Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii de 3 mil. euro cu obligatiunile Bancii Mondiale

04.10.2007, 19:46 14

Obligatiunile in lei emise de Banca Mondiala (BM) au facut in ultimele doua zile obiectul unor tranzactii pe Bursa de circa 3 milioane de euro, aproape cat se realizase cu aceste titluri de la inceputul acestui an.
Piata obligatiunilor a fost si in acest an extrem de putin lichida, cu obligatiunile BM - cea mai mare emisiune de acest gen listata pe Bursa, derulandu-se doar zece tranzactii in 2007.
Ieri, obligatiunile au fost tranzactionate la un pret de 986,6 lei/obligatiune, sub valoarea nominala a titlurilor de 1.000 de lei, plus dobanda acumulata de la data emisiunii. Atat in ultima sedinta, cat si in cea de marti, s-a realizat cate o singura tranzactie cu aceste obligatiuni, prin care s-au vandut in fiecare zi cate 5.000 de titluri.
Brokerii explica tranzactionarea obligatiunilor sub valoarea nominala de regula prin aparitia unei nevoi curente de lichiditati pentru un anumit investitor.
Obligatiunile sunt in general achizitionate de banci si fonduri de investitii, pentru o diversificare a portofoliului si a riscului, unul dintre avantajele investitiilor in obligatiuni fata de alte instrumente cu venit fix fiind acela ca fondurile investite in aceste titluri pot fi retrase fara a pierde dobanda asa cum se intampla in cazul depozitelor bancare. Tranzactiile mici cu obligatiuni de la Bursa se datoreaza faptului ca in continuare investitiile in actiuni ofera randamente mult superioare celor in obligatiuni.
Valoarea emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost de 525 mil. lei (peste 150 mil. euro), oferta de titluri fiind suprasubscrisa cu 21%. Obligatiunile poarta o dobanda de 6,5% pe an la o maturitate de trei ani. Emisiunea a primit din partea agentiilor de rating calificativul maxim "AAA".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO