Burse - Fonduri mutuale

Toata Bursa sta acum la mana ravnitelor SIF-uri

Vor trece SIF-urile pragul de rezistenta de 25.000 de puncte?
15.09.2009, 17:56 15

Bursa a revenit ieri pe crestere, cel mai mare avans din piatafiind inregistrat de societatile financiare, grupate sub indiceleBET-FI, care au urcat cu aproape 5,2%, fiind foarte aproape sadepaseasca pragul de rezistenta de 25.000 de puncte. Restulindicatorilor au inregistrat aprecieri de peste 2% fiecare.

Brokeriisunt de parere ca o data ce societatile financiare depasesc pragulde rezistenta, SIF-urile vor continua sa inregistreze aprecieri,atat pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la ridicareapragului de detinere, cat si pe masura ce intrarile de capital peaceste titluri s-au intensificat in ultima perioada.

"Faptul ca SIF-urile au iesit din intervalul in care au evoluatin ultima luna, ne putem astepta in continuare la cresteri peBET-FI, influentate de discutiile din Parlament referitoare laridicarea pragului dar si de intrarile de numerar pe acestetitluri, care in ultimul timp s-au intensificat", a declarat DarieMoldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediereBroker Cluj.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Mutenia(SIF4) au inregistrat cel mai mare avans, de aproape 6,2% fata dereferinta, urcand la pretul de 0,775 lei/actiune. In top au urmataprecierile SIF Moldova (SIF2), de 5,7% si respectiv SIFBanat-Crisana (SIF1), de aproape 5,3% fata de referinta.

"Este clar ca pe SIF-uri s-a iesit din perioada de consolidare,in conditiile in care societatile financiare au atins noi maximeanuale. Cred ca evolutia SIF-urilor va sustine pe termen scurt sicelelalte titluri, asa ca este posibil sa asitam la cresteri inperioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat si contextulinternational este favorabil, pietele bursiere externe revenind siele pe plus", a adaugat Moldova.

Aprecieri considerabile au inregistrat si societatile bancareBRD si Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 3,2% si respectiv2,5% fata de referinta, in vreme ce la categoria international,actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au avansat cu 1,2% fatade referinta, la pretul de 123,5 lei/actiune.

Titlurile Utel (UZT) si Dafora (DAFR) au inregistrat cele maimari cresteri din sedinta de ieri, de 15% si respectiv 12,1% fatade referinta. Cresteri consistente au inregistrat si titlurileCondmag (COMI) si Broker Cluj (BRK), de 7,6% si respectiv 6,5% fatade referinta.

"Este greu de apreciat un nou prag de rezistenta pentrusocietatile financiare in perioada urmatoare. Cred insa ca in piatas-a conturat un nou prag suport pentru SIF-uri, la 22.500 depuncte, maximul lunii august", a continuat Moldovan.

In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) si RompetrolRafinare (RRC) au inregistrat cresteri de 4% si respectiv 1,2% fatade referinta, in timp ce societatile de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat moderate,pana la nivelul de 12,8lei/actiune si respectiv 159 lei/titlu.

"Comparativ cu pietele internationale, corectiile din ultimeledoua saptamani pe piata locala au fost ceva mai pronuntate, dinaceasta cauza ma astept la o revenire care sa pastreze aceleasiproportii", a incheiat Moldovan.

Pietele internationale inregistrau ieri spre inchidere aprecierimoderate, de pana la 1%. Indicele paneuropean Eurostoxx 50,impreuna cu indicatorul francez CAC 40, urcau cu peste 0,7% fata dereferinta.

De urmarit azi:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO