Burse - Fonduri mutuale

Urmează patru zile de foc pentru investitorii Hidroelectrica: cât vor primi din acţiunile subscrise în ofertă? La listarea Romgaz în 2013 au primit 7 acţiuni la 100 subscrise, la Transgaz 9 acţiuni, la Digi 5 acţiuni, Electrica 33 de acţiuni, Nuclearelectrica 17 acţiuni

Urmează patru zile de foc pentru investitorii...

Autor: Liviu Popescu

28.06.2023, 18:06 12270

O scurtă trecere în revistă a celor mai mari listări din istoria Bursei de Valori Bucureşti arată că există foarte mulţi bani în România pregătiţi a fi investiţi, mai ales în companii de stat, dar care încă nu au curajul să intre direct pe piaţa de capital, ci aşteaptă listări ale unor companii de calibru.

Astfel s-a ajuns în situaţia în care din cauza suprasubscrierilor (4,9 miliarde de lei mai exact la listarea Romgaz în 2013) un investitor care a trimis ordin de achiziţie de 100 de acţiuni să primească într-un final 7 acţiuni. Tot în acelaşi an a început tranzacţionarea şi Nuclearelectrica acolo unde la 100 de acţiuni subscrise în ofertă un investitor a primit într-un final 17. Banii s-au întors înapoi în conturile investitorilor şi de acolo cel mai probabil din nou pe piaţa de capital unde au antrenat creşteri ale cotaţiilor.

Pentru Electrica în 2014 - în urma unei oferte de listare al cărei record va fi doborât de Hidroelectrica – 100 de acţiuni subscrise i-au adus într-un final investitorului doar 33 de unităţi şi restul banilor înapoi în cont.

Cel mai ridicat grad de suprasubscriere a fost la Digi acolo unde din cauza aglomeraţiei, şi pe fondul scrisorilor de garanţie, un investitor a primit doar 5 acţiuni la 100 subscrise. Au fost şi tranşe ale unor companii care au avut alocări garantate, pe sistemul “primul venit, primul servit”.

La Hidroelectrica,  cu patru zile scurse deja din oferta de listare şi cu încă patru rămase din ofertă programată a se încheia pe 4 iulie – asta dacă Fondul Proprietatea nu decide să o închidă anticipat - tranşa micilor investitorilor este suprasubscrisă în proporţie de 82%, arată calculele realizate de Ziarul Financiar

Astfel, micii investitori au introdus în sistemele brokerilor bursieri ordine de achiziţie pentru 21,3 milioane de acţiuni H2O, ceea ce la un preţ de subscriere de 112 lei pe acţiune înseamnă ordine de aproximativ 2,4 mld. lei.

Tranşa de retail are alocată 11,6 milioane de acţiuni H2O în oferta de vânzare derulată de Fondul Proprietatea ceea ce înseamnă că raportat la numărul de 21,3 milioane de acţiuni deja introduse rezultă o subscriere de 182% sau suprasubscriere cu 82%

“Mă aştept ca mâine sa trecem de 30 milioane acţiuni subscrise la Hidroelectrica şi mă aştept să văd o realocare de la instituţionali spre tranşa de retail”, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring. “Mă aştept ca ordinele cu scrisori de garanţie sa vina mâine în piaţă”, spune el. Iar asta pentru că mâine este ultima zi cu discount de 3%.

Aşteptările analiştilor sunt ca subscrierile să accelereze spre finalul perioadei cu discount de 3% (joi) şi spre închiderea ofertei (4 iulie). Spre închidere pentru că unii investitori de retail de calibru preferă să intre în ultimele zile ale unei oferte decât să aibă banii blocaţi mai multe zile.

Probabil, ca şi la precedentele listări, băncile vor oferi scrisori de garanţie clienţilor de calibru,  astfel încât aceştia să subscrie cu bani împrumutaţi, adică să plaseze ordine de cumpărare pentru o cantitate de câteva ori mai mare de acţiuni decât le-ar permite banii de care dispun în mod normal.

Astfel, un investitor care plasează un ordin de 100.000 de lei, dacă obţine de la broker/bancă garanţie pentru încă 200.000 de lei, poate plasa ordin de subscriere pentru 300.000 de lei. Este un serviciu pe care băncile îl pun la dispoziţie clienţilor pentru  ca aceştia să se asigure că vor primi un anumit număr de acţiuni.

Prin aceste scrisori de garanţie este stimulat şi interesul investitorilor pentru tranzacţionarea ulterioară a acţiunilor, adică după listare. Nu se cunoaşte însă cât din subscrieri sunt cu astfel de scrisori de garanţie.

Există totuşi şi riscul ca, dacă nu va fi subscrisă integral tranşa de retail, investitorul să primească acţiuni de 300.000 lei, din care contribuţia brokerului/băncii ar fi de 200.000 lei.

Într-o astfel de situaţie, investitorul ar fi nevoit să vândă acţiuni de minimum 200.000 lei pentru a-i înapoia brokerului banii. Iar asta ar pune şi presiune la vânzare. Dar, există şi cazul în care dintr-un ordin de 300.000 de lei, investitorul să primească acţiuni de doar 50.000 de lei.

Oferta de listare se derulează din 23 iunie şi până pe 4 iulie 2023 şi presupunea vânzarea a 78 de milioane de acţiuni din partea Fondului Proprietatea. Circa 11,7 milioane de acţiuni sunt adresate investitorilor de retail iar restul de aproximativ 66 milioane de acţiuni merg către investitorii instituţionali. Cei din urmă pot subscrie la orice preţ între 94 lei şi 112 lei, acesta fiind intervalul de listare.

Consorţiul de vânzare este format din CitiGroup, Erste, Jefferies, Morgan Stanley - în calitate de coordonatori globali comuni. Codeţinători ai registrului de subscrieri sunt BCR, Barclays, Bofa Securities, UniCredit, UBS, Wood.  Intermediari coordonatori sunt inclusiv cei mai mari brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti, precum Swiss Capital şi BT Capital Partners, dar şi BRD şi Auerbach.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO