Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica: Dupa un an foarte bun vine unul slab

Transelectrica: Dupa un an foarte bun vine unul slab

Click pentru imaginea intreaga

03.09.2008, 19:27 13

"Daca lucrurile nu se schimba in ceea ce priveste modul de reglementare o sa o alterneze tot asa, un an cu rezultate exceptionale si altul cu rezultate mai slabe", spune Razvan Purdila, seful directiei de strategie, cooperare internationala si piata de capital din cadrul Transelectrica.
Aceasta deoarece Transelectrica are cea mai mare parte a veniturilor si cheltuielilor reglementate, iar orice depasire a nivelurilor stabilite cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se deduce sau se adauga la veniturile si costurile anului urmator.
Aceasta este principala explicatie pentru scaderea puternica a profitului Transelectrica anul trecut si pentru cresterea la fel de spectaculoasa anul acesta.
Compania a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 115,5 mil. lei (31,4 milioane de euro), de peste doua ori mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 29,5%, pana la 1,35 mld. lei (367,8 mil. euro).
In 2007, profitul net al Transelectrica s-a redus de peste cinci ori, ajungand la 50,3 mil. lei (15 mil. euro), dupa ce compania a inregistrat cheltuieli mai mari cu congestiile din sistemul de transport care nu i-au fost recunoscute de catre ANRE decat in anul urmator.
Veniturile din transportul de energie electrica ale companiei au urcat in primul semestru cu 13,5% fata de aceeasi perioada, pana la 457,3 mil. lei (124,6 mil. euro) si au fost mai mari cu aproape 5% decat cele bugetate de companie.
De asemenea, veniturile din alocarea capacitatii de interconexiune obtinute ca urmare a procesului de licitare a capacitatii disponibile au urcat de peste doua ori in prima jumatate a anului, ajungand la 73,1 mil. lei (19,9 mil. euro), cu 32,5% peste buget.
Compania estimase ca, pe fondul deprecierii leului fata de euro, care a afectat serios profitul companiei anul trecut, va inregistra pierderi din diferente nefavorabile de curs de 31 mil. lei, insa stabilitatea cursului a facut ca acestea sa fie de numai 14 mil. lei in prima jumatate a anului.
Analistii spun ca din din cauza cantitatii mai mari livrate in aceasta perioada, peste cea reglementata, profitul companiei va fi influentat negativ anul viitor. Cu toate acestea, exista si premize care vor conduce la cresterea profitului, cum ar fi investitiile puse in functiune, care maresc baza de activitate reglementata (BAZ), asupra careia ANRE fixeaza o limita in ceea ce priveste profitabilitatea transportatorului de energie.
De asemenea, reprezentantii Transelectrica spun ca vor insista ca ANRE sa majoreze valoarea BAZ cu 5%, ca urmare a reevaluarii activelor derulata de companie la finele anului anterior, evaluare care nu a fost luata in calcul la majorarea tarifelor actuale.
Transelectrica a primit pana in prezent cereri pentru racordare la sistem a centralelor eoliene cu o capacitate cumulata de peste 12.000 de MW.
"Conform ultimelor estimari, pentru includerea acestor capacitati in sistem am avea nevoie sa crestem investitiile cu 20-25% in actuala perioada de reglementare si cu o cifra asemanatoare in urmatoarea perioada de reglementare", a precizat Razvan Purdila.
Compania are prevazut un program de investitii pentru perioada 2008-2012 in valoare de 600 mil. euro, astfel ca necesarul suplimentar de investitii pentru urmatorii patru ani s-ar ridica la 120-150 mil. euro.

TITL: Erste se asteapta ca Flamingo sa inceapa sa obtina profit operational

Andrei Chirileasa
Analistii grupului BCR-Erste Bank estimeaza ca vanzarile anuale ale retailerului de electronice, electrocasnice si IT&C Flamingo International vor urca cu 13,1% pe an in intervalul 2008-2013, in conformitate cu perspectivele pietei, potrivit unui raport de analiza emis ieri.
In primul semestru, afacerile Flamingo au crescut cu 54% fata de perioada similara a anului trecut, la peste 340 mil. lei (92,6 mil. euro)
"Din punctul de vedere al evolutiei marjei operationale, perspectiva noastra este conservatoare, cu o marja a EBITDA (profit inainte de plata taxelor si dobanzilor, includerea deprecierii si a amortizarii - n. r.) de 4,3% in 2013 comparativ cu obiectivul managementului de 6-7% in 2010", spun analistii Erste Bank, care precizeaza ca perspectiva conservatoare este o consecinta a limitarii pietei, caracterizata de o concurenta ridicata.
"Estimarile noastre iau in considerare si riscurile induse de strategia de expansiune a companiei, reflectata intr-un nivel redus al profitabilitatii in prima faza a planului de dezvoltare. Acesta este primul an in care compania ar trebui sa raporteze profit EBIT, dupa procesul de restructurare".
Rezultatul operational din 2008 va avea un impact major asupra viitoarei evaluari a companiei pe termen mediu, iar Erste anticipeaza pentru acest an un EBIT (profit inainte de plata taxelor si dobanzilor, si de includerea deprecierii) de 13,7 mil. lei, care s-ar putea dubla la 26 mil. lei in 2010.
Anul trecut, compania a avut un rezultat EBIT negativ de 2,8 mil. lei. Potrivit analistilor Erste, dezvoltarea lantului Flanco World este cruciala pentru atingerea obiectivelor de vanzari si profitabilitate. Managementul a fixat ca tinta inaugurarea a cate zece noi magazine in 2008, 2009 si 2010, iar CEO-ul Flamingo, Jiri Rizek, a anuntat ieri ca pana la sfarsitul anului spatiul de vanzare al retelei Flanco World se va majora cu 15.000 de metri patrati, in urma unor investitii de 10 mil. euro.
Erste Bank a stabilit un pret tinta de 0,216 lei pe unitate pentru actiunile Flamingo, cu 20% peste pretul din piata. Pretul a fost calculat ca medie aritmetica intre un pret de 0,2666 lei/actiune rezultat din actualizarea fluxurilor viitoare de capital ale companiei (DCF) si unul de 0,1653 lei/actiune rezultat din comparatia cu firmele similare din regiune.
Actiunile Flamingo se tranzactionau ieri la un pret de 0,18 lei, cu aproape 50% mai mic decat pretul de la inceputul anului. Capitalizarea companiei este de 38,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO