ridicandu-se la 0,12 milioane de euro (0,42 milioane de lei). In ultima perioada aceste actiuni s-au situat pe un trend usor ascendent, inchizand sedinta de ieri cu o crestere de aproape 5%. De la inceputul anului, titlurile Compa Sibiu au pierdut circa 38%, in special pe seama rezultatelor mai slabe raportate. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au atins un prag maxim de 1,11 lei/actiune si au inchis la 1,1 lei/actiune.

Actiunile IAR Brasov au pierdut peste 8% ieri, dupa o crestere sustinuta pe parcursul acestui an. Brokerii spun ca nu exista informatii de natura sa influenteze evolutia acestora si ar putea fi vorba de o simpla corectie ori de speculatii ale unora dintre investitori pe seama procesului de privatizare prin care trece producatorul de elicoptere. Ultima tranzactie cu titlurile IAR Brasov s-a perfectat la un pret de 6,1 lei/actiune, pe parcursul sedintei acestea atingand un minim de 5,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO