Burse - Fonduri mutuale

Valoarea companiilor de pe RASDAQ a crescut anul trecut de 10 ori mai repede decat profiturile

Valoarea companiilor de pe RASDAQ a crescut anul trecut de 10 ori mai repede decat profiturile

Click pentru imaginea intreaga

06.03.2008, 20:34 14

Rezultatele raportate de unele dintre cele mai mari companii de pe RASDAQ nu justifica cresterile spectaculoase pe care actiunile acestora le-au inregistrat anul trecut.
Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari companii de pe piata RASDAQ care au publicat pana acum rezultatele financiare preliminare pe 2007 a avansat anul trecut cu 30%, la 4,5 mld. lei (circa 1,37 mld. euro).
Conform aceleiasi analize, profiturile cumulate ale acelorasi companii s-a mentinut in 2007 la un nivel similar cu cel din anul precedent.
Studiul a cuprins 31 dintre cele mai mari companii listate pe piata nereglementata, a caror capitalizare cumulata reprezinta aproape un sfert din cea a pietei RASDAQ.
Valoarea companiilor incluse in analiza a urcat anul trecut de peste 10 ori, pe fondul interesului mare manifestat de investitori pentru aceasta piata.
Brokerii sunt de parere ca avansul mult mai mare al cotatiilor companiilor de pe piata RASDAQ in comparatie cu rezultatele obtinut s-a datorat faptului ca multe dintre acestea erau evaluate la nivele mult inferioare.
"Aprecierile nu s-au datorat faptului ca unele companii proaste au devenit peste noapte bune, ci pentru ca companiile bune au fost bagate in seama. De aceste cresteri au beneficiat si celelalte companii, astfel ca la un moment dat unele au ajuns sa fie evaluate la valori exagerate", explica Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Evolutiile la nivelul indicatorilor financiari ai companiilor de pe RASDAQ sunt insa mai bune decat cele ale companiilor de pe Bursa.
Astfel, conform unei analize recenta realizata de Ziarul Financiar la nivelul a 35 de companii nefinanciare de pe Bursa, profitul cumulat al acestora s-a redus anul trecut aproape la jumatate, in conditiile in care afacerile cumulate ale acestora s-au majorat in aceeasi perioada cu 6%.
Cresterile la nivelul companiilor de pe piata nereglementata au fost sustinute, asa cum era de asteptat, de companiile de constructii, producatori de materiale de constructii si companii de servicii din domeniul petrolului si gazelor naturale.
La polul opus s-au aflat companiile din domeniul siderurgic, care au inregistrat pierderi importante in 2007.
Analistii sunt de parere ca rezultatele inregistrate de emitentii de pe piata RASDAQ au fost in general bune si s-au regasit in asteptarile investitorilor, mai putin in ultimul trimestru al anului trecut.
"Asteptarile in special cu privire la producatorii de materiale de constructii cred ca au fost sub performantele inregistrate cel putin pana in trimestrul al treilea si intrecute in ultima parte a anului, pentru ca de obicei trimestrele doi si trei ale anului sunt cele mai profitabile pentru aceste companii", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Dintre companiile de constructii care s-au remarcat anul trecut prin rezultate a fost Transilvania Constructii (COTR), care si-a dublat afacerile in aceasta perioada, la 67,9 mil. lei (20,3 mil. euro), iar profitul companiei a urcat in 2007 de circa 2,7 ori, ajungand la 8,5 mil. lei (2,5 mil. euro).
Pe sectorul de servicii in domeniul petrolului si gazelor rezultate foarte bune a inregistrat compania de carotaj Atlas Gip (ATGJ), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care anul trecut si-a majorat profitul de peste 12 ori, la 17,4 mil. lei (5,2 milioane de euro), pe fondul unor afaceri in crestere cu 45%, la 101,8 mil. lei (30,5 milioane de euro).
"A fost un an bun. Probabil ca sectorul de constructii se va extinde si anul acesta la un nivel asemanator, dar ma indoiesc ca aceste companii isi vor mentine marjele de profitabilitate", considera Adrian Danciu.
Producatorul de tuburi si tevi din otel Mittal Arcelor Roman (PTRO) a trecut anul trecut pe pierdere, cu 44,7 mil. lei (13,4 mil. euro), de la un profit net de 8,1 mil. lei obtinut cu un an in urma. Afacerile companiei s-au diminuat in 2007 cu 10%, la 826 mil. lei (247,5 mil. euro).
"Profitabilitatea companiilor din siderurgie a fost si va fi afectata in continuare de costurile mai mari cu energia si cele salariale. Aceasta va depinde in viitor si de modul cum cresterea costurilor cu materiile prime se va regasi in preturile de vanzare ale produselor", a precizat Danciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO