Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica avertizează după ce statul român a respins dividendele de 50% din profit şi a dat de înţeles că vrea 90%: Lipsa de numerar va crea vulnerabilităţi şi poate pune în pericol siguranţa financiară

Transelectrica avertizează după ce statul român a...

Autor: Liviu Popescu

28.04.2023, 14:06 9923

Transelectrica (TEL), companie naţională de transport al energiei electrice, a publicat vineri un raport la Bursa de Valori Bucureşti în care detaliază planurile de investiţii şi explică poziţia companiei pentru repartizarea a 50% din profitul net repartizabil din 2022 către acţionari după ce propunerea a fost respinsă de statul român în calitate de acţionar majoritar.

Compania are profit net de repartizat de 102 mil. lei din rezultatul net al anului 2022, din care voia ca 52 mil. lei să meargă spre investitori ca dividende. Statul român a respins însă propunerea în AGA de ieri.

În raportul de astăzi, Transelectrica arată că a înregistrat pe 26 aprilie la companie memorandumul cu privire la repartizarea a 90% din rezultatul net, iniţiat de Ministerul Finanţelor, acesta fiind restituit neavizat.

“Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice ”Transelectrica” SA informează acţionarii şi investitorii cu privire la menţinerea poziţiei noastre în sensul aplicării unei ,,rate de distribuire’’ de 50% calculată la profitul repartizabil aferent exerciţiului financiar al anului 2022”.

Astfel compania arată planurile de investiţii pentru anii următori, respectiv 465 mil. lei în 2023, 780 mil. lei în 2024 şi 713 mil. lei în 2025 şi menţionează că dacă ar repartiza 90% din profitul distribuibil către acţionari, aşa cum se prevede în memorandumul Ministerului Finanţelor, atunci numerarul ar fi negativ, respectiv 7 mil. lei în 2023, de minus 225 mil. lei în 2024 şi de minus 290 mil. lei în 2025. Cu o repartizare de 50% a rezultatului net, numerarul ar fi pozitiv anul acesta, de 74 mil. lei, minus 144 mil. lei în 2024 şi minus 209 mil. lei în 2025.

“Lipsa de numerar va crea vulnerabilităţi şi poate pune în pericol siguranţa financiară a Companiei. Scăderea lichidităţii va atrage după sine semnale din partea agenţiilor de rating, a analiştilor de piaţa şi a finanţatorilor cu care CNTEE ”Transelectrica” S.A. are contracte de credit în derulare sau cu finanţatorilor cu care Compania intenţionează să atragă credite suplimentare pentru obligaţiile investiţionale deja asumate.

Transelectrica are 1,9 mld. lei capitalizare iar în 2023 acţiunile au plus 16% pe o bursă în creştere cu 6%. Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, are 58,7% din companie.

“Mai mult, pentru a-şi putea îndeplini misiunea de asigurare a funcţionarii SEN în condiţii de maximă siguranţa şi stabilitate, îndeplinind standardele de calitate, realizând astfel infrastructura pieţei naţionale de electricitate şi garantând, în acelaşi timp, accesul reglementat la reţeaua electrică de transport, în condiţii de transparenţă, nediscriminare şi echidistanţă pentru toţi participanţii la piaţă, operatorul de transport şi de sistem din România, cu un rol cheie pe piaţa de energie electrică din 6 România, CNTEE Transelectrica SA, are nevoie de predictibilitate în estimarea, alocarea şi distribuirea tuturor tipurilor de resurse”​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO