Burse - Fonduri mutuale

Urmare a fuziunii cu Volksbank. Banca Transilvania cere acordul acţionarilor pentru a-şi actualiza bugetul anual

Urmare a fuziunii cu Volksbank. Banca Transilvania cere...

Autor: Roxana Pricop

07.09.2015, 00:04 1341
Banca Transilvania (TLV), a treia instituţie de credit din sistemul local după active, şi-a con­vocat acţionarii pe 8 octombrie în AGA pen­tru a aproba proiectul de fuziune cu Volks­bank (societate absorbită) şi a vota ac­tua­li­za­rea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015.

În luna aprilie, acţionarii băncii au apro­bat bugetul pe 2015 care prevede venituri ope­raţionale de 2,015 miliarde de lei, în uşoară urcare faţă de veniturile încasate în 2014, şi cheltuieli totale de 1,419 milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de indicatorul realizat în 2014. Profitul brut estimat de bancă pentru acest an este de 596 milioane de lei, în urcare cu 18% faţă de câştigul brut raportat anul trecut. În prima jumătate a acestui an, banca a raportat un profit brut de 226,3 milioane de lei la venituri operaţionale de 965,4 mil. lei.

Tot în AGA din 8 octombrie, acţionarii vor desemna noul auditor financiar al băncii pentru situaţiile financiare din anii 2016-2018.

În prezent, auditorul rezultatelor financiare ale băncii este KPMG. Cel mai mare acţionar al BT este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvol­tare (BERD), cu o deţinere de 14,3% din ca­pital. SIF Moldova este al doilea cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 8,52%.

Cumulat, patru SIF-uri deţin peste 17% din bancă. În ac­ţionariat mai sunt prezente IFC, divizie a Băncii Mondiale cu 5,3% din acţiuni, şi fondurile americane de investiţii ale Morgan Stanley şi Templeton, cu deţineri de 2%, respectiv 1,6% din capital.

Acţiunile TLV au închis în stagnare şedinţa de vineri, la o cotaţie de 2,289 lei/titlu. La această cotaţie, BT are o capitalizare bursieră de 6,926 miliarde de lei.

Săptămâna trecută, banca a publicat pe bursă proiectul de fuziune care conţine detaliile tehnice ale celei mai mari fuziuni din sistemul bancar din ultimii ani.

Fuziunea se face cu transmiterea integrală, prin transfer universal, a patrimoniului societăţii absorbite - Volksbank - de către societatea absorbantă, incluzând toate drepturile, obligaţiile, activele şi pasivele pe care societatea absorbită le are la data efectivă (31 decembrie 2015 - n.red.), potrivit proiectului de fuziune. Un alt detaliu important este că în urma procesului de fuziune capitalul social al Băncii Transilvania nu va suferi modificări, fuziunea se va face fără ca Banca Transilvania să emită acţiuni noi.

Banca Transilvania a semnat în decembrie anul trecut un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România, iar în aprilie a anunţat finalizarea tranzacţiei. Banca a plătit pentru achiziţia Volksbank România în total 711 milioane de euro, din care 81 de milioane de euro pentru capitalul băncii şi 630 de milioane de euro în rambursarea unor linii de rambursare acordate de către acţionarii Volksbank băncii din România.

Prin preluarea Volksbank, grupul Banca Transilvania a ajuns la active totale de 44,6 miliarde de lei (plus 25% faţă de 30 iunie 2014), la o distanţă de 3,4 miliarde de lei faţă de ocupantul poziţiei secunde - grupul BRD SocGen, ce dispune de active de 48 miliarde de lei la 30 iunie 2015 (plus 4% faţă de S1 2014).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO