Burse - Fonduri mutuale

Topul brokerilor în februarie: Swiss Capital rămâne lider, dar competiţia se ascute la vârf

Topul brokerilor în februarie: Swiss Capital rămâne lider, dar competiţia se ascute la vârf

Autor: Roxana Pricop

02.03.2012, 00:06 1631

Swiss Capital s-a desprins din grupul belgian KBC, fiind preluată de manageri anul trecut. Firma este controlată de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri de pe piaţa locală, şi de Sorin Apostol, fondatorul companiei.

În februarie Swiss Capital a intermediat tranzacţii cu acţiuni la Bursa din Bucureşti în valoare de 327,2 milioane de lei, reprezentând 17% din totalul de 951 milioane de lei tranzacţionate.

Faţă de luna ianuarie, când s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de 602,8 milioane de lei, brokerii de la Swiss şi-au redus cota de piaţă de la circa 29% la 17%. Brokerii de la Swiss lucrează cu unii dintre cei mai activi investitori străini de pe piaţa locală şi au fost cei mai mari intermediari pe tranzacţiile cu Fondul Proprietatea de la listare. Anul trecut tranzacţiile cu acţiuni FP au urcat Swiss Capital pe primul loc în clasament, cu un rulaj anual de 5,08 mld. lei (24% din tranzacţiile totale).

Pe locul al doilea, cu tranzacţii cu acţiuni în valoare de 178,7 milioane de lei, adică 9,4% din rulajul total, se situează firma de brokeraj din cadrul grupului financiar Banca Transilvania, respectiv BT Securities.

A treia poziţie în clasamentul celor mai mari brokeri este ocupată în februarie de ING Bank, cu o cotă de piaţă de 8,69% şi tranzacţii intermediate în valoare de 165,5 milioane de lei. BT Securities a urcat de pe locul al patrulea pe al doilea graţie vânzării a unui pachet de acţiuni de 4% din capitalul SIF Banat-Crişana realizate de Banca Transilvania în februarie. ING Bank, care lucrează cu investitori instituţionali străini, a coborât de pe locul secund pe al treilea în februarie.

În lunile următoare topul celor mai mari societăţi de brokeraj de pe piaţa locală ar putea suferi modificări, având în vedere că sunt programate oferte publice de vânzare pentru pachete de 15% din Transelectrica şi Transgaz şi 20% din Tarom.

Swiss Capital este în consorţiile de intermediere de la Transelectrica (alături de BCR şi Intercapital) şi Tarom (împreună cu Carpatica Invest), iar la Transgaz intermediari sunt Raiffeisen Capital & Investment, cehii de la Wood şi BT Securities. Oferta secundară de la Transelectrica este aşteptată să înceapă la mijlocul lunii martie.

Oferta Transgaz este programată pentru finalul lunii aprilie, pentru ca în luna octombrie să urmeze vânzarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

În luna februarie cele mai tranzacţionate acţiuni au fost titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au atras tranzacţii de 344 milioane de lei. Cei mai activi pe titlurile FP au fost în februarie investitorii străini, care şi-au consolidat poziţiile după anunţul dividendelor, dar şi al rezultatelor excepţionale înregistrate în 2011 de compania OMV Petrom, la care fondul deţine 20% din acţiuni. Fondul american de hedging Elliott Associates alături de fondurile britanice ale City of London Investment Management sunt printre cei mai importanţi investitori în acţiunile Fondului Proprietatea.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras tranzacţii de 106,2 milioane de lei, fiind cele mai tranzacţionate din rândul celor cinci SIF-uri, urmate de acţiunile SIF Transilvania (SIF3) cu tranzacţii de 74,6 milioane de lei. Tranzacţii importante au fost înregistrate şi de acţiunile Petrom pe fondul publicării unui profit record de 887 milioane de euro, cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie în România. În februarie investitorii au tranzacţionat acţiuni Petrom în valoare de 44,7 milioane de lei.

Luna trecută indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a crescut cu 7,88%, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, reunite în indicele BET-FI, au urcat cu 15,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO