Burse - Fonduri mutuale

Vedetele, in efectiv complet

09.01.2004, 00:00 9

Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au revenit ieri la tranzactionare pentru prima data in acest an si au atins pentru prima data in ultimele 12 luni nivelul de 1.500 lei/actiune.
Maximul istoric al actiunilor companiei dateaza din octombrie 2002, cand pretul a atins 1530 lei/actiune. Cresterea de ieri a actiunilor Petrom a fost de 2%, iar actiunile asu fost cele mai tranzactionate de la Bursa, cu operatiuni in valoare de 11 miliarde de lei. Brokerii se spun ca o crestere a actiunilor Petrom era de astaptat atata timp cat piata a inregistrat o cresrere generalizata in primele sedinte de tranzactionare din acest an. La fel ca anul trecut, si in primele zile ale acestui an cresterea actiunilor Petrom a fost inferioara cresterii de pe piata.
Indicii BET si BET-C au castigat ieri 0,2% fata de valorile anterioare, in timp ce SIF-urile au pierdut in medie 1,5% fata de miercuri.
Brokerii spun ca piata a revenit la normal si ca asa va arata, probabil evolutia din urmatoarele luni. "Este de asteptrat aca pana la datele de referinta pentru acordarea dividendelor pe piata sa mai existe un tebndinta de usoara crestere. Prima zi de tranzactionare din acest an a fost o exceptie, probabil ca se adunasera mai multe ordine de cumpatare," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Atentia investitorilor a fost atrasa ieri mai mutl decat intr-o zi obisnuita de tranzactionare de titlurile producatorului de vopsele Policolor Bucuresti si de cele ale producatorului de madicamente Antibiotice iasi. Actiunile Policolor au integistrat operatiuni in valoare de 9 miliarde de lei, iar pretul a inregistrat o corectie negativa de 2,7%. Ultima tranzactie a zilei cu actiunile producatorului de vopsele s-a realizat la 7.200 lei/actiune
Actiunile Antibiotice Iasai au inregistrat tranzactii hin valoare de 3 miliarde de lei, iar pretul a atins cel mai mare nivel inregistrat in ultimele sase luni, 2.450 lei/actiune.
Dintre societatile de investitii financiare, cea mai semnificativa scadere a aaprtinut SIF Moldova care a coborat cu 3% pana la 3.100 lei/actiune,  fiind cele mai putin tranzactionate dintre SIF-uri. Celelalte pateru au incheiat ziua la preturi in scadere ci 50 de lei fata de miercuri.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impacu Bucuresti vor fi reluate la tranzactionare astazi dupa operarea in registrul a ctionarilor a ultimei majorari a capitalului social.



Electroaparataj vrea sa preia Energoutilaj
Actionarii producatorului de aparatura electrica Electroapatrataj Bucuresti vor discuta la finalul acestei luni cumpararea pachetului majoritar de actiuni ale companiei Energoutilaj Bucuresti, Pachatul majoritar de actiuni al Energoutilaj se afla in proprietatea APAPS. Actionarul majoritar al Electroaparataj este fondul Broadhurst, care detine participatii si la alte companii din domeniul electrotehnic.



Piata Rasdaq
Actiunile fabricantului de gresie si faianta Sanex Cluj-Napoca au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata la Bursa Electronica RASDAQ, cu tranzactii in valoare de 1,7 miliarde de lei.
Evolutia de ieri a cotatiei Sanex s-a inscris in limitele din ultimele zilei, intrevalul de oscilatie fiind 2.900 - 3.000 lei/actiune, dar pachetele transferate ieri au fost mut mai mari fata de zilele anterioare.
In cadrul singurei tranzactii speciale de ieri s-a transferat un pachet in valoare de 4,7 miliarde de lei ale Companiei de Remorcare Maritima Coremar Constanta. Pretul la care s-au transferat actiunile a fost de 5.930 de lei, cu 20% mai mare fata de valoarea de miercuri. Pachetul reprezinta 5% din capitalul societatii. Coremar este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 40% din actiuni in timp ce fondul de investitii Romanian Reconstruction Cyprus detine 10,1% din actiuni. Pe piata actiunile au inregistrat o usoara crestere, cotatia ajungand la inchidere la 5.350 lei/actiune.
La categoria I a pietei atentia investitorilor s-a indreptat la fel ca in ziua anterioara catre actiunile Rompetrol SA (Vega), cu operatiuni in valoare de 822 milioane de lei. Cresterea cotatiei s-a accelarat astfel ca pretul actiunilor Vega a atins ieri nivelul de 700 lei/actiune. Fata de sedinta anterioara de tranzactionare, pretul actiunilor a urcat cu 3,3%.
O usoara tendinta ascendenta au inregistrat in ultimele zile si actiunile operatorului portauar Socep Constanta. Titlurile acestuia au inregistrat ieri tranzactii in valoare de 161 milioane de lei, iar pretul mediu a urcat cu 1,1% pana la 1.490 lei/actiune.
Actiunile producatorilor de ulei s-au situat ieri printre cele mai active titluri de pe piata, dar variatiile de pret au fost minore. Titlurile Argus Constanta au inregistrat operatiuni in valoare de peste un miliard de lei, iar cele mai multe dintre actiuni s-au transfaret la 192.000 lei/actiune. Actiunile Unirea Iasi a facut obiectul a 13 operatiuni in valoare de 636 milioane de lei. Toate actiunile s-au transferat la acelasi pret, 700 lei/actiune.
Valoarea totala a tranzactiilor a continuat sa creasca pentru a patra zi consecutiv si a ajuns la nivelul de 12,7 miliarde de lei, iar toti cei trei indici bursieri au inregistrat din nou cresteri. Cea mai mare crestere a apartinut indicelui RAQ-II, care a urcat cu 1,3% datorita aprecierii cu 11,8% a actiunilor companiei de depozitare Comvex Constanta, care au atins un nou maxim istoric la pretul de 125.000 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO