Burse - Fonduri mutuale

Val de scăderi pe bursele europene, inclusiv la BVB. Tensiunile din Orientul Mijlociu aduc o pierdere de 0,6% pe indicele local BET. Indicii din Germania şi Franţa pierd 1,5% – 1,6%

Val de scăderi pe bursele europene, inclusiv la BVB....

Autor: Eduard Ivanovici

16.04.2024, 18:20 1530

Toate pieţele de capital dezvoltate din vestul Europei au înregistrat scăderi considerabile marţi, 16 aprilie pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi potenţialelor efecte generate de un conflict militar la scară largă.

Indicele paneuropean Stoxx 600 pierdea 1,6% spre finele celei de a doua şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, în timp ce, la Londra, FTSE 100 cobora cu 1,85%, iar indicele DAX se deprecia cu 1,6% la Frankfurt, potrivit MarketWatch. În Franţa, CAC 40 înregistra o scădere de 1,5%, iar indicele italian FTSE-MIB pierdea 1,7%.

„Pieţele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influenţate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Cele mai recente activităţi de pe piaţă au prefigurat o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu însă,  în acest moment, evoluţia burselor va depinde de modul în care va răspunde Israelul”, scriu analiştii casei de brokeraj XTB, conform unui comunicat.

Preţul unui baril de petrol West Texas Intermediate creştea marţi după-amiaza cu 0,2% la 85,6 dolari, în vreme ce aurul spot ajungea în Statele Unite la 2.395 dolari pe uncie (28,35 grame), în urcare cu 0,5%, aproape de un nou maxim istoric.

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele de referinţă BET a închis sesiunea cu minus 0,57% la 16.811,2 puncte, după ce a început săptămâna cu un plus de 0,15%. Benchmark-ul s-a depreciat săptămâna trecută în patru din cinci zile, în contextul în care înregistrase anterior multiple maxime istorice.

De altfel, aproape toţi indicii de la BVB au consemnat pierderi marţi, de la 0,56% pe BET-FI la 0,87% în cazul BET-BK. Din structura BET, cele mai mari scăderi au fost afişate de Transport Trade Services (-2,3%), TeraPlast Bistriţa (-1,6%) şi Electrica (-1,5%).

Lichiditatea pe toate instrumentele financiare a însumat 113,8 milioane de lei, peste media zilnică din 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO