Burse - Fonduri mutuale

Urmează ZF Capital Markets Summit, 2nd Edition, 13 martie 2023. Ioan Gheorghiu de la Amundi AM va vorbi la eveniment despre oportunităţile de investiţii din România şi starea burselor din regiune

Ioan Gheorghiu, deputy manager al Amundi Asset Management

Ioan Gheorghiu, deputy manager al Amundi Asset Management

Autor: Tibi Oprea

08.03.2023, 00:05 275
  • Amundi AM este cel mai mare administrator de fonduri din Europa
 

Ioan Gheorghiu, deputy manager al Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri din Europa, cu active sub gestiune de 1.900 de miliarde de euro, va fi prezent la Bucureşti în cadrul ZF Capital Markets Summit, eveni­mentul Ziarului Financiar dedicat în exclusivitate investiţiilor pe piaţa de capital care în 2023 ajunge la a doua ediţie.

Ioan Gheorghiu activează în piaţa de capital de peste 25 de ani, încă de la începuturile acesteia în România. A activat ca agent de bursă, apoi ca trader de acţiuni. Din 1997 până în 2002 a activat exclusiv în societăţi de servicii de investiţii financiare ca broker şi equity sales trader.

Începând cu 2002, Ioan Gheorghiu a fost angajat de o societate agent de intermediere, care oferea servicii de introducing broker în Europa Centrală şi de Est pentru Man Investments (FTSE 100) – cel mai mare administrator de hedge funds european la acel moment.

În plin avânt al revenirii bursei româneşti în etapa de preintegrare NATO şi UE a României, Ioan Gheorghiu a fost admis la programul full time MBA HSG organizat de Universitatea din Saint Gallen, una din cele mai reputabile şcoli de business din Elveţia. În timpul programului a efectuat un stagiu intern la Man Investments (FTSE 100), divizia RMF.

După absolvirea programului postuniversitar, Ioan Gheorghiu a primit o ofertă de la Capgemini (CAC 40), societate de consultanţă care prin entitatea sa austriacă tocmai punea bazele afacerilor în România / Bucuresti.

Ulterior, în 2007 Gheorghiu a fost ales să dezvolte activitatea de vânzări şi distribuţie a Pioneer Investments Romania, punând bazele distribuţiei de fonduri de investiţii internaţionale prin canale bancare, în principal cu UniCredit Bank, dar şi cu RBS, Citibank, Millenium Bank, Piraeus Bank, iar în 2015 a fost numit director adjunct al societăţii.

Când Pioneer Investments a fost cumpărat de către grupul Amundi în 2017, Ioan Gheorghiu a participat la integrarea societăţii locale de administrare a investiţiilor în grupul francez Amundi, liderul european în administrarea investiţiilor.

___________

Despre eveniment:

Când unii spuneau că 2022 va fi cu mult mai rău ca anul pandemiei, Bursa de la Bucureşti a mers înainte fiind în linie cu alte pieţe în pofida apropierii de doar câteva sute de kilometri de zona de conflict din Ucraina. Mai mult decât atât, a atins maximul istoric.

Când alţii credeau că acum e momentul de vânzare şi de adăpostit pe cash, Bursa de Valori a adus un randament de 20% din minime în doar un an. Iar când alţii spuneau că inflaţia va eroda puternic rezultatele companiilor, investitorii văd acum dividende cu randamente de două cifre.

ZF Capital Markets Summit ajunge în 2023 la cea de a doua ediţie, într-un an mai important ca niciodată şi care va pune Bursa de Valori Bucureşti la masa celor mari, acolo unde investitori de calibru cu mii de miliarde de euro pe mână au nevoie doar de marfă şi de o confirmare.

Pentru că o bursă sănătoasă înseamnă o economie sănătoasă, iar acum este momentul zero cu lumina reflectoarelor îndreptată spre estul Europei şi mai ales cu pregătirile în linie dreaptă pentru cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istorie – listarea Hidroelectrica.

Testul de rezilienţă a fost trecut în 2022, lichiditatea a ajuns la cote istorice de 20 mil. euro pe zi, numărul de investitori a spart pragul de 130.000, iar companiile şi finanţările au venit periodic, într-un context cu o scădere de doar 2%.

Acum, mai mult ca niciodată, Bursa de Valori trebuie să atragă investitori regionali, europeni, internaţionali şi companii, cu scopul de a transforma portofoliul clasic cu acţiuni şi obligaţiuni într-unul mult mai complex şi mai diversificat şi pentru a aduce know how-ul investiţional al Vestului.

Companiile trebuie să fie pregătite şi gata să livreze. Un pas înainte este dat şi de schimbarea sistemului de impozitare din 2023, care îi poate avantaja pe cei mari – precum fondurile mutuale, dar şi pe cei care încă nu au făcut pasul spre piaţa de capital şi care au nevoie de explicaţii şi de un ghid.

Pe 13 martie 2023, Ziarul Financiar - împreună cu factorii de decizie de pe piaţa de capital, autorităţi, analişti, brokeri, reprezentanţi ai celor mai mari companii, investitori, şefi ai burselor din regiune, vor răspunde la o întrebare care poate duce nu doar Bursa de Valori la următorul nivel, ci şi România: cum investim?

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO