Burse - Fonduri mutuale

Vacanta a inceput mai devreme pe piata

30.04.2007, 15:27 12

Adunarile Generale ale unora dintre cei mai importanti emitenti listati la Bursa de Valori Bucuresti au adus vineri cea mai mica valoare a tranzactiilor de la inceputul anului, 6,4 milioane de euro. Motivul principal care a determinat scaderea drastica a lichiditatii a fost lipsa de la tranzactionare a celor cinci societati de investitii financiare, care intr-o sedinta obisnuita acopereau peste 50% din rulajul pietei.
Astazi si maine la Bursa nu se va tranzactiona, conform unei hotarari a Comitetului Bursei.
Adunarea Generala a SIF Transilvania, una dintre cele mai asteptate de investitori, a votat dublarea capitalului social la 33 milioane de euro (109,2 milioane de lei) prin incorporarea rezultatelor societatii de anul trecut.
"Votul la SIF Transilvania cred ca va avea un impact pozitiv, cel putin imediat dupa revenirea la tranzactionare a emitentului, insa acesta nu ar trebui sa fie si un motiv pe termen mediu de sustinere a unui trend, atat timp cat prin majorarea de capital social practic nu se schimba nimic, fundamental vorbind, in valoarea societatii. In continuare, la cele cinci SIF ramane de importanta valoarea reala a activului net/actiune", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza din cadrul Intercapital Invest.
Indicele BET a urcat vineri cu 0,56% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 6,41 mil. euro (21,27 mil. lei). Actiunile BRD si Rompetrol Rafinare Constanta au fost cele mai tranzactionate din piata.
In topul celor mai lichide actiuni de vineri au aparut si titlurile companiei din domeniul turismului, Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (THR Marea Neagra), cu o valoare a tranzactiilor de 0,35 mil. euro (1,17 mil. lei). Actiunile THR au facut obiectul unei tranzactii deal in valoare de 0,56 mil. euro (1,87 mil. lei). Tranzactiile de vineri au asigurat rulajul a 2% din actiunile emitentului. Cotatia acestora a sarit vineri pe regular cu 14,67%, de la inceputul acestui an actiunea aducand investitorilor un profit de peste 72%.
Actionarul majoritar al THR Marea Neagra este SIF Transilvania cu o detinere de 86,39%.
Actiunile companiei petroliere Petrom au urcat in ultima sedinta cu 0,91% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,33 mil. euro (1,12 mil. lei). De altfel, doar cei patru emitenti mentionati mai sus au reusit sa depaseasca un prag al lichiditatii de un milion de lei.

Actiunile companiei bancare BRD - Groupe Societe Generale au urcat in ultima sedinta cu 0,43% pe fondul unei valori a tranzactiior de 1,5 mil. euro (5,11 mil. lei), fiind cel mai tranzactionat titlu din piata. BRD este a doua banca de pe piata romaneasca si are o capitalizare de circa 4,8 miliarde de euro. "Ma astept la o crestere moderata pe emitentii din sectorul bancar anul acesta, in concordanta cu dinamica din 2007 a principalilor indicatori financiari. Pe termen lung, potentialul de crestere este unul mai mare", spune Andrea Ciobanu. Compania a anuntat luna aceasta ca va acorda actionarilor un dividend brut de 0,3672 de lei pentru fiecare actiune detinuta.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au urcat vineri cu 0,104 lei/actiune, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 1,06 mil. euro (3,5 mi. lei). Este posibil ca rafinaria constanteana sa treaca anul acesta pe profit, dupa ce proprietarul grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a anuntat ca rezultatele in cazul Petromidia vor fi mai bune. "Probabil ca impactul unor rezultate bune in urmatorul trimestru la Pertromidia va fi unul pozitiv, insa as astepta si o confirmare a acestor rezultate pozitive in urmatoarele trimestre de raportare", spune Andreea Ciobanu. Anul trecut, Rompetrol Rafinare Constanta a incheiat exercitiul financiar cu o pierdere de 22 mil. euro.

Actiunile Turism Felix, companie cu afaceri in domeniul hotelier, au pierdut in ultima sedinta 1,03% pe fondul unei valori a tranzactiilor de peste 100.000 de euro. Actionarii Turism Felix au aprobat luna aceasta dublarea capitalului social la 49,6 mil. euro. "Pe piata de capital romaneasca, chiar daca nu ar trebui sa fie asa, majorarile de capital in general au un impact psihologic bun asupra evolutiei cotatiilor in piata, cel putin pe termen scurt. Totusi, trebuie sa studiem si fundamental societatea in care investim, indicatorii de evaluare ai Turism Felix fiind destul de ridicati", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza din cadrul Intercapital Invest.

Actiunile Loulis, companie care activeaza in domeniul alimentatiei, au pierdut in ultima sedinta 4,27% pe fondul unei valori reduse a tranzactiilor de circa 15.000 de euro. Compania austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI), controlata de grupul Raiffeisen, va cumpara 60% din Loulis Romania de la grupul grec Loulis International Foods. Tranzactia care se va desfasura luna viitoare are o valoare de 50 de milioane de euro. Loulis este detinuta in proportie de 86,09% de Loulis International Foods Enterprises, iar Katselis Sons poseda 10,15% din companie. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,56 lei/actiune.

Actiunile companiei care se ocupa cu inchirierea imobilelor Generalcom au facut vineri obiectul unor tranzactii speciale in valoare de 0,52 mil. euro (1,72 mil. lei), fiind cel mai important rulaj de pe piata RASDAQ. Indicele RASDAQ-C a urcat in ultima sedinta cu 0,99%, valoarea tranzactiilor totale din piata fiind de 2,2 mil. euro (7,33 mil. lei). Generalcom detine participatii in cadrul producatorului de medicamente Sintofarm, dar si la compania Centrofarm, un lant de peste 30 de farmacii, majoritatea in Bucuresti. Centrofarm intentioneaza sa-si extinda anul acesta reteaua de farmacii si in restul tarii. Ultima tranzactie cu titlurile Generalcom s-a perfectat la un pret de 10 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO