Burse - Fonduri mutuale

Uztel Ploieşti, a doua insolvenţă de pe Bursă într-o săptămână

Uztel Ploieşti, a doua insolvenţă de pe Bursă într-o săptămână
26.08.2010, 23:44 292

Conducerea producătorului de utilaj petrolier Uztel Ploieşti(UZT) a anunţat că va depune astăzi cererea de insolvenţă cătreTribunalul Teritorial Prahova din cauza continuării declinuluivânzărilor, care au scăzut cu 57% în primul semestru şi a faptuluică firma nu a găsit soluţii de stabilizare a situaţieifinanciare.
La finele săptămânii trecute, o altă companie listată la categoriaa II-a a Bursei, respectiv producătorul de textile Siretul Paşcani(SRT), anunţase că va cere protecţia in­sol­venţei din cauzasituaţiei financiare dificile în care se află.
Conducerea Uztel Ploieşti se plângea la începutul anului că băncilecer dobânzi prea ridicate şi din această cauză intenţiona săstrângă de la acţionari 4,7 mil. euro în vederea rambursării uneipărţi a creditelor. Costurile mari cu dobânzile au fost principalulmotiv pentru care firma a înregistrat pierderi anul trecut.
Intenţia de rambursare a creditelor a avut ca efect o creştereexplozivă a acţiunilor Uztel în luna martie, titlurile firmeiapreciindu-se de 2,5 ori.
Conducerea nu a reuşit însă să-i convingă pe angajaţi, carecontrolează societatea în proporţie de 81,2%, să vină cu bani deacasă pentru a supli­menta capitalul, iar mai apoi titlurile Uztels-au prăbuşit până în prezent cu 70% faţă de ma­ximul atins în urmăcu cinci luni.
Investitorii de pe Bursă nu au primit bine vestea insolvenţei,acţiunile Uztel coborând cu 10% pe parcursul zilei de ieri, până laun nivel de 2,25 lei/titlu.
Problemele Uztel au apărut anul trecut, când afacerile companieis-au diminuat cu 41%, la un nivel de 68,1 mil. lei (16 mil. euro),iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,5mil. lei. Ajustarea bruscă a afacerilor cu încă 57% din primeleşase luni a cauzat noi pierderi companiei, de 3,5 mil. lei.
"Faptul că jucători mari de pe piaţa locală au apelat la astfel deproceduri de insolvenţă a creat o percepţie în rândulantreprenorilor că este un fenomen pozitiv prin care-şi pot protejabusinessurile. Ori, în acest context nu m-aş mira să vedem alteinsolvenţe în rândul companiilor de talie mică şi medie. Cred căvârful de insolvenţe va fi atins undeva la sfârşitul acestui an",spune Adrian Lupşan, directorul general adjunct al IntercapitalInvest.
El mai spune că deşi antre­prenorii se gândesc că procedura deinsolvenţă îi protejează, prin faptul că nu mai plătesc penalităţişi creditele sunt îngheţate, efectele asupra acţio­narilorminoritari sunt nocive, pentru că există riscul ca bu­sinessul săintre în faliment sau acţionarii să fie diluaţi puternic, cum sediscută în cazul Flamingo International (FLA), care a intrat îninsolvenţă la finele lui 2009.
"Se vede că unele companii de dimensiuni medii şi care au rezistatîn 2009 nu au mai putut face faţă contracţiei consumului din 2010din cauza măsurilor de ajustare bugetară. Aş spune că nu au fostfalimente răsunătoare la nivelul de pesimism al managerilor înacest mediu dificil şi în care nu se întrevede o revenire aconsumului. Investitorii ar trebui să fie cu ochii pe liderii depiaţă din respectivele sectoare care în urma ieşirii de pe piaţă aunor jucători mai mici pot să-şi majoreze cota de piaţă", spuneMihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capitalal BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO