Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Swiss se descurcă şi pe cont propriu, iar în ianuarie au făcut aproape 30% din tranzacţii

Brokerii de la Swiss se descurcă şi pe cont propriu, iar în ianuarie au făcut aproape 30% din tranzacţii

Autor: Andrei Chirileasa

01.02.2012, 10:49 517

Swiss Capital şi-a reconfirmat în ianuarie statutul de cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţa locală, chiar dacă începând de la mijlocul anului trecut firma s-a desprins din grupul belgian KBC fiind preluată de manageri.

Swiss a intermediat în ianuarie tranzacţii cu acţiuni de 360,9 mil. lei (84 mil. euro), ajungând la o cotă de piaţă de 29,5% (pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni atât pe BVB cât şi pe RASDAQ), conform datelor BVB. Brokerii de la Swiss lucrează cu unii dintre cei mai activi investitori străini de pe piaţa locală şi au fost cei mai mari intermediari pe tranzacţiile cu Fondul Proprietatea de la listare.

În ianuarie, Swiss a intermediat achiziţia unui pachet de 1% din FP de către fondul american de hedging Elliott, care şi-a majorat astfel participaţia la peste 13,5%. Tranzacţia, în valoare de 15,2 mil. euro, a fost cea mai mare din ultima perioadă.

Swiss Capital este controlată de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri de pe piaţa locală, şi de Sorin Apostol, fondatorul companiei.

Pe locul al doilea s-au clasat brokerii de la ING, cu tranzacţii de 83 mil. lei, urmaţi de cei de la Raiffeisen Capital&Investment, cu un rulaj de 68,6 mil. lei. Prezenţa în top a acestor brokeri arată interesul ridicat al investitorilor străini, care sunt cei mai activi în această perioadă la cumpărare.

Tranzacţiile totale de pe bursă s-au ridicat în ianuarie la 140 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO