Burse - Fonduri mutuale

Va reuşi bursa din Varşovia să menţină ritmul de dezvoltare din ultimii ani? Noul şef al bursei poloneze lucrează la o strategie de revitalizare

Pe umerii noului preşedinte Adam Maciejewski stă misiunea de a face din bursa din Varşovia un jucător tot mai relevant pe plan internaţional

Pe umerii noului preşedinte Adam Maciejewski stă misiunea de a face din bursa din Varşovia un jucător tot mai relevant pe plan internaţional

Autor: Roxana Pricop

20.05.2013, 20:58 175

Bursa de Valori din Varşovia, cel mai mare operator bursier din Europa Centrală şi de Est, vrea să devină un jucător de calibru interna­ţio­nal prin încheierea de alianţe strategice cu alte burse din Europa. Adam Maciejewski, preşe­din­tele bursei poloneze, vorbeşte într-un inter­viu acordat ZF despre strategia de revitalizare a bursei şi planurile pentru următorii cinci ani.

La începutul acestui an bursa poloneză a trecut printr-un moment de cotitură după ce preşedintele şi directorul executiv Ludwig Sobolewski, profesionistul care a fost în spatele transfor­mării sale în cea mai mare piaţă din Euro­pa Centrală şi de Est, a fost demis din cauza unui conflict de interese. Acum Adam Ma­ciejewski este la cârma bursei pe care sunt listate 880 de companii cu o capitalizare de 126 miliarde de euro, de şase ori mai mare decât bursa din Bucureşti, şi unde investitorii tranzac­ţio­nează zilnic acţiuni de 200 mil. euro, de 20 de ori peste valoarea rulată la Bucureşti.

Pe umerii noului preşedinte stă misiunea de a face din bursa din Varşovia un jucător tot mai relevant pe plan internaţional. Un pas în această direcţie ar fi o fuziune cu bursa din Viena, al doilea cel mai mare jucător din re­giune, despre care presa internaţională a scris, iar şefii acestor burse au confirmat că s-au întâlnit, fără a da însă prea multe detalii. Din fuziunea celor  două burse ar rezulta un operator gigant în regiune cu o capitalizare cumulată de 260 miliarde de euro. O astfel de mişcare ar face ca viitorul bursei de la Bucureşti să fie şi mai incert, deoarece este greu de crezut că piaţa locală, cu o  capitalizare de 23 mld. euro şi doar 3-4 companii mai importante, ar putea ieşi vreodată din umbra grupului care s-ar crea din fuziunea Varşovia-Viena pentru a concura pentru capitalul fondurilor străine de investiţii. 

„În anii care vor urma, bursa din Varşovia ar putea juca un rol important în consolidarea întregii pieţe de capital din Europa Centrală şi de Est şi se va integra şi mai mult în piaţa de capital din Europa. Putem îndeplini acest obiectiv prin mai multe căi: prin cooperarea cu brokeri străini, emitenţi străini şi burse străine. Luăm în calcul mai multe scenarii, inclusiv alianţe strategice şi uniuni cu alte burse din Europa“, a spus Adam Maciejewski, preşe­din­tele bursei poloneze. El a preluat mandatul de conducere la începutul acestui an.

Însă şi cei mai mari jucători dau semne de obo­seală. Deşi Polonia a fost anul trecut cea mai activă bursă din Europa cu 105 IPO-uri, valoarea acestora a fost de 731 milioane de euro, cea mai mică din ultimii ani. Însă preşedintele bursei este optimist şi mizează în 2013 pe o creştere a valorii ofertelor publice ini­ţiale de acţiuni (IPO-uri). Pentru a atrage in­ves­titori străini, dar şi pentru a-şi impune poziţia de lider în regiune, bursa din Varşovia organizează în fiecare an IPO Summit care aduce laolaltă cele mai mari bănci de investiţii din lume, fonduri străine de investiţii şi com­panii. În acest an summit-ul va avea loc pe 6-7 iunie.

„În ciuda pesimismului de pe pieţele globale de capital, bursa din Varşovia este în primele trei locuri în Europa, alături de cele mai avansate burse din Europa, la categoria cele mai active pieţe din primul trimestru. Recenta ofertă de acţiuni a companiei deţinută de stat Polski Holding Nieruchomosci a fost printre cele mai mari IPO-uri din Europa (n.red. - 58 mil. euro) şi, comparând cu alte oferte de pe alte pieţe, preţul acţiunii a crescut de la debutul pe bursă. Activitatea noastră se concentrează în principal pe atragerea de noi emitenţi în căutare de capital de creştere. Cunoaştem planurile ministerului de trezorerie de a privatiza companii de stat prin bursă, dar încurajăm şi companiile poloneze şi pe cele străine să se listeze la Varşovia. Ne aşteptăm ca situaţia pe piaţa poloneză de capital să se îmbunătăţească treptat şi valoarea ofertelor publice să crească în 2013 faţă de anul precedent“, a mai spus oficialul.

La bursa din Polonia sunt listate 53 de companii străine, din Ucraina, Austria, Cehia, Ungaria, dar şi din Marea Britanie. Expan­siunea bursei poloneze ar putea ajunge şi la Bucureşti dacă Fondul Proprietatea se listează secundar la Varşovia. Administratorul Franklin Templeton are în plan să listeze fondul la Varşovia pentru a creşte preţul acţiunii prin accesul la o bază mult mai largă de investitori. În Polonia, fondurile de pensii dispun de active de 70 de miliarde de euro pe care sunt obligate să le investească preponderent local, în timp ce fondurile de investiţii dispun de o avere de peste 35 de miliarde de euro.

O provocare în plus pentru bursă vine din partea economiei. Polonia a fost singura economie din Europa care a evitat recesiunea în 2009 graţie unei pieţe de capital dezvoltate şi  unei rate ridicate de absorbţie a fondurilor europene.

Economia poloneză a încetinit însă până la limita stagnării în primul trimestru. PIB-ul a crescut cu 0,1% în raport cu cele trei luni anterioare şi cu 0,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, cel mai lent nivel de după primul trimestru din 2009. 

Întrebat despre cele mai importante pro­vo­cări din următorii ani pentru bursa poloneză, Adam Maciejewski a răspuns:

„Lucrăm în prezent la revitalizarea stra­te­giei bursei şi participăm activ la dezvoltarea unei strategii pentru întreaga piaţă poloneză de ca­pital alături de toţi acţionarii. Este important să ne asigurăm că piaţa de capital este un instru­ment eficient de întărire a economiei poloneze prin asigurarea unui mecanism care să sprijine strân­gerea de capital de către companii de dimensiuni diferite şi care să reprezinte mai multe sectoare. Ca întotdeauna, cele mai im­por­tante provocări vor veni din afară alături de schimbarea sentimentului de piaţă şi de evoluţia economiei“, a conchis oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO